Joulurauhan julistus luetaan ilman yleisöä nyt toista kertaa. Kuva: Turun kaupunki
Uutiset

Turku julistaa joulurauhan jälleen ilman yleisöä

Joulurauhan julistuksen perinne ei katkea tänäkään vuonna, mutta alueen vaikean koronatautitilanteen vuoksi julistus luetaan jälleen ilman yleisöä.

Turku julistaa joulurauhan Vanhalta Suurtorilta jouluaattona 24.12.2021 kello 12.  Joulurauhatilaisuuden ohjelma noudattaa aiemmilta vuosilta tuttua kaavaa. Julistuksen lukee Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Julistus luetaan ilman äänentoistoa ja sitä voi seurata Yleisradion kautta televisiosta ja radiosta. Vanhalle Suurtorille yleisöllä ei ole pääsyä. Alue aidataan eikä julistus kuulu alueen ulkopuolelle. Myöskään Uudenmaankatua ei suljeta, vaan autoliikenne kulkee siinä normaalisti.

Joulurauhan julistus luetaan ilman yleisöä nyt toista kertaa. Turun pormestari Minna Arveen mukaan päätös oli vaikea, mutta ainoa vastuullinen ratkaisu.  

– Kaupunki ei halua järjestää suuria tilaisuuksia ja altistaa kaupunkilaisia tilanteessa, jossa koronaviruksen omikronvariantti leviää voimakkaasti. Tällä turvataan asukkaiden turvallisuutta, Arve sanoo.  

Tilaisuuden luonne ja paikka eivät anna mahdollisuutta koronapassin tarkastamiseen tai turvavälien pitämiseen. Tilaisuus on koonnut vuosittain Vanhalle Suurtorille yli 10 000 ihmistä.

– Uskon, että turkulaiset ymmärtävät kaupungin haluavan ensisijaisesti turvata heidän terveytensä. Tilaisuus tuo silti meidät kaikki yhteen jouluaattona, vaikka olemme omilla tahoillamme. Toivon joulurauhan tunnelman välittyvän Vanhalta Suurtorilta koteihin Ylen kanavia pitkin, sanoo protokollapäällikkö Mika Akkanen.

Paikan päällä musiikista vastaa Laivaston soittokunta, jonka kapellimestarina toimii ensimmäistä kertaa musiikkikomentajakapteeni Juha Ketola. Lauluosuudet hoitavat Mieskuoro Laulun ystävät sekä Turun NMKY:n mieskuoro Naskalit. Kuoroja johtaa ensimmäistä kertaa Laulun ystävien uusi taiteellinen johtaja Nikke Isomöttönen.

Soittajien, kuoron ja työntekijöiden osalta noudatetaan tarkkaa käsihygieniaa ja turvavälejä.

Joulurauhan julistuksen ohjelma

  • klo 11.57 Jumala ompi linnamme – virsi 170; 1, 4                                           
  • klo 12.00 Turun Tuomiokirkon kello lyö 12. Alkufanfaari Marsalkan hopeatorvet marssista, säv. Artturi Rope
  • Suomen Turku julistaa joulurauhan, protokollapäällikkö Mika Akkanen
  • Maamme-laulu (1. suomi, 1. ruotsi, 2. suomi)
  • Porilaisten marssi

YLE1 lähettää joulurauhan julistuksen suorana televisiolähetyksenä. Lähetys alkaa klo 11.55. Yle Areenassa tarjolla on myös viittomakielinen lähetys. Viittomakielen tulkkina toimii Eva Mäkinen.

Joulurauha on julistettu yli 700 vuoden ajan

Joulurauhan julistus on luettu Turussa lähes katkeamattomana perinteenä yli 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Brinkkalan talon parvekkeelta joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien. Nykyinen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903.

Joulurauha on jäänyt julistamatta kokonaan ilmapommitusten pelon takia 1939 ja miliisilakon aikana 1917. Tiettävästi joulurauhaa ei julistettu isonvihan vuosina 1712–1721, eikä mahdollisesti vuosien 1809–1815 aikana.

Joulurauha julistetaan suomeksi ja ruotsiksi. Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.

Lisää joulurauhan julistuksesta: turku.fi/joulurauha