Ludusta tulee Siro. Kuvassa Edvin Tšigura (vas.), Valtteri Willberg, Fanny Mäkelä ja Joonas Sippo.
Uutiset

Ravintola Ludu lopettaa – tilalle Karun omistajien uusi ravintola Siro

Turun Linnankadulla kahdeksan vuotta toiminut ravintola Ludu lopettaa toimintansa alkuvuoden aikana. Maaliskuussa samassa tilassa avautuu uusi fine dinign -ravintola Siro, jonka tarjonta pohjautuu kalaan ja mereneläviin.

Turkulaisen ravintola Karun taustayhtiö AM-Ravintolat on ostanut Sippo-yhtiöt Oy:n koko osakekannan. Kauppaan kuuluvat ravintola Ludu ja Turun kauppahallissa toimiva Sivuvaunu, joka on vaihtanut vuoden alussa nimekseen Mad Bun.

­–Korona näyttelee tässä päätöksessä isoa roolia, sillä viimeiset pari vuotta ovat olleet todella haastavaa aikaa ravintola-alalla, sanoo Ludua pyörittänyt yrittäjä Joonas Sippo.

–Ajattelin ensin luopua vain Kauppahallin ravintolassa, mutta kun juttelimme Karun yrittäjien kanssa asiasta enemmän, päätinkin, että voitte ottaa koko homman, naurahtaa Sippo.

Kaupat syntyivät nopealla aikataululla joulukuun aikana. Sivuvaunu-ravintola muuttui Mad Bun -ravintolaksi heti tammikuun alussa, ja Ludun toiminta päättyy tammi-helmikuun aikana. Tarkoitus on, että asiakkaat pääsevät halutessaan vielä hyvästelemään Ludun, sillä ravintolan on tarkoitus olla avoinna nykyisellä konseptillaan vielä tammi-helmikuun ajan – rajoituksista riippuen.

Sippo kiittelee, että kahdeksassa vuodessa Ludu täytti ja ylitti ne tavoitteet, joita hänellä ravintolaa perustaessaan oli.

–Tavoitteeni oli, että asiakkailla on hauskaa, ja henkilökunnalla on hauskaa, ja se toteutui. Tämä oli paras työpaikka, jossa olen koskaan ollut. Mutta kuten sanotaan, aikansa kutakin. En vielä tiedä, mitä teen jatkossa, mutta ensin pidän hiukan lomaa, Sippo sanoo.

Ludun henkilökunnalle on tarjottu mahdollisuutta siirtyä uuden yrityksen palvelukseen, ja Luduun ostetut lahjakortit käyvät uuteen ravintolaan sellaisinaan.

“Meillä on uskoa ja luottoa tulevaan”

Ravintolatoiminnan laajentaminen on ollut Karun yrittäjien haaveena jo pitkään, ja nyt yrityksen toiminta laajeni kertaheitolla kahdella ravintolalla. Turun Aurakadulla toimiva Karu saa kaverikseen ravintola Siron, ja joukon täydentää höyrytettyjä buneja tarjoileva Mad Bun.

Laajentaminen korona-aikaan on rohkea veto, mutta Karussa halutaan katsoa tulevaisuuteen.

–Vähän tämä on hullua, mutta me uskomme siihen, että selätämme rajoitukset ja koronan, ja Sirosta tulee yksi Suomen pidetyimmistä ravintoloista, sanoo Karun yrittäjiin kuuluva Fanny Mäkelä.  Hänen lisäkseen AM-Ravintoloiden osakkaina ovat Valtteri Willberg, Edvin Tšigura ja Niklas Nybom.

–Tulimme siihen tulokseen, että jos nyt jätämme nämä kaupat tekemättä, se tulee kaduttamaan meitä aina. Vaikka haasteita varmasti on, meillä on uskoa ja luottoa tulevaan.

Linnankadun ravintolatila tullaan remontoimaan Ludun jäljiltä uuteen uskoon, ja asiakaspaikkojen määrää todennäköisesti lisätään hieman.

Willberg kertoo, että Siron ruoka tulee olemaan luovaa, modernia ja erilaista. Makumaailma kurkottaa Aasian suuntaan, mutta perinteisiä klassikoita listalta ei tule löytymään.

Aasialaisia makuja tarjoilee myös Kauppahallin Mad Bun, joka tarjoilee höyrytetyn bunin sisään rakennettuja hampurilaisia erilaisin täyttein.

Uusien ravintoloiden lisäksi AM-Ravintoloiden yrittäjät suunnittelevat täyttä päätä jo tulevaa kesää, ja sitä, miten yrityksen ravintolat tulevat näkymään esimerkiksi festivaaleilla ja terasseilla. Ravintola Karun ruuat ja erityisesti ravintolan ribsit ovat nauttineet kulttisuosiota Tuomiokirkon terassilla ja Karu on ollut tuttu näky muun muassa Ruisrockissa.