Palkitut yhteiskuvassa. Kuva: Sander Vill
Uutiset

Varsinais-Suomen vuoden yritykset on palkittu – katso kuntakohtainen lista!

Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa palkittiin Vuoden yritys, Loimaan Kivi sekä vuoden 2021 yritykset kunnittain. Palkintoja jakamassa ollut Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen korosti yrittäjien vertaistuen merkitystä.

–  Nämä palkinnot ovat kunnianosoitus yrittäjältä yrittäjälle. Erityisesti pandemian aikana vertaistuen merkitys on korostunut, sillä vain toinen yrittäjä voi täysin ymmärtää millaisia haasteita yritykset ovat joutuneet kohtaamaan. Suuret onnittelut kaikille palkituille yrittäjille, olette sen ansainneet, Jyrki Hakkarainen totesi lauantaina Logomossa.

Varsinais-Suomen Yrittäjät jakaa palkinnot paikallisyhdistysten esitysten perusteella. Palkitut on lueteltu ja esitelty alla.

Vuoden 2021 yritykset kunnittain: 

AuraTuisa Oy 

Kimmokkeena 14 vuotta sitten alkaneeseen yrittäjyyteen toimi Tuija Toivosen ihastus Himalajan kristallisuolaan. Kultaisena lankana yrityksen tuotteissa kulkevat luonnonmukaiset raaka-aineet, kotimaisuus, eettisyys ja ekologisuus. Vuosien mittaan yritys on kasvanut monipuoliseksi terveyttä ja hyvinvointia ylläpitävien luontaistuotteiden maahantuonti, tukku- ja vähittäiskaupaksi. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Tuija Toivonen.

KaarinaSuomen Turvakauppa Oy 
Suomen Turvakauppa Oy on vuonna 1994 perustettu perheyritys. Ydintuoteryhmiä ovat väestönsuojelu, opasteet, liikenteenohjaus, palosuojelu ja ensiapu. Yrityksen kasvu on pohjautunut vuonna 2018 tehtyihin strategisiin päätöksiin, päivitettyihin arvoihin sekä nopeaan reagointiin uusissa markkinatilanteissa. Asiakkaan tarpeiden kuunteleminen sekä ratkaisujen löytäminen ovat säilyneet läpi vuosien kunnia-asiana toiminnassa. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Jani Rämänen 

KemiönsaariAb Salmonfarm Oy

Liljeqvistin perhe aloitti kalankasvatuksen 80-luvulla Hiittisten saaristossa. Vuonna 1989 perhe osti kalanjalostustehtaan ja nimesi yrityksen Ab Salmonfarm Oy:ksi. Toiminta on laajentunut vuosien mittaan sekä tuotanto, elintarvike- että matkailuliiketoiminoissa. Merkittävimmät investoinnit ovat olleet Kasnäsin hotelli- ja kylpylähankkeet vuosina 2000 ja 2005 sekä kalajauhotehtaan rakentaminen vuonna 2015. Yritys on merkittävä työllistäjä Kemiönsaaressa. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Wilhelm Liljeqvist.

LaitilaHTG-Asfaltti Oy
Perheyritys HTG-Asfaltti Oy aloitti toimintansa vuonna 1995 eli 26 vuotta sitten. Yritys tekee asfaltointeja pohjatöineen. Asiakkaita ovat yritykset, kunnat, yhteisöt ja yksityiset. Yritys toimii myös isompien asfalttifirmojen aliurakoitsijana. Vuonna 2013 alkanut sukupolvenvaihdos etenee, ja firma on siirtymässä vähitellen isältä pojalle, joka jo pienestä pitäen on ollut matkassa mukana. Palkinnon vastaanottivat yrittäjät Hannu Grönholm ja Henri Grönholm.

LietoTankkihuolto Rantala & Lumme Oy 

Tämä lietolainen perheyritys on perustettu jo 52 vuotta sitten. Yritystä perustettaessa oli kunnallinen viemäriverkosto vasta rakentumassa, eikä paikkakunnalla vielä ollut tämän alan yrityksiä. Nyt yrityksen toiminnassa on mukana jo kolmas polvi ja yrityksen toimintaa on laajennettu vastaamaan nykypäivän muuttuneita palvelutarpeita mm. paineviemäröinnin ja putkistokuvauksen suuntaan. Palkinnon vastaanotti yrittäjä Rauno Rantala.

