MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala ja Kui Designin tekstiilisuunnittelija Henna Jaakkola piispisten ympäröimänä.
Uutiset

Turkulaisen Kui Designin uusimman kuosin voi syödä MBakeryn munkissa

Kaksi turkulaista, laadukkaista tuotteistaan tunnettua yritystä on yhdistänyt voimansa lanseeratakseen kunnianosoituksen piispanmunkille eli piispikselle.

Turkulainen Kui Design tuo tänä keväänä markkinoille uuden kuosin, jossa on herkullisen pinkki, hieman retrohenkinen piispanmunkki eli piispis. Kuosi toistuu postikorteissa, tarjottimissa, lasinalusissa, keittiöpyyhkeissä ja kankaissa, ja ensimmäistä kertaa ikinä uutuuskuosista tehdään myös syötävä versio, joka koristaa leipomo MBakeryn uusia piispis-munkkeja.

–Olen tehnyt monenlaisia tuotteita, mutta koskaan aiemmin niitä ei ole voinut syödä, naurahtaa Kui Designin Piispis-kuosin luonut tekstiilisuunnittelija Henna Jaakkola.

Jaakkola oli pyöritellyt ideaa piispikselle omistetusta kuosista mielessään jo pari vuotta, mutta lopullisen sysäyksen antoi asiakkaalta tullut toive. Sen jälkeen kaikki kävi nopeasti, ja kuosi oli valmis jo pari päivää myöhemmin.

MBakeryn yrittäjä Mikko Hietala oli tahollaan pallotellut ideaa piispiksestä parisen vuotta hänkin – ja ostanut leipomolle vuosi sitten jo munkkikoneetkin. Lopullinen silaus idealle vain puuttui. Eräänä iltana puhelinta selaillessaan Hietala törmäsi Kui Designin uutuuskuosiin ja hullaantui siihen heti.

Yhteinen sävel löytyi nopeasti, ja yhteistyö laitettiin vireille.

–On tärkeää, että turkulaiset luovien alojen toimijat tekevät yhteistyötä ja tukevat toisiaan. Monesti parhaat ideat keksitään juuri yhteistyössä, sanovat Jaakkola ja Hietala.


Pist siit sit viel viis piispist
– tiesitkö tämän piispiksestä?

Piispanmunkki on tullut Suomeen jo noin 150 vuotta sitten, ja sen esikuva löytyy 700-luvun Baijerista. Munkin saapuessa Suomeen arkkipiispan koti löytyi Turusta, ja tämän vuoksi herkun nimeksi tuli Turussa piispanmunkki. Alun perin munkin pinnalla oleva kuorrutus oli valkoinen, kuten myös piispan liperit.

Turun ulkopuolella sama leivonnainen tunnetaan nimellä berliininmunkki, ja nimestä käydään toisinaan kovaa vääntöä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Piispanmunkki eli piispis tilataan oikeaoppisesti sanomalla: ”Pist siit sit viel viis piispist.”

Kui Design on vuonna 2007 perustettu designyritys, joka inspiroituu Turusta, sen ihmisistä ja ilmiöistä. Yritys valmistaa muun muassa kodin tekstiilejä ja vaatteita. Suurin osa tuotteista valmistetaan käsityönä Turussa. Yrityksen oma myymälä Kui Shop on toiminut Turun Kristiinankadulla vuodesta 2020. KUI Design työllistää vakituisesti 4 henkilöä.

Leipomo MBakery täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Turun Mälikkälässä toimivan yrityksen valikoimaan kuuluu monipuolinen valikoima leivonnaisia, suklaatuotteita ja jäätelöitä. MBakeryllä on leipomomyymälä Turun Salvumiehenkadulla, kahvila Piece of Cake ja ravintola MBistro Turun kauppahallissa sekä kahvila Take the Cake kauppakeskus Myllyssä. MBakery työllistää Turun alueella 25 henkilöä.