Pikkujoulukausi näyttää paremmalta kuin mitä etukäteen uskallettiin ennustaa.
Uutiset

Ravintolat ja hotellit valmiina pikkujoulukauteen

Tänä vuonna pikkujoulujen kysyntä tuntuu ylittävän kaikki odotukset, ja luvassa voi olla vuoden 2019 veroinen tulos – jopa parempikin.

Turun keskustassa avautui marraskuun ensimmäisenä päivänä uudistunut Scandic Hamburger Börs. Yleisön kiinnostus uutta hotellia kohtaan on ollut kovaa, kertoo Scandicin Turun alueen hotelleja johtavan Mikko Henriksson.

–Olemme suorastaan häkeltyneitä hotellimme saamasta kiinnostuksesta. Hotellihuoneet ovat miltei loppuunmyytyjä marras-joulukuun viikonlopuille. Myös pikkujouluja ja perhejuhlia tullaan jälleen viettämään Börsiin, Henriksson kertoo.

–Tässä on uskomaton ero viime vuoteen. Uskon, että tänä vuonna Turun Scandiceissa mennään vähintään vuoden 2019 tasolle ja ylikin.

Staycation on tullut jäädäkseen

–Pikkujoulukausi näyttää hyvältä, paljon paremmalta kuin uskalsin ennustaa. Luvassa on kymmenien prosenttien kasvua verrattuna viime vuoteen, mutta todennäköisesti vuoden 2019 lukuihin ei silti päästä, kertoo puolestaan toimialajohtaja Mikko Eskelinen Turun osuuskaupasta.

Eskelinen kertoo, että tänä vuonna ei järjestetä isoja, 400–500 hengen pikkujouluja.

–Se on sinällään ymmärrettävää, sillä niiden järjestäminen vie paljon aikaa ja peruuttaminen on työlästä. Mutta pienemmät firmat ja esimerkiksi kaveriporukat ovat aktivoituneet mukavasti.

Eskelinen sanoo, että ravintolavarauksia on tehty paljon myös arki-iltoihin, viikonloput alkavat olla jo tupaten täynnä.

–Mitä olen kollegoiden kanssa keskustellut, niin tällä hetkellä on vaikea päästä Turussa viikonloppuna ravintolaan, ellei ole tehnyt etukäteen pöytävarausta.

Myös hotelliyöpymiset ovat kasvussa, ja korona aikaan monelle tutuksi tullut staycation omassa maakunnassa tai kotikaupungissa on jäänyt varteenotettavaksi vaihtoehdoksi viettää minilomaa.

–Turussa on pitkään ollut erinomainen ravintolatarjonta, ja nyt kaupungissa on myös paljon tasokkaita hotelleja. Kun siihen vielä paketoi teatterin, leffan tai konsertin, saa todella mukavan elämyksen ilman, että tarvitsee lähteä minnekään kauas.

Loimaan Seurahuone odottaa suurinta sumaa

Loimaan Seurahuoneelle tipahtelee kyselyitä pikkujouluista tasaista tahtia, mutta yrittäjä Greta Grönholm arvelee, että suurin suma on vasta edessä.

–Monet jättävät pikkujoulujen varaamisen viime tinkaan, kun ovat varmoja siitä, että juhlat voidaan taatusti järjestää.

Isojen yritysten juhlat puuttuvat tästä kaudesta, mutta pienemmät firmat ovat olleet kiinnostuneita toteuttamaan pikkujouluja. Grönholm toivoo, että korona-aikana usein esille nostettu ajatus paikallisten yritysten tukemisesta olisi ihmisten mielessä edelleen.

–Olisi hienoa, että ihmiset muistaisivat käytätä paikallisten yritysten palveluita sen sijaan että kaikki lähtevät nyt reissuun ulkomaille! On ihana ajatus, että tuetaan pientä ja tuetaan paikallista, toivon että se myös oikeasti näkyy valinnoissa.

Loimaan Seurahuone avasi yökerhonsa pitkän tauon jälkeen lokakuun puolivälissä, mutta Grönholm sanoo, ettei rokotekattavuus ole nuorten keskuudessa Loimaalla vielä kovin hyvä, sillä monelta puuttuu toinen rokote.

–Toivon, että ravintoloiden syyllistäminen loppuisi. Esimerkiksi meillä ei ole koko aikana ollut yhtään altistusta tai yhtään tartuntaa. Kyllä ravintolaan on turvallista tulla!

Wiurilassa tapahtuu myös talvella

Salon Seurahuone väki on pyörittänyt Wiurilan kartanon ravintolaa ja juhlatiloja nyt kahden kesäsesongin ajan. Kun Seurahuoneen vuokrasopimus päättyi Asemakadulla tänä syksynä, oli luontevaa jatkaa Wiurilassa myös talvikaudella.

–Tämä on muutos meille etu, sillä Wiurilassa meillä on paljon isommat tilat kuin ennen, ja voimme ottaa vastaan useita isojakin ryhmiä samaan aikaan, kertoo yrittäjä Kalle Hämäläinen.

–Viime vuonna ei ollut pikkujouluja käytännössä ollenkaan, mutta nyt alamme olla jo vuoden 2019 tasolla kysynnän suhteen. Toki asiakkaat kyselevät peruutusehdot paljon tarkemmin kuin ennen, ja mekin joudumme olemaan henkilömäärien kanssa tarkkana, kun rajoituksia on vielä voimassa. Joten vähän erilaista tämä on kuin yleensä.

Seurahuone etsii tällä hetkellä uutta kotia Salon keskustasta, ja uutta ravintolaa päästään avaamaan keväällä, lupaa Hämäläinen.