Viidennes suomalaisista suunnittelee remontoivansa asuntoa myynnin tai vuokraamisen vauhdittamiseksi nykyisessä markkinatilanteessa.
Uutiset

Remontoinnilla haetaan vauhtia asuntokauppaan ja vuokraukseen

Viidennes suomalaisista suunnittelee remontoivansa asuntoa myynnin tai vuokraamisen vauhdittamiseksi nykyisessä markkinatilanteessa. Ilmiö korostuu etenkin rivitaloasujien keskuudessa. Tämä selviää Starkin teettämästä tutkimuksesta*.

Viidennes (20 %) suomalaisista kertoo suunnittelevansa asuntonsa remontointia vauhdittaakseen sen myyntiä tai vuokrausta.

– Elämäntilanteen vuoksi asunnon myyminen tai vaihtaminen voi olla juuri nyt ajankohtaista, mikä nykyisessä pidentyneiden myyntiaikojen tilanteessa voi olla haastavaa. Asunnon kunnostamisella sen voi saada erottumaan tarjonnasta hyvällä tavalla. Esimerkiksi moderni keittiö ja vaalea värimaailma ovat usein asunnon valttikortteja. Asuntosijoittajien tilanne on myös muuttunut, ja vuokranantaja joutuu tekemään enemmän töitä saadakseen asunnon vuokralle, toimitusjohtaja Harri Päiväniemi sanoo.

Tutkimuksen mukaan remontointisuunnitelmat korostuvat etenkin Itä- ja Länsi-Suomessa. Itäsuomalaisista 25 prosenttia suunnittelee remontointia asunnon myynnin tai vuokrauksen vauhdittamiseksi. Länsisuomalaisten keskuudessa vastaava luku on 23 prosenttia.

Vastaavasti Etelä-Suomessa asuvista 18 prosenttia ja Pohjois-Suomessa 15 prosenttia suunnittelee remonttia.

– Pienilläkin kohennuksilla voi muuttaa asunnosta saatavaa vaikutelmaa. Muun muassa seinien tai kylpyhuoneen laattojen maalaus sekä keittiökaappien vetimien vaihtaminen ovat helppoja ja edullisia tapoja piristää myytävän tai vuokrattavan asunnon yleisilmettä, Päiväniemi vinkkaa.

Vuokralainen voi löytyä nopeammin perheystävälliseen asuntoon

Rivitaloasujista neljännes (25 %) kertoo suunnittelevansa asunnon remontointia myynnin tai vuokrauksen vauhdittamiseksi. Vastaava luku omakotitalo- tai paritaloasujien keskuudessa on 19 prosenttia ja kerrostaloasujien keskuudessa 20 prosenttia.

– Tyypillisesti rivitaloasuntoja on tarjolla vähemmän ja vuokralaisen löytäminen on nopeampaa, mutta mikäli rivitaloasunto ei ole perheelle sopiva, se kannattaa remontoida perheystävälliseksi tai eri tarpeisiin muunneltavaksi. Yksi ostaja tarvitsee lastenhuoneen ja toinen työtilaa, Päiväniemi pohtii.

Päiväniemen mukaan asunnon perheystävällisyyttä voi parantaa esimerkiksi varmistamalla, että asunnossa on riittävästi säilytystilaa sekä keittiössä kaappi- ja työtilaa ruoanlaittoa varten.

– Hyvällä valaistuksella on iso merkitys siihen, millaisen kuvan mahdollinen ostaja tai vuokralainen asunnosta saa, Päiväniemi lisää.

*Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2023 -kysely tehtiin Stark Suomen toimeksiannosta. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta BCW. Kysely toteutettiin Bilendin M3 Research -verkkopaneelissa helmikuussa 2023. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.