UNICOM-hanke pyrkii luomaan konkreettisia yhteyksiä korkeasti koulutettujen kansainvälisten osaajien sekä yksityisen sektorin välille. Kuva: Jouni Kuru
Uutiset

UNICOM yhdistää kansainväliset huippuosaajat ja varsinaissuomalaiset yritykset

Varsinais-Suomessa viritellään ainutlaatuista ja lajissaan ensimmäistä hanketta, joka vastaa varsinaissuomalaisten yritysten osaajapulaan valituilla kärkialoilla (Tech, Health, Clean).

Tänä vuonna käynnistynyt UNICOM (Uniting Companies and International University Talents) -hanke pyrkii luomaan konkreettisia yhteyksiä korkeasti koulutettujen kansainvälisten osaajien sekä yksityisen sektorin välille.

Tavoitteena löytää Turun yliopiston ja Åbo Akademin kansainvälisille tohtorikoulutettaville ja tutkijatohtoreille muutaman kuukauden pituisia yritystyöskentelyjaksoja Turun seudun pk-yrityksistä ja myös lisätä alueen työmarkkinoiden avoimuutta, vastaanottavuutta ja houkuttelevuutta alueella jo asuville korkeakoulutetuille kansainvälisille osaajille.

– Tohtorikoulutettavat ja tutkijatohtorit jäävät helposti hieman katveeseen työmarkkinoilla, ja siksi haluamme rakentaa siltaa korkeakoulujen ja elinkeinoelämän välille. Näillä osaajilla on muun muassa kielitaitoa ja kulttuurista osaamista, jota alueen yritykset voisivat monipuolisesti hyödyntää, sanoo asiantuntija Marko Kelahaara Turku Science Park Oy:stä.

Tarkoituksena on löytää vuoden loppuun mennessä kymmenkunta varsinaissuomalaista yritystä, jotka olisivat kiinnostuneita saamaan huippuosaajan yritykseensä vuoden 2022 aikana työskentelemään. Sen jälkeen haku avataan osaajille, ja he voivat lähettää hakemuksensa valitsemilleen yrityksille. Yritykset saavat valita hakijoista itselleen sopivimman.

– Yritysten tarpeet asetetaan etusijalle, ja niihin vastataksemme etsimme mahdollisimman hyvin yhteensopivan osaajan. Suosittelen tätä erityisesti sellaisille yrityksille, joilla ei vielä ole kokemusta kansainvälisistä osaajista. Nyt aiheeseen pääsee tutustumaan hyvin matalalla kynnyksellä, Kelahaara sanoo.

Yritykset maksavat yritykseensä valittavan osaajan palkkakulut, ja työskentelyjakso voi olla yhdestä kuukaudesta puoleen vuoteen. Kelahaara sanoo, että yritykset saavat määritellä palkan itse, mutta keskimäärin osaajille maksetaan noin 2500 euroa kuussa. Turku Science Park tukee yrityksiä 2000 euron suuruisella kannustinrahalla.

–Toivomme, että tätä kautta yritykset löytävät riveihinsä niin loistavia tyyppejä, että syntyy myös pysyviä työsuhteita.

Lisätiedot: turkubusinessregion.com/kasvua-ja-kehitysta/kasvua-kansainvalisista-osaajista/unicom-projekti/