Loimaa: J. Koenkytö Oy/K-Citymarket Loimaa

J. Koenkytö Oy on toiminut Loimaalla vähittäiskaupan alalla jo vuodesta 2002, ensin K-Supermarkettina ja vuodesta 2012 K-Citymarkettina. Vaimo Mari tuli mukaan kauppiaaksi vuonna 2007. Ruoka on kauppiasparin sydäntä lähellä ja se näkyy yhteistyönä paikallisten tuottajien kanssa. Tämä yhteistyö on poikinut mm. Loimaan Liepeiltä -brändin. Palkinnon vastaanottivat kauppiaat Jyrki ja Mari Koenkytö

Masku: Mimosan Kukka Masku Ay
Sanat luovuus, kukat ja asiakaspalvelu kiteyttävät hyvin sen, mitä työ kukkakaupassa pitää sisällään. Alalla menestyminen vaatii innovatiivisuutta, laatua ja vahvaa asiakaspalvelutaitoa. Yrittäjät ovat floristeja, mutta korona-aikana liiketalouden ja digimarkkinoinnin lisäkoulutukselle on ollut käyttöä, kun yritykselle rakennettiin verkkokauppa ja kehitettiin uusia myyntikanavia. Tulos on ollut nousujohteinen ja antaa uskoa tulevaisuuteen. Palkinnon vastaanottivat yrittäjät Mira Elonen ja Sari Herrala.

Mynämäki: Mynämäen Näkökeskus Oy

Mynämäen Näkökeskus Oy on perustettu 1989. Yrityksen toimenkuva on täyden palvelun  

näönhuolto silmälääkäripalveluineen. Henkilökohtainen palvelu ja tuotteiden maltillinen hinnoittelu ovat luoneet pitkiä ja uskollisia asiakassuhteita nuorista senioreihin. Palkinnon vastaanotti yrittäjä Lasse Hannikainen.

Naantali Jaki-Matik Oy

Jaki-Matikin toiminta alkoi vuonna 2012 ja aluksi yritys teki erilaisia kuitu- ja teletöitä. Toiminta laajeni pian mm. katuvaloihin ja pieniin sähköasennuksiin. Vuonna 2016 toiminta laajeni edelleen ja käynnistettiin jakeluverkkojen asennustyöt. Elokuussa 2021 avattiin Vaasaan Jaki-Matikin toinen toimipiste. Samassa yhteydessä laajennettiin toimintaskaalaa myös sähköverkkojen suunnitteluun ja dokumentointiin. Ilman ammattitaitoista asentajakuntaa ei yritys olisi nyt tässä pisteessä. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Oskari Parkkinen.

Paimio: JM-Tilit Oy

Yrityksen ikä ei JM-Tilit Oy:n kohdalla kerro koko totuutta, sillä yrittäjillä on jo 30 vuoden kokemus taloushallinnon töistä. Yrittäjiksi lähdettiin liiketoimintakaupalla vuonna 2014. Nykyiset asiakkaat ovat pääosin pienyrittäjiä. Asiakkaan tarpeet huomioiden hoidetaan taloushallinnon palvelut sähköisenä tai paperisena yrityksen perustamisesta aina lopettamiseen asti. Palkinnon vastaanottivat yrittäjät Maarit Marjander ja Johanna Kaunonen.

 
Parainen: GVK Coating Technology Oy  
Tehdas on Suomen kolmanneksi suurin ja toiseksi vanhin yhä toiminnassa oleva maalitehdas. Yrityksen päätoimialana on maalien ja pinnotteiden valmistus. Yritys on kuitenkin ketterästi historiansa aikana laajentanut tuotevalikoimaansa jo peräti kolmasti. Viimeksi vuoden 2020-terveyskriisin yhteydessä; yritys ryhtyi valmistamaan käsidesiä. Lyhyessä ajassa yritykseen palkattiin 40 uutta työntekijää. Joustavuus ja toimialan tarpeisiin vastaaminen ovat olleet menestyksen salaisuuksia. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja, yrittäjä Anssi Seppinen.

PöytyäEilamari Oy
Yritys leipoo ja toimittaa tuotteitaan Pöytyän Yläneeltä käsin kaikkialle Suomeen. Käsityönä mm. tattarista, riisistä ja luomumaissista valmistettavat tuotteet sopivat hyvin laajalle kirjolle erilaisia ruokavalioita noudattavia ihmisiä. Puhtaat raaka-aineet ovat kaiken perusta ja tästä halutaan pitää kiinni. Palkinnon vastaanotti Eilamari Oy:n puolesta Pöytyän Yrittäjien puheenjohtaja Jarmo Lalli.

Raisio: Raision Kukkapalvelu

Raision Kukkapalvelu on palvellut asiakkaitaan jo 40 vuoden ajan.  

Liike sijaitsee Raision keskustassa, mutta toimittavat kukkalähetyksiä myös lähikuntiin. 

Työtä tehdään kunnianhimoisesti ja ammattiylpeydellä. Myyntivaltteja ovat kauniisti sidotut kukkakimput. Yrityksen käsissä syntyy lähityönä silmänruokaa jokaiseen pöytään. Palkinnon vastaanotti yrittäjä Kaija Lehtonen

Rusko: Kohmo Oy

Yritys on perustettu vuonna 2005 ja sen toimialana ovat maanrakennus- ja maansiirtotyöt. Yritys toimii omassa kunnassaan Ruskolla ja myös lähialueilla. Neljän hengen voimin tehdään ahkerasti ja ammattitaidolla sovitut työt kannattavuutta unohtamatta. Palkinnon vastaanotti Kohmo Oy:n puolesta Ruskon ja Vahdon Yrittäjien pj. Jari Nurminen.

