Teatteri Akselin tämän vuoden kesäkomediassa seikkailee elokuvista ja TV-sarjastakin monille tuttu Pekka Puupää. Pekan roolissa nähdään Juha Nordman ja Justiinan roolissa Maaret Mast. Kuvaaja Kauno Takarautio
Hyvä tietää, kumppanuus

Teatteri Akselin kesäkomedia Pekka Puupää tarjoaa hyväntuulisen nostalgiatripin koko perheelle

Teatteri Akselin tämän vuoden kesänäytelmä, Pekka Puupää kesälaitumilla, on monille tuttu elokuva nostalgiselta 50-luvulta. Heinäkuussa 2024 tarjolla on harvinaista herkkua, sillä Pekka, Pätkä ja Justiina värikkäine seurueineen kirmaavat nyt kesäteatterin lavalla ensimmäistä kertaa Turussa. Näytelmä saa ensi-iltansa Puolalanpuistossa lauantaina 29. kesäkuuta ja sen ohjaa Kauno Takarautio.

Teatteri Akselin Pekka Puupää kesälaitumilla on koko perheelle suunnattu komedia. Pekka Puupään roolissa nähdään (vas.) Juha Nordman, Pätkää esittää Jari Vihervirta ja Pekan tomeraa Justiina-vaimoa Maaret Mast. Kuvaaja Kauno Takarautio

Reino Helismaan vuonna 1953 käsikirjoittama, Esa Pakarisen, Masa Niemen ja Siiri Angerkosken tähdittämä ensimmäinen Pekka Puupää -elokuva nousi nopeasti yleisön suosioon, joten toista elokuvaa ryhdyttiin valmistelemaan nopeasti. Pekka Puupää kesälaitumilla elokuvaa ei muista Puupää-elokuvista poiketen suunnattukaan pelkästään lapsille, vaan siihen lisättiin Olavi Virran ja Ruth Johanssonin välinen romanssi myös aikuisyleisöä varten.

Näytelmässä Pekka saa tomeralta vaimoltaan tehtäväksi hankkia kesämökki järven rannalta, mutta monien sattumien ja liukkaan kiinteistövälittäjä Muikun ansiosta haaviin tarttuukin hulppea huvila, johon myös Pätkä päätyy osakkaaksi. Kun omalaatuisen kolmikon seuraan liittyy vielä muusikon urasta haaveileva Pätkän sukulainen, syntyykin idea täysihoitolasta. Karu totuus paljastuu, kun huvilan oikeat omistajat pelmahtavatkin paikalle.

– Halusin tehdä tällä kertaa nimenomaan koko perheelle suunnatun kesänäytelmän, ja tämä käsikirjoitus tuntui kuin se olisi juuri tänä vuonna jopa hieman odottanut vuoroaan. Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta Pekka Puupään aina hyväntuuliselle elämänasenteelle taitaa olla nyt enemmän tilausta kuin koskaan, ohjaaja Kauno Takarautio naurahtaa Pätkän tunnetuinta repliikkiä mukaillen.

Persoonallisista sovitus- ja ohjausratkaisuista tavaramerkin luonut Takarautio halusi säilyttää tarinan alkuperäisen nostalgisen hengen, mutta modernia twistiäkin totta kai löytyy. Näytelmään on sovitettu mukaan myös reippaasti laulunumeroita ja livemusiikkia.

– Minua siunattiin tälläkin kertaa useilla upeaäänisillä näyttelijöillä, joten lisäsin näytelmään mukaan enemmän lauluosuuksia. Mutta voin luvata, että näytelmässä riittää silti myös varsin vauhdikkaita tapahtumia ja hauskaa hupailua kesään kuuluvaa romantiikkaakaan unohtamatta.

Näytelmää esitetään Puolalanpuistossa Turun Rakennusperinteen Ystävät ry:n viihtyisässä pihapiirissä (käynti Rauhankadun alusta tai Puutarhakatu 7:n kohdalta).

Pekka Puu kesälaitumilla Puolalanpuistossa 29.6. – 27.7.2024. Tarkemmat tiedot www.teatteriakseli.fi 

Ohjaus, sovitus, lavastus, musiikin suunnittelu ja kuvat: Kauno Takarautio

Ohjaajan assistentti: Vilja Aavikko

Puvustus: Kirsi Vaara

Videot: Arto Mäkelä

Grafiikka: Tero Hakkarainen

Rooleissa: Juha Nordman, Jari Vihervirta, Maaret Mast, Vilma Halava, Vili Halava, Pihla Halava, Tero Hakkarainen ja Sari Pohjola