Turun alueen matkailussa on valtava potentiaali, mutta kasvu vaatii määrätietoisia investointeja, kansainvälisiä avauksia ja ympärivuotisuuden vahvistamista, summaa Visit Turku Archipelagon toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi. Vuoden 2024 yöpymiset alueella ovat kasvaneet pandemiaa edeltävästä ajasta. Matkailijat valitsevat yöpymispaikan entistä joustavammin matkan luonteen ja keston mukaan.
Turun alueen matkailu vetää paremmin kuin pandemiaa edeltävänä aikana.
Tilastoitujen yöpymisten määrä ylitti vuonna 2024 jo reilusti korona-aikaa edeltävien vuosien tason, mutta matkailun huippuvuoden 2023 yöpymisistä jäätiin kahden prosentin verran. Pienestä pudotuksesta huolimatta euromääräinen kokonaismajoitusmyynti oli viime vuonna lähes vuoden 2023 tasolla johtuen rekisteröidyn majoituksen huonehintojen noususta ja rekisteröimättömän majoituksen yöpymismäärien kasvusta.
Rekisteröityjen yöpymisten määrä Varsinais-Suomessa oli vuonna 2024 yhteensä 1,3 miljoonaa, josta Turun osuus on noin 70 prosenttia. Rekisteröimättömien, kuten Airbnb-yöpymisten määrä kasvoi viime vuonna 10 prosentilla, ja tällaisia yöpymisiä oli kaikkiaan 0,5 miljoonaa.
– “Live like a Local”-trendi on ollut nähtävissä jo pitkään, ja yhä suurempi osa matkailijoista haluaa kokea uudessa kohteessa autenttista, paikallista elämää. Huoneistotyyppisessä majoituksessa yöpyminen sopii myös esimerkiksi pidempiin viipymiin, toteaa Visit Turku Archipelagon toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi.
Kansainvälinen kasvu on edellytys koko toimialalle
Coolcation eli kiinnostus viileämpiin lomakohteisiin saa matkailijat tutkimaan tarkemmin esimerkiksi Pohjoismaiden tarjoamia vaihtoehtoja. Turku ja saaristo ovatkin entistä kiinnostavampia kohteita kansainvälisen vapaa-ajan matkailijan näkökulmasta.
Vuonna 2024 ulkomaisten yöpymisten osuus matkailijoista oli koko maakunnassa 14 prosenttia. Suurimmat lähtömarkkinat ovat Ruotsi ja Saksa, ja suurin kasvu nähtiin Norjasta ja Tanskasta saapuneiden yöpymisissä.
– Matkailu lähialueiltamme on ottamassa nyt uusia, tärkeitä askeleita. Pian avattava suora Kööpenhamina-Turku lento mahdollistaa taas uusien markkinoiden valloittamista, sanoo Kukkohovi.
Hän toteaa, että alueemme matkailu on tällä hetkellä liian vahvasti kotimaisen kysynnän varassa.
– Kansainvälinen kasvu on edellytys koko toimialan kasvulle niin meillä kuin muuallakin Suomessa.
Kukkohovi arvioi, että uudet investoinnit, kuten esimerkiksi premium-tason majoituskohteet sekä helposti saavutettavat elämyspaketit lisäisivät merkittävästi alueen houkuttelevuutta kansainvälisesti. Toinen tärkeä edellytys kasvun vahvistamiselle on ympärivuotisuus. Sesonkivaihteluiden tasaamiseksi ympärivuotisia vetovoimatekijöitä ja markkinointia tarvitaan lisää.
– Ympärivuotisten matkailupalvelujen kehittäminen ja uusien investointien houkuttelu ovat ratkaisevia alan kasvulle. Uudet brändit, konseptit ja toimijat eivät ainoastaan vastaa kansainväliseen kysyntään, vaan ne stimuloivat myös kotimaan matkailua ja avaavat uusia myyntimahdollisuuksia, listaa Kukkohovi.
Suomen matkailu toipuu muuta Eurooppaa hitaammin
Koko Suomessa kirjattiin vuoden 2024 aikana 22,7 miljoonaa rekisteröityä yöpymistä (pudotusta -0,7 prosenttia). Koko Suomen yöpymisistä kotimaisia oli 16,3 miljoonaa ja ulkomaalaisten tekemiä 6,4 miljoonaa yötä.
Eniten ulkomaalaisten yöpymisiä kirjattiin Suomessa matkailijoille, jotka saapuivat Saksasta. Vapaa-ajan matkailijat viettivät Suomessa 15,6 miljoonaa yötä (+1 %) ja business-matkailijat 7,1 miljoonaa yötä (-4,1 %).
Monet Euroopan maat ovat jo ylittäneet vuoden 2019 luvut, mutta Suomessa kansainvälinen matkailu palautuu muita hitaammin. Suomessa ollaan edelleen noin 10 prosenttia jäljessä vuoden 2019 ulkomaisista yöpymisistä.
Positiivista on se, että käsitys Suomesta matkakohteena monipuolistunut merkittävästi viime vuosina. Suomea markkinoidaan yhä enemmän aktiviteettien, elämysten ja kokemusten kautta, mikä on laajentanut maamme houkuttelevuutta kansainvälisten matkailijoiden silmissä.