Virusmuunnokseen pätevät samat suojatoimet kuin koronavirukseen muutoinkin: turvavälit, käsi- ja yskimishygienia ja kasvomaskin käyttö.
Uutiset

Varsinais-Suomessa omikronvarianttien osuus on kymmenkertaistunut viime viikosta

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella koronaviruksen omikronvarianttien osuus on kymmenkertaistunut viime viikosta. Tämän alkuviikon aikana omikronvariantteja on todettu 5,3 prosenttia positiivisista koronalöydöksistä. Viime viikolla niiden osuus oli 0,5 prosenttia.

Omikronvariantteja on todettu Varsinais-Suomessa kaikkiaan 12. Tällä viikolla on tullut 20 omikrontapausepäilyjä, jotka ovat vielä tutkittavana.

Toistaiseksi lähes kaikkien omikronvarianttiepäilyjen alkuperä on Varsinais-Suomessa pystytty selvittämään. Vain yhden tartuntaketjun varma alkuperä on tuntematon, kaikki muut tartunnat on saatu ulkomailta.

– Omikronvariantti tulee leviämään nopeasti, siitä on merkkejä muista maista. Nähtäväksi jää heijastuuko se sairaalahoidettujen määriin. Tähän mennessä sairastuneet ovat olleet hyvin lieväoireisia tai löydöksiä on ollut jopa oireettomilla. Mutta rokottamattomien sairastuvuusriski on yleisesti edelleen moninkertainen rokottamattomiin nähden, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Tyksissä on käytössä koronaviruksen diagnostiikassa omavalmisteinen PCR-testi.

– Testimme osoittaa heti kaikista positiivisista löydöksistä, ovatko ne mahdollisia omikronvariantteja. Uudet varianttiepäilyt varmistetaan sekvensoimalla eli niistä luetaan viruksen geneettinen koodi, joka parhaimmillaan valmistuu alle kahdessa vuorokaudessa, Tyksin laboratoriotoimialueen johtaja Antti Hakanen kertoo. 

Kyky erottaa todennäköiset omikrontapaukset lukuisien positiivisten joukosta auttaa suuntaamaan jäljitystä ja jarruttamaan erittäin helposti tarttuvan variantin leviämistä.

Varianttien tunnistaminen on epidemian ehkäisyssä tärkeää, sillä omikronvariantit tarttuvat erittäin herkästi. 

Virusmuunnokseen pätevät samat suojatoimet kuin koronavirukseen muutoinkin: turvavälit, käsi- ja yskimishygienia ja kasvomaskin käyttö.