Kuva: pixabay
Uutiset

Pienten yritysten hallinnollinen taakka kevenee – yhteistoimintalain muutokset voimaan 1.7.2025

Yhteistoimintalain muutoksilla nostetaan lain soveltamiskynnystä ja lyhennetään muutosneuvotteluiden kestoa. Valtioneuvosto esittää, että tasavallan presidentti vahvistaa lakimuutokset presidentin esittelyssä 23.5.2024. Muutokset tulisivat voimaan 1.7.2025.

Yhteistoimintalain uudistaminen on yksi hallituksen työmarkkinauudistuksista. Uudistuksen ensimmäisen vaiheen tavoitteena on keventää hallinnollista taakkaa, jota nykyisestä lainsäädännöstä aiheutuu erityisesti alle 50 työntekijän yrityksille. Lisäksi tavoitteena on nopeuttaa kaikkien yritysten kykyä reagoida toimintaympäristön muutoksiin.

Lain soveltamiskynnystä nostetaan 50 työntekijää työllistäviin yrityksiin

Yhteistoimintalakia sovelletaan nykyisin yrityksiin, yhteisöihin ja sivuliikkeisiin, joiden palveluksessa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää. Lain yleinen soveltamiskynnys nostetaan säännöllisesti vähintään 50 työntekijää työllistäviin. 

Työnantajien, joiden palveluksessa on säännöllisesti 20−49 työntekijää, on kuitenkin noudatettava tiettyjä laista tulevia velvoitteita: 

  • Jatkuvan vuoropuhelun menettely säilyy, mutta vuoropuhelua koskevat menettelytavat kevenevät merkittävästi nykyisestä.
  • Työnantajien tulee käydä muutosneuvottelut vain niissä tilanteissa, joissa työnantaja harkitsee 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijään kohdistuvia vähentämistoimenpiteitä. Työnantajan ei tarvitse käydä muutosneuvotteluita harkitessaan lomautuksia, jotka perustuvat työn tai työnantajan työn tarjoamisen edellytysten tilapäiseen vähentymiseen ja lomautukset kestävät enintään 90 päivää.
  • Määräyksiä liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta sovelletaan edelleen.

Muutosneuvotteluiden vähimmäiskestoa lyhennetään puolella

Työvoiman käytön vähentämistä koskevia muutosneuvotteluita tulee nykyisin käydä vähintään kuusi viikkoa tai 14 päivää. Lakimuutosten voimaantulon jälkeen muutosneuvotteluiden vähimmäiskesto on joko kolme viikkoa tai seitsemän päivää, riippuen neuvotteluissa käsiteltävistä asioista ja yrityksen tai yhteisön henkilöstömäärästä.

Työvoimapalveluiden selvittämiselle on jatkossa varattava aikaa, jos työnantaja antaa neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Irtisanotun työntekijän työsopimus ei saa päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle on kulunut 30 päivää.

Henkilöstön hallintoedustuksen muutostarpeet arvioidaan uudistuksen toisessa vaiheessa

Yhteistoimintalain säännöksiä henkilöstön hallintoedustuksesta sovelletaan nykyisin yrityksiin, joissa työskentelee Suomessa vähintään 150 työntekijää. Hallitus päätti puoliväliriihessä keväällä 2025 laskea soveltamisrajan 100 työntekijän yrityksiin. Lisäksi todettiin, että hallintoedustus tulee toteuttaa hallituksessa tai johtoryhmässä. Muutosta valmistelemaan on asetettu kolmikantainen työryhmä.