Uutiset

Vältä tiukempi verotus joulukuun palkasta, tarkista tulorajasi nyt

Verohallinnon arvion mukaan 970 000 palkansaajalla verokortin tuloraja on ylittymässä tänä vuonna, jos heille kertyy palkkatuloja loppuvuonna samaan tahtiin kuin tammi-heinäkuussa. Verohallinto kannustaa tarkistamaan oman verokortin tulorajan ja tekemään tarvittaessa uuden verokortin OmaVerossa.

Kun verokortin tuloraja ylittyy, palkkatuloja verotetaan sen jälkeen perusprosenttia korkeammalla lisäprosentilla.

– Esimerkiksi 37 500 euroa vuodessa tienaavalla kirkkoon kuuluvalla helsinkiläisellä perusveroprosentti on 17 % ja lisäveroprosentti 38,5 %. Jos tuloraja ylittyy marraskuussa ja joulukuussa tienaa 3000 euroa yli tulorajan, jää joulukuun palkasta käteen noin 645 euroa marraskuuta vähemmän, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta kertoo.

Kun muutosverokortin tekee nyt heti kesän jälkeen, korkeammat tulot ja mahdollisesti niiden myötä noussut perusveroprosentti ehditään huomioida ennakonpidätyksessä työnantajasta riippuen mahdollisesti jo syyskuusta alkaen. Näin palkkatuloja jää käteen tasaisesti loppuvuoden kuukausilta.

– Paras tilanne palkansaajalle on, että verokortin tuloraja on mahdollisimman lähellä todellisia tuloja. Silloin henkilön ei tarvitse myöskään jäädä odottelemaan tänä vuonna liikaa maksettuja veroja ensi vuoden veronpalautuspäiviin asti, Ylitalo sanoo.

Yli miljoona palkansaajaa on jo tehnyt muutosverokortin

Verohallinto lähetti vuodenvaihteessa palkkatulojen verokortin 3,4 miljoonalle henkilöasiakkaalle. Verokortilla näkyvä tuloraja on helmi-joulukuulle, eli 11 kuukaudelle. Vuodenvaihteessa saadun verokortin pohjana ovat olleet vuoden 2019 verotuksen tiedot tai vuoden 2020 aikana tehdyn muutosverokortin tiedot.

Muutosverokortin on tänä vuonna tehnyt 29 % verokortin saaneista, yhteensä yli miljoona henkilöasiakasta. 73 % muutosverokorteista on tehty sähköisesti OmaVerossa.

Laajamittaisia muistutuksia

Verohallinto on tänä vuonna ensimmäistä kertaa lähettänyt laajamittaisesti muistutuksia sellaisille Suomi.fi-viestit-käyttäjille, joiden veroprosentti näyttää olevan liian alhainen alkuvuoden tulojen perusteella.

Maalis-elokuun välisenä aikana muistutuksia on lähetetty yli 19 000 henkilöasiakkaalle. Muistutuksen saaneista 10 % on tehnyt muutosverokortin.

Jos henkilöllä on Suomi.fi-viestit käytössä, hän on luopunut palvelua käyttävien viranomaisten lähettämästä paperipostista. Suomi.fi-viestejä käyttävät eivät esimerkiksi saa verokorttia tai esitäytettyä veroilmoitusta paperipostissa. Sen sijaan he saavat sähköpostiherätteen, kun OmaVerosta löytyy uutta veroasiaa.

Suomi.fi-viestit-palvelun käyttäjiä on tällä hetkellä yli 630 000.