Saariston romunkeräykseen toimitettiin tänä kesänä yhdeksän romuautoa.
Uutiset

Romuautot saariston romunkeräyksen hitti – viikon saldo yhdeksän autoa

Heinäkuun ensimmäisen viikon saariston romunkeräys tuotti tänä vuonna lähes 54 000 kiloa erilaista romua ja jätettä. Eri jätelajien ja keräysmäärien välillä on vuosittain suurtakin vaihtelua. Esimerkiksi viime vuonna keräykseen ei tuotu yhtään henkilöautoa, mutta tänä vuonna M/S Roopen kannelle nostettiin peräti yhdeksän romuautoa.

Saariston romunkeräys on Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) yhteinen, jokakesäinen romunkeräysviikko. Tänä vuonna viikon kokonaissaalis oli 53 954 kiloa. Viime vuoteen verrattuna kasvua on yli 19 prosenttia.

– Tänä vuonna metallijätteen määrä oli 36 004 kiloa, missä on pientä nousua kesään 2022 verrattuna. Lisäksi romuautoja keräykseen toimitettiin peräti yhdeksän kappaletta – niistä kuusi Iniössä. Luku on keräyshistorian ennätystasoa. Viime vuonna autoja ei tuotu yhtään, kertoo viikon keräystulosta laskenut LSJH:n logistiikka-asiantuntija Juuso Leppäpuska.

Muista jätelajeista vaarallisia jätteitä kertyi 2 334 kiloa ja akkuja 1 100 kiloa. Molempien määrä noudatti melko tarkkaan vuoden 2022 tasoa. Rakennus- ja siivousjätteitä kertyi suursäkeissä aiempia vuosia selvästi vähemmän, vajaa 600 kiloa, ja sähkö- ja elektroniikkaromua keskimääräistä vuotta vastaavasti 5 160 kiloa.

Tärkeä asukkaille ja järjestäjille

Tämänvuotinen keräys jää siihen osallistuneiden mieleen ainakin kahdesta asiasta. Ensin M/S Roopen nosturiin tullut vika siirsi maanantaille 3.7. suunnitellut Berghamnin, Hummelholmin ja Ängsön pysähdykset perjantaihin. Lisäksi kova tuuli vaikeutti rantautumisia keräyksen toisena päivänä.

– ­Joka vuosi mieleen jäävät myös iloiset asiakkaat. On aina hienoa huomata, miten tärkeäksi keräys koetaan sekä saaristossa vakituisesti että kesäaikaan asuvien keskuudessa, kertoo pitkään keräyksiin osallistunut PSS ry:n aluepäällikkö Katriina Murto.

Myös PSS ry:n oma toiminta hyötyy vuosittaisesta keräystempauksesta.

– Keräys mahdollistaa suurikokoisten jätteiden asianmukaisen keräämisen pois saaristosta. Esimerkiksi pienmetallit sopivat saariston ekopisteiden viikoittain tyhjennettäviin keräysastioihin, mutta jos niihin jätetään sinne kuulumattomia isoja metalliesineitä, täyttyvät astiat nopeasti, Katriina Murto sanoo.

Vuoden 2024 reitin valmistelu alkaa

Keräyksen reitti vaihtelee vuosittain. Juuso Leppäpuskan mukaan ensi kesän reitin suunnittelu alkaa heti kesän jälkeen.

– Peräkkäisinä vuosina ei yleensä käydä samoissa saarissa ja reitti tehdään asukkaiden ehdotusten pohjalta. Ensi kesän pysähdyspaikoista voi ehdotuksia tehdä meille elokuun loppuun saakka.

– Meiltä on myös kysytty, otetaanko saariston romunkeräyksessä vastaan veneitä. Niitä voi suursäkkiin pilkottuna keräykseen tuoda, mutta muuten niitä ei oteta romunkeräyksessä vastaan. Veneisiin keskitymme toisessa perinteisessä keräyksessämme, LSJH:n ja PSS ry:n saariston venekeräyksessä, joka toteutuu tänäkin vuonna alkusyksystä. Sinne ehtii oman veneensä ilmoittamaan vielä muutaman päivän ajan eli 31.7. saakka, Juuso Leppäpuska vinkkaa.