Kesätunnelmia Kasnäsistä. Kuvaaja: Petri Järvinen
Hyvät yritykset, kaupallinen yhteistyö

Pieni suuri Kemiönsaari

Muuttovoittoisen kunnan vauhti senkun kiihtyy. Tulevaisuudenusko ja yhteen hiileen puhaltaminen ovat entistä tärkeämpää sekä asukkaille että siellä töissä käyville. Monipaikkaisuus ilmiönä kukoistaa. 

Kartalta löytyy iso saari, joka pitää sisällään elinvoimaisia kyliä, runsaat palvelut, ainutlaatuista yhteisöllisyyttä ja yrittäjähenkeä. Monipuolinen saaristo kohtaa monikerroksisen maaseudun ja omannäköisen elämän luominen onnistuu suvaitsevassa ilmapiirissä. 

”Nyt on todella vahva tulevaisuudenusko ja tekemisen meininki, joka kumpuaa asukkaista. Yrittäjähenki näkyy uskalluksena perustaa yrityksiä. Täällä on onnistuttu valjastamaan pienimuotoisuudesta hyvää”, Kemiönsaaren kunnan elinkeinojohtaja Erik Lund iloitsee. 

Kaksikielisessä kunnassa puhutaan sekamelskana molempia kotimaisia. Jos kysyy suomeksi, niin vastaus saattaa tulla ruotsiksi tai toisin päin. Kemiönsaaressa vallitsee hauska näkemys elävästä kaksikielisyydestä. Kieltä ei vaihdeta yhdeksi yhteiseksi, vaan molempia kieliä voi käyttää yhdessä. 

”Meille tulee ruotsin kielen lisäksi uutena myös matkailu, meri ja veneily. Opettelemme kaikkea tätä hattu kourassa ja nöyränä”, kahvilayrittäjinä Tampereelta muuttaneet Laura Ullman ja Janne Ollila sanovat. 

Heille avautui mahdollisuus yritystoimintaan ja kiinteistöön Taalintehtaalla. Tutustuttuaan tarkemmin ympäristöön yrittäjäpariskunta löysi järkeä ja tulevaisuutta Taalintehtaalta ja perheellensä kodin. 

Kunta kuuluu voittajien joukkueeseen 

Korona-aika on tuonut mukanaan myös jotakin positiivista. Muuttovoittoisessa kunnassa on ihmisiä ennätysmäärä liikkeellä, kokonaisasukasluku on plussalla ja yrityksiä perustetaan tiuhaan tahtiin, siinäkin mittarit ovat plussan puolella. 

”Meillä on todella paljon osa-aikaisia asukkaita ja haluamme vahvasti tukea monipaikkaisuutta. Kehitämme jatkuvasti niin vakituisten kuin vapaa-ajan asukkaidenkin mahdollisuuksia ja kuuntelemme ihmisten toiveita ja ajatuksia. Palveluala on