”Pitkävaikutteiset silmätipat edustavat uuden sukupolven lääkkeitä silmäsairauksien hoidossa."
Uutiset

Turkulainen DelSiTech lisensoi teknologiaansa sveitsiläiselle lääkeyhtiölle

Turkulainen lääkeannosteluteknologia- ja lääkekehitysyritys DelSiTech Oy ja Sveitsissä toimiva lääkekehitysyhtiö Optifye Therapeutics AG kehittävät yhdessä pitkävaikutteista silmätippalääkettä.

Yhtiöt ovat solmineet yhteistyö- ja lisenssisopimuksen, jossa Optifye Therapeutics saa maailmanlaajuisesti oikeudet käyttää DelSiTechin silikapohjaista lääkeannosteluteknologiaa pitkävaikutteisen deksametasonilääkkeen kehittämiseen ja kaupallistamiseen silmäsairauksissa.

”Lisenssisopimus Optifye Therapeuticsin kanssa on jälleen uusi osoitus siitä, kuinka tärkeäksi silmälääketieteessä koetaan silmätippa-annostelun parantaminen potilaiden hoitomyöntyvyyden vahvistamiseksi. Viime syksynähän julkaisimme edellisen teknologialisenssisopimuksen amerikkalaisen silmälääkkeitä kehittävän yhtiön, Visus Therapeuticsin kanssa”, sanoo DelSiTechin toimitusjohtaja Lasse Leino.

Deksametasoni on lääkeaine, jota käytetään silmän tulehdusten hillitsemiseen esimerkiksi allergisissa reaktioissa ja silmän vammoissa. Sitä käytetään yleisesti myös silmäleikkausten jälkeen kivun lieventämiseen ja nopeuttamaan paranemista. Tällä hetkellä markkinoilla olevia deksametasonisilmätippoja tulee annostella päivittäin 4-6 kertaa hoitovasteen saavuttamiseksi. DelSiTech on kehittänyt silmätippateknologian, jossa silmätippa annostellaan vain kerran päivässä tai jopa harvemmin.      

”DelSiTech on yksi maailman johtavista teknologiayhtiöistä pitkävaikutteisten lääkkeiden kehityksessä silmäsairauksiin. Panostamme vahvasti teknologiakehitykseen tällä alueella ja tavoitteenamme on myös kehittää omia pitkävaikutteisia silmälääkkeitä, jotka perustuvat jo kliinisessä käytössä oleviin lääkeaineisiin. Näistä kuulemme varmasti lisää lähitulevaisuudessa”, kertoo Leino.

Myös sveitsiläisyhtiön toimitusjohtaja Janos Vaczi oli tyytyväinen sopimukseen: ”Pitkävaikutteiset silmätipat edustavat uuden sukupolven lääkkeitä silmäsairauksien hoidossa. Optifye Therapeutics haluaa olla mukana tämän teknologiakehityksen eturintamassa ja tuoda potilaille parasta hoitoa. Jo vuosia jatkunut yhteistyö DelSiTechin kanssa on luonut vahvan pohjan tälle tavoitteelle”.  

Sopimuksen mukaan sveitsiläisyhtiö maksaa DelSiTechille sopimuksen allekirjoitusmaksun, etappimaksuja kehitystavoitteiden saavuttamisesta eri kehitysvaiheissa sekä rojalteja ja etappimaksuja kaupallistamisesta ja tuotteiden myynnistä. Maksujen määriä ei julkisteta.

DelSiTech Oy kehittää ja kaupallistaa lääkeannosteluteknologiaa, joka perustuu omaan patentoituun biohajoavaan silikapohjaiseen biomateriaaliin. Yhtiön tarjoaa myös tuotekehityspalveluja ja lääkeannosteluratkaisuja muille alan toimijoille sekä lisensoi kehittämäänsä teknologiaa maailmanlaajuisesti. Yhtiö työllistää noin 40 henkilöä ja yhtiön liiketoiminta on ollut voitollista jo useita vuosia. Lisätietoja www.delsitech.com

Optifye Therapeutics AG on Sveitsissä toimiva lääkekehitysyhtiö, joka kehittää uusia lääkkeitä mm. silmätulehduksiin ja silmänpainetautiin. Lisätietoja www.optifye.com