Vuoden maahan muuttanut yrittäjä on perulaistaustainen Ivan Ore. Kuva: Uudenmaan yrittäjät
Uutiset

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä on Lohjalla sijaitsevan kahvipaahtimon luonut Ivan Ore

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä on perulaistaustainen Ivan Ore. Oren yritys on Cafetoria roastery Oy Lohjalta. Finalisteiksi ylsivät metsäalan yrittäjä Eduart Shehu ja elämysmatkoja tarjoava Theo Turner.

Ore on myös luonut oman Cafetoria Roasteryn kahvimerkin. Lohjalla sijaitsevan paahtimon lisäksi yrityksellä on kahvilat Helsingissä ja Espoossa.

Ivan Ore muutti yli 20 vuotta sitten Perusta Suomeen opiskelemaan diplomi-insinööriksi ja työskenteli valmistuttuaan melkein 12 vuotta Nokialla tutkimusinsinöörinä. Kun Ivan vieraili noihin aikoihin kotimaassaan, tutustui hän perulaisiin luomukahvin viljelijöihin ja hän halusi tuoda kahvia myös Suomeen ja samalla auttaa kahvinviljelijöitä luomaan varmempaa toimeentuloa.

Ivan ryhtyi sivutoimiseksi yrittäjäksi perustamalla toiminimen työnsä ohessa ja alkoi maahantuoda ja myydä kahvia, ensin raakakahvina ja myöhemmin itse paahtamanaan luomukahvina. Kun Ivan päätti ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi vaimonsa kanssa, perustivat he Cafetoria Roastery Oy:n vuonna 2012.

Tuomaristo oli erityisen vaikuttunut siitä, että Ivan Ore on tehnyt pitkäjänteisesti ja sinnikkäästi töitä kasvattaakseen yritystään ja toteuttaakseen haavettaan. Yritys on tehnyt kannattavaa kasvua ja tulosta.

– Saimme kilpailun myötä nähdä inspiroivia yrittäjätarinoita, ja Ivan Ore on toiminnallaan osoittanut upeaa sinnikkyyttä ja rohkeutta. Maahan muuttaneissa yrittäjissä on hienoja esimerkkejä, joita haluamme nostaa esille ja kannustaa samalla muitakin uskaltamaan ja yrittämään, markkinointijohtaja Joni Tikkanen työeläkeyhtiö Elolta sanoo.

Tuomaristo koki, että Oren tarina, liiketoimintastrategia ja kannattava liiketoiminta ansaitsevat tulla huomioiduksi Vuoden maahan muuttanut yrittäjä 2021 -palkinnolla. 

Hyvän kahvin tarjoamisen lisäksi yritys on halunnut auttaa ulkomaalaisia työllistymään Suomessa. Cafetoria Roasteryssa on työskennellyt vuosien varrella ihmisiä yli 13 eri maasta.

Työeläkeyhtiö Elo palkitsi voittajan 5 000 eurolla.  Palkintoraatiin kuuluivat Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston puheenjohtaja Ali Giray, vuoden 2020 voittaja Ioan Canta, työeläkeyhtiö Elon yhteysjohtaja Marko Hara ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen.  

Vuoden maahan muuttanut yrittäjä -kilpailulla tuodaan esiin maahan muuttaneet yrittäjät ja heidän merkityksensä arjen sujuvuudelle.

Fakta: Ivan Ore, Cafetoria Roastery Oy

Liikevaihto (2021): 812 000

Henkilöstö: 7

Paahtimo Lohjalla sekä myymälät Espoossa ja Helsingissä

Perustettu 2012