Taiteen talo on löytänyt kotinsa Nunnankatu 4:n vanhasta Rettigin kiinteistöstä. Kuva: Eelis Lynne
Uutiset

Taiteen talo avaa ovensa koko päivän juhlilla Turussa lauantaina

Taiteen talo kutsuu kaikki viettämään avajaisiaan 14.5. kello 10 alkaen. Taiteen täyteiseen päivään sisältyy runsaasti kulttuuritarjontaa ja Taidekahvit-verkoston Vallaton KUMOUS -taidefestivaali.

Taiteen talo on löytänyt kotinsa Nunnankatu 4:n vanhasta Rettigin kiinteistöstä. Turun kaupunki osti kiinteistön turvatakseen ja parantaakseen taiteen ja luovien alojen toimintaedellytyksiä. Samalla yhtä tärkeänä nähtiin talon tarjoamat mahdollisuudet turkulaisten hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman tukemiseen. 

– Taiteen talon avajaispäivä on todellinen juhlapäivä taiteilijoille ja kulttuuriyhteisöille, mutta myös kaikille turkulaisille sekä kaupungissamme vieraileville. Kehittyessään talo tuo aivan uudenlaista toimintaa ja kaivattua lisäeloa Vanhan Suurtorin ympäristöön. Mahdollisimman avoimeksi muodostuva talo tarjoaa meille kaikille innostavia tilaisuuksia taiteen kokemiseen, tekemiseen ja vuoropuheluun talon toimijoiden kanssa, pormestari Minna Arve sanoo.

Kuva: Heikki Räisänen

Tästä se alkaa!

Avajaispäivänä 14.5. Taiteen talon päärakennuksen ovet avataan yleisölle klo 10, kun turkulaisten taide- ja kulttuuritoimijoiden Taidekahvit-verkoston järjestämä päivätapahtuma Vallaton alkaa toisen kerroksen tapahtumatiloissa. Päivätapahtuman aikana voi osallistua työpajoihin, tutustua Taidekahvien toimijoihin ja nähdä pieniä esityksiä. Luvassa on myös koko perheelle sopivia esityksiä, kuten Nurinpäin kollektiivin Keijusirkus ja kaikkien tuhmuroijien sankari Prinsessa Pikkiriikki, joka pitää fanitapaamisen kavereidensa kera. Päivätapahtuma Vallaton ja sitä jatkava iltaklubi KUMOUS ovat todellinen löytöretki turkulaiseen taiteeseen. Tarjolla on barokkimusiikkia, lavarunoutta, nukketeatteria, tanssia sekä monia muita taiteen muotoja.

Kello 12 kuultavien avajaispuheiden jälkeen sisäpihan lavalla nautitaan klo 13 alkaen Turun Filharmonisen orkesterin jousikvintetin musiikista. Filharmonikoiden jälkeen lavan valtaavat loppupäiväksi, aina klo 18.30 asti, Turku Rock Academyn ja Vilperi x Rock Skolanin bändit. 

Päivän aikana on myös mahdollisuus osallistua Turun kaupungin Kulttuurilupaukseen liittyvään yhteisötaideteokseen, jonka vetäjänä toimii työryhmä Kiskokamut. 

Taloon asettuneisiin ensimmäisten taiteilijoihin ja heidän työtiloihinsa voi tutustua kolmannen ja neljännen kerroksen Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön tiloissa.

Taiteen talon avajaiset on kaikille avoin tapahtuma iltakuuteen saakka, jonka jälkeen KUMOUS-iltaklubi jatkaa juhlintaa aina puoleen yöhön asti.

Taiteen talon avajaiset ovat samalla osa Vanhankaupungin kesäkauden avajaisia, joita vietetään 13.–14.5. Alueen toimijat toivottavat kaikki tervetulleiksi löytämään uusia elämyksiä ja viihtymään monipuolisten sisältöjen parissa. Perjantaina 13.5. myös Kirkkopuiston Terassi avaa porttinsa kesäksi.

Taiteen talon avajaisten tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät osoitteesta turku.fi/taiteen-talo ja taidekahvit.fi.