Musiikkitalon havainnekuva: PES-Arkkitehdit
Uutiset

Turun musiikkitalon allianssisopimus allekirjoitettiin

Turun kaupunki allekirjoitti maanantaina 10.1. musiikkitalon allianssisopimuksen sekä hankesuunnitteluvaiheen tilauksen Hartela Länsi-Suomi Oy:n, PES-Arkkitehdit Oy:n ja WSP Finland Oy:n muodostaman Harmonia-ryhmittymän kanssa. Musiikkitalo toteutetaan allianssimallilla.  

Turun musiikkitalo toimii Turun filharmonisen orkesterin kotina. Lisäksi musiikkitalo tulee palvelemaan monipuolisesti koko Turun seudun tarvetta ja mahdollistaa korkeatasoisten kansallisten ja kansainvälisten tapahtumien järjestämisen Turussa. Turun musiikkitalo -nimi kuvaa luontevasti uuden kokonaisuuden monipuolista toimintaa ja avointa luonnetta. 

– Odotan innolla hankkeen etenemistä. Turku on merkittävä kulttuurikaupunki ja musiikkitalo tuo uutta intoa Turun alueen kulttuurikenttään ja vahvistaa Aurajoen kulttuurirannan kehittymistä, sanoo pormestari Minna Arve

Harmonia-ryhmittymän ehdotus valittiin musiikkitaloksi tarjouskilpailun perusteella. Turun kaupunginvaltuusto valitsi Harmonia-ryhmittymän kilpailuehdotuksen tarjouskilpailun voittajaksi lokakuussa 2021.  

– Nyt kun päätös on tullut lainvoimaiseksi, on aika allekirjoittaa sopimus ja siirtyä hankesuunnitteluvaiheeseen, toteaa allianssin johtoryhmän puheenjohtaja kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää

Musiikkitalo sijoittuu Aurajoen rantaan Kaupunginteatterin ja Wäinö Aaltosen museon väliselle Itsenäisyydenaukiolle. Uusi musiikkitalo muodostaa Kaupunginteatterin kanssa luontevan kokonaisuuden, jossa rakennusten väliin syntyy uusi urbaani aukio, jonne sijoittuu myös musiikkitalon pääsisäänkäynti.   

Kilpailusuunnitelmaa ohjaavina tukipilareina olivat paikka, toiminta ja akustiikka.

– Johtotähtenämme oli, että näitä asioita seuraamalla talo alkaa syntyä kuin itsestään. Olemme Aurajoen rannalla, teemme työpaikkaa muusikoille ja paikkaa kaupunkilaisille, ja tietysti kaikki konserttisalit haluavat olla akustiikaltaan loisteliaita, pääsuunnittelijana toimiva arkkitehti SAFA Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdeilta kuvailee suunnitteluprosessia.  

PES-Arkkitehdit on toteuttanut viime vuosina useita konserttitaloja Kiinaan, ja suunnitteluryhmässä on mukana myös Helsingin Musiikkitalon suunnittelua johtanut Marko Kivistö Laidun-designista.   

Hankemuotona musiikkitalossa on allianssi.  Musiikkitalon toteutusosapuolena toimivalla Hartelalla on Turun kaupungin kanssa jo entuudestaan kokemusta allianssihankkeesta Ypsilonin monitoimitalon osalta.   

– Allianssihankkeessa monipuolista osaamista kootaan hankkeen käyttöön jo aikaisessa vaiheessa. Tämä mahdollistaa sen, että eri alojen osaajat yhteensovittavat tilaajan ja käyttäjien tarpeita ja tavoitteita suunnittelussa, toteutuksessa ja kustannusohjauksessa yhteistyössä hankkeen parhaaksi, Hartela Länsi-Suomi Oy:n toimitusjohtaja Hanna Kolehmainen sanoo.   

Turun musiikkitalon rakentaminen voi alkaa kesällä 2023. Nyt käynnissä on rakentamisen mahdollistava asemakaavanmuutos, jonka ehdotus tulee päätöksentekokäsittelyyn alkuvuoden aikana. Samanaikaisesti hankkeen kehitysvaihe on käynnissä ja hankesuunnitelma valmistellaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn kuluvan vuoden syksyllä. Tavoitteena on, että rakentaminen alkaa kesällä 2023 toteutussuunnittelun valmistuttua.