Salo: Åminne Gods / Joensuun kartano
Joensuun Kartanolla ja sen omistajilla on ollut kautta historian merkittävä rooli niin paikallisesti valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Wahlroosien perhe on mahdollistanut Åminnen jälleenrakentamisen ja sen uuden nousun. Kartanon laajat yksityisrahoitteiset restaurointioperaatiot 2000-luvun alkupuolella hakevat vertaistaan Suomessa. Palkinnon vastaanotti tilanhoitaja Kari Ehrnrooth.

SauvoPeuravaaran Puutarha Oy
Peuravaaran Puutarha on jo kolmannessa polvessa toimiva sauvolainen kasvihuoneviljelytila. Tomaatti, erikoistomaatit ja kurkku ovat tilan tärkeimmät tuotteet, jotka saavat voimansa luonnonvalosta aina huhtikuusta marraskuun loppuun asti. Viljelyssä lähtökohtana ovat ekologiset arvot sekä lannoitteiden ja veden säästäminen. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja/yrittäjä Tuomas Peuravaara.

SomeroHärkälän Kartano
Härkälän kartano Somerolla avattiin matkailukohteeksi ryhmille sekä juhla- ja kokouspaikaksi vuonna 2008. Ennen avaamista huonokuntoisiin rakennuksiin ja piha-alueisiin tehtiin mittava ja vaativa peruskorjaus historiaa sekä perinnerakentamista kunnioittaen. Kartanossa on majoitustoimintaa ja galleria vaihtuville taidenäyttelyille. Kartanon toimintaa kehitetään kestävä ja vastuullinen matkailu mielessä. Vuonna 2016 otettiin käyttöön oma aurinkovoimala. Palkinnon vastaanottivat yrittäjät Soili Suominen-Hurme ja Raino Hurme.

TaivassaloPollin Piha

Kesäravintola Pollin Pihalla nautitaan itsetehtyjä, omiin resepteihin pohjautuvia herkkuja, jotka on valmistettu paikallisista raaka-aineista. Myös intiimit laatukonsertit, saunapalvelut ja mm. maastopyöräilyrata ovat osa yritystä. Kokous- ja juhlapalvelut tarjolla myös talvikaudella. Palkinnon vastaanotti yrittäjäpariskunta Milla ja Antti Lahdenperä.

TurkuLST Sähköpalvelu Oy  
LST Sähköpalvelu on perinteikäs sähköurakoitsija modernissa paketissa. Paikalle tullaan kuten on sovittu, työt tehdään aikataulussa ja lasku on asiakasystävällinen. Asiakkaita palvellaan joustavasti ja ystävällisesti, siisteydestä huolehditaan ja muistetaan huikata aina ystävällinen tervehdyskin. Monipuolista ja osaavaa palvelua jo vuodesta 1995 lähtien. Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Tomi Oksanen.

UusikaupunkiKarmiiniliike Zenger Oy

Kaihdinliike Karmiini on toiminut jo yli 30 vuotta Uudessakaupungissa sekä sen ympäristössä aurinkosuojauksen erikoisliikkeenä. Kaihdinliike Karmiini myy, asentaa ja huoltaa edustamiaan tuotteita. Asiakkaina ovat yksityiset henkilöt, yritykset sekä erilaiset laitokset. Lisäksi Karmiini myy ja valmistaa Bluescase tuotemerkillä maan laajuisesti kuljetuskoteloita soittimille sekä muille herkille tai muuten erityissuojausta vaativille laitteille. Palkinnon vastaanotti yrittäjä Jussi Zenger.

VehmaaVehmaan Fun House Food Ay
Vehmaan Fun House Food on kahden siskoksen pyörittämä yritys Vehmaalla, jonka toimipisteinä toimivat Vinkkilän Grillikahvio ja Vemo´s Lähituotepuoti. Vinkkilän Grillikahvio on toiminut heidän johdossaan paikallisena ravitsemuspaikkana kohta 10 vuotta. Menneenä kesänä avattiin uusi lähituotepuoti, johon on kerätty Vakka-Suomen alueelta parhaimmat lähituotteet saman katon alle. Yritys pyrkii rohkeasti uudistumaan ja kehittymään tavalla, joka pitää pienen kylän ja maaseudun vireänä. Palkinnon vastaanottivat yrittäjät Marianne Mäntylä ja Susanna Mäntylä.

Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa muistettiin myös maakunnallisen Vuoden nuori yrittäjä -kilpailun voittajaa Irina Nurmea Smooth it Oy:stä. Nurmi sijoittui myös valtakunnallisessa Vuoden nuori yrittäjä -kilpailussa upeasti kolmanneksi. Illan aikana onniteltiin myös maakunnallisen ja valtakunnallisen Vuoden Yksinyrittäjä kilpailun voittajaa mentalisti Pete Poskipartaa.