"Miksi yritysten pitää maksaa Yle-veroa, jos Ylestä ei ole niille hyötyä?”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kysyy.
Uutiset

Yrittäjägallup: Yritysten ei pitäisi maksaa Yle-veroa

Selvä enemmistö yrittäjistä on sitä mieltä, ettei yritysten pitäisi maksaa Yle-veroa. Vain 15 prosenttia yrittäjistä arvioi, että Yleisradion palveluista on ollut hyötyä omalle yritykselle, kertoo Yrittäjägallup.

“Ymmärrän yrittäjien viestin. Miksi yritysten pitää maksaa Yle-veroa, jos Ylestä ei ole niille hyötyä?”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kysyy.

Yle-veroa maksavat myös yhteisöt, joiden verovuoden verotettava tulo on vähintään 50 000 euroa. Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla on koettu Yle-verosta eniten hyötyä yritykselle ja vähiten Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Yrittäjägallupissa 74 prosenttia yrittäjistä vastasi, että Yle-veroa ei yrityksen pitäisi maksaa. Erityisesti tätä mieltä oltiin teollisuuden ja rakentamisen aloilla.

– Yritykset pitävät Yle-veroa kohtuuttomana, kun harva yritys hyötyy oikeasti Ylen palvelusta. Yrittäjä voi hyötyä, mutta yritys välttämättä ei, Pentikäinen sanoo.

– Kun eduskuntavaalit lähestyvät, Ylen rahoituksen taso on hyvä käydä läpi. Samalla on hyvä arvioida, kuuluuko Yle-veron maksaminen yrityksille, hän toteaa.

Ylelle kerätään Yle-verolla ensi vuonna noin 525 miljoonaa euroa. Vielä vuonna 2019 Yle-veron tuotto oli noin 504 miljoonaa euroa. Yritykset maksoivat Yle-verosta 2019 28,3 miljoonaa euroa.

Tutkimuslaitos Kantar selvitti Yrittäjägallupissa yrittäjien kantaa Yle-veroon Suomen Yrittäjien toimeksiannosta lokakuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1029 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.