Työttömyysturvaan tulee väliaikaisia muutoksia.
Uutiset

Yrittäjä voi saada työmarkkinatukea 28.2.2022 asti – myös työttömyysturvan omavastuupäivät poistuvat väliaikaisesti

Työttömyysturvaan tulee väliaikaisia muutoksia, koska koronaepidemia on vaikeuttanut työntekijöiden ja yrittäjien tilannetta. Yrittäjä voi saada työmarkkinatukea 1.1.–28.2. Myös työttömyyden alun omavastuupäivät poistetaan väliaikaisesti helmikuun loppuun asti. Muutokset tulevat voimaan takautuvasti.

Yrittäjä voi saada työmarkkinatukea 1.1.–28.2.2022, jos yritystoiminta on kärsinyt koronaepidemian takia. Työmarkkinatukea voi saada myös menneeltä ajalta 1.1. alkaen 15.2. saakka, vaikka työnhaku ei olisi ollut vielä silloin voimassa TE-palveluissa. Tukea voi saada 15.2. jälkeen vain, jos on ilmoittautunut työnhakijaksi. TE-palvelut ohjeistaa tarkemmin siitä, miten yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi.

Yrittäjän työmarkkinatuen ehdot ovat samanlaiset kuin aiemmin koronaepidemian aikana. Kela voi maksaa tukea, jos toinen ehdoista täyttyy:

  • päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt
  • yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 103,92 e/kk.

Yritystoimintaa ei tarvitse lopettaa, jotta tukea voi saada. Jos yrittäjällä on työttömyysaikana tuloja, hän voi itse ilmoittaa ne Kelaan.

Kela julkaisee yrittäjille tarkoitetun verkkohakemuksen OmaKelassa helmikuussa.

Työttömyysetuutta voi saada heti työttömyyden alusta lähtien

Työttömyyden alussa on tavallisesti 5 omavastuupäivää, joilta työttömyysetuutta ei makseta. Omavastuupäivät poistetaan ajalta 1.1.–28.2., ja työttömyysetuutta voi saada heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien.

Jos asiakkaalle on annettu ennen lain voimaantuloa päätös, jossa on kerrottu omavastuuajasta, tuki maksetaan myös omavastuupäivien ajalta. Asiakas saa Kelalta postitse uuden päätöksen, kun laki on tullut voimaan. Omat päätökset voi helposti tarkistaa myös asiointipalvelu OmaKelassa. Asiakkaan ei tarvitse olla Kelaan yhteydessä muutoksen takia.

Lisätietoja asiakkaille: