Eemeli Kallio, opettajat Jesse Söderlund ja Jouni Vyyryläinen sekä Peter Kruskof ja Yimiel Carrión odottavat pop up -ravintolan avaamista.
Uutiset

Turku saa viikoksi uuden pop up -ravintolan

Turku saa hetkeksi uuden ravintolan, kun pop up-ravintola N40° avautuu Turun Kupittaalla sijaitsevaan opetusravintola Taitoon 26.-29.10.

Asialla on joukko Turun ammatti-instituutin kolmannen vuoden opiskelijoita, jotka ovat kokki- ja tarjoilijaopinnoissaan erikoistuneet a la carte -opintoihin.

Nimi N40° viittaa leveyspiiriin, joka kulkee Italian, Japanin ja Yhdysvaltojen läpi. Niinpä tarjolla on kolme eri menua, yksi kunkin maan tyyliin valmistettuna.

Paitsi ruoanvalmistusta, opiskelijat harjoittelevat samalla yrittäjyyttä, budjetointia ja katteiden hallintaa.

-Vaikeinta on varmasti miettiä juuri kustannuksia. Olemme miettineet annosten sisällöt tarkkaan ja laskeneet, mikä minkäkin annoksen hinta tulee olemaan, kertovat pop up-ravintolan markkinoinnista vastaavat opiskelijat Jasper Stenros, Jami Hovi ja Jeremia Kulmala.

– Odotamme malttamattomina, että pääsemme avaamaan ravintolan. Ensimmäinen päivä on varmasti kaikkein mielenkiintoisin, kun ei oikein tiedä, mitä odottaa, he miettivät.

Ammatti-instituutin opiskelijoiden pop up-ravintoloilla on Turussa pitkät perinteet, ja yleensä pop uppeja on toteutettu useampia. Nyt alan opiskelijamäärät ovat pudonneet paljon, että tekijöitä riittää vain yhteen.

-Ravintola-alalla on valtava työvoimapula, ja jo toisen vuoden opiskelijoille olisi töitä vaikka miten paljon. Työelämän imu on todella voimakas, ja kaikille osaajille löytyy töitä niin kesäksi kuin opintojen päättymisen jälkeenkin, kertoo lehtori Jouni Vyyryläinen.

Hän iloitsee paluusta lähiopetukseen ja kertoo, että ravintola-alan opintojen toteuttaminen etänä oli korona-aikaan todella haasteellista.

-Minä en ainakaan vielä ole keksinyt sitä tapaa, jolla voisi vaikkapa vatkaamista opettaa tietokoneen välityksellä!

Korona-aika on tuonut kuitenkin hyvääkin: Vyyryläinen kertoo, että yhteistyö ravintola-alan yrittäjien kanssa on tiivistynyt entisestään, ja yrittäjät ovat aktivoituneet pitämään yhteyttä koulun suuntaan.

-Ravintola-alalta on lähtenyt rökälemäisiä määriä ihmisiä esimerkiksi kaupan alalle, joten yrittäjillä on tahto saada uusia hyviä tekijöitä sitoutettua töihin, Vyyryläinen kertoo.

N40°-ravintolan ruokalistaan voi tutustua ravintolan nettisivuilla. Pöytävarauksia otetaan puhelimitse numerosta 041 4960 805.

Ravintola N40° on avoinna 26.-28.10 kello 16-21 ja perjantaina 29.10. klo 16-24. Kattausajat ovat kello 16 ja 19.

Eemeli Kallio, opettajat Jesse Söderlund ja Jouni Vyyryläinen sekä Peter Kruskopf ja Yimiel Carrión odottavat innolla pop up -ravintolan avaamista.