"Meyerin telakan sijoittumista juuri Turkuun varmasti vauhditti alueeltamme löytyvä osaaminen."
Uutiset

Veturiyritykset tarvitsevat ympärilleen toimivan alihankintaverkoston

–Kotimaisuus ja omavaraisuus ovat nousseet parin viime vuoden aikana todella suureen arvoon, ja monia yrityksiä kiinnostaa nyt se, miten tuotteita voisi jatkossa ostaa lähempää. Toivon, että tästä aiheesta nousisi kunnon keskustelu, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Korona-aikana alkanut, osin vieläkin jatkuva komponentti- ja puolijohdepula on saanut monet yritykset tukeutumaan aiempaa enemmän kotimaisiin ja paikallisiin verkostoihin.

Munter uskoo, että juuri nyt olisi oivallinen hetki lähteä tekemään uudenlaista yhteistyötä yritysten välillä, ja hän toivoo, että pienemmät yritykset verkostoituisivat keskenään tehdäkseen esimerkiksi vaadittavia alkuinvestointeja yhdessä.

–Alueemme veturiyritykset tarvitsevat ympärilleen toimivan alihankintaverkoston – joskin itse puhun mieluummin arvoketjuista, koska se sana kuvaa asiaa usein paremmin. Arvoketjut ja verkostot määrittelevät pitkälti sen, mihin syntyy klustereita.

–Esimerkiksi Meyerin telakan sijoittumista juuri Turkuun varmasti vauhditti alueeltamme löytyvä osaaminen ja verkostot. Samoin Salon akkuteollisuus tarvitsi rakentuakseen paitsi sopivaa infraa, myös osaavaa työvoimaa ja verkostoja.

Onnistuneena esimerkkinä verkostoitumisesta ja yrityskeskittymästä Munter pitää myös Lietoon syntynyttä logistiikkakeskusta, Avantia.