Apua ukrainalaisille välitetään nyt monin tavoin.
Uutiset

Ruokaa, makuupusseja, rahallista apua – varsinaissuomalaiset yritykset haluavat tukea Ukrainaa

Monet varsinaissuomalaiset yritykset haluavat auttaa konfliktista kärsiviä ihmisiä Ukrainassa. Osa yrityksistä kerää parhaillaan tarvikkeita lähetettäväksi paikan päälle, osa tarjoaa rahallista tukea.

Oili Jalonen Oy on mukana Varaosa-alan yhdistys ry:n ja Suomen Autopurkaamoliiton organisoimassa ensiapulaukkujen toimituksessa Ukrainaan. Oili Jalonen on kerännyt kaikista purkuun tulleista autoista ensiapulaukut talteen ja toimittaa ne eteenpäin.
Kuka tahansa voi osallistua keräykseen tuomalla ensiapulaukkuja lähimpään autopurkaamoon, josta ne toimitetaan Ukrainaan. Kuljetusliike noutaa laukut ja toimittaa ne Puolan Punaisen Ristin kautta luotettavasti Ukrainaan.
Ensiapulaukut on toimitettava autopurkaamoille viimeistään pe 4.3., jotta ne ehtivät kuljetukseen.

LähiTapiola Varsinais-Suomi lahjoittaa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon 10 000 euroa Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseksi ja humanitaarisen avun toimittamiseksi sitä eniten tarvitseville.

-Ukrainan sotatila järkyttää meitä kaikkia ja apua tarvitaan pikaisesti. Jokainen meistä voi toimia ja auttaa esimerkiksi lahjoittamalla, osallistumalla keräyksiin, ryhtymällä vapaaehtoistyöhön ja osoittamalla tukensa sodasta kärsiville. Tarttumalla toimeen voi lievittää myös omaa ahdistustaan. Kannustamme paikallisia kumppaneitamme ja omistaja-asiakkaitamme osallistumaan sodasta kärsivien auttamiseen, kertoo LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakula.

Turkulainen Adworks Oy kertoo, että se haluaa olla mukana auttamassa konfliktista kärsiviä. Yritys lahjoittaa 5 % maaliskuun aikana tulleiden tilausten arvonlisättömästä hinnasta Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Avulla turvataan ihmisten perustarpeita konfliktialueella. Kansainvälinen Punainen Risti toimittaa vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita sekä auttaa myös kadonneiden etsinnässä.

Mynämäellä ja Nousiaisissa toimivan Mimis Kotipellon puutarhan monet työntekijät ovat Ukrainasta, ja siksi yrityksessä on herännyt suuri halu auttaa hädässä olevia. Puutarhalla otetaan vastaan tarvikkeita päivittäin kello 8-15.30, ja ensimmäinen lähetys Ukrainaan lähtee keskiviikkona, toinen ensi maanantaina. Yrityksen Facebook-sivuilta löytyy lista tarvikkeista, joita kaivataan. Listassa on muun muassa ensiaputarvikkeita, makuupusseja ja elintarvikkeita.

Turkulainen eläinlääkäriasema Pet-Vet tarjoaa autonsa käyttöön Inno Ukrainelle. Auto pysähtyi Pet-Vetin parkkipaikalle tiistaina 1.3. Lisätietoja yrityksen Facebook-sivuilta.

Sussie on pieni toiminimi Paimiosta, ja mukana keräämässä rahaa Ukrainan lapsille tukituotteen myynnin avulla. 

Lisäksi muun muassa Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on kertonut lopettavansa tuotteidensa toimitukset Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Tehdas kertoo lahjoittavansa SPR:n hätäavulle 10 000 euroa.

Matkailu- ja ravintola-alan työmarkkinajärjestö Maran hallitus on suositellut jäsenravintoloilleen venäläisten tuotteiden myynnin lopettamista. Mara kertoo lahjoittaneensa Kirkon Ulkomaanavun hätärahastolle 5000 euroa.

Myös Alko, Kesko ja S-Ryhmä ovat jo aiemmin kertoneet poistavansa venäläistä alkuperää olevat tuotteet valikoimistaan. Samoin on tehnyt laivavarustamo Viking Line.

Juttua täydennetään koko ajan. Jos tiedät yrityksen, joka on mukana tarjoamassa tukea Ukrainaan, kerro siitä meille: toimitus@y-lehti.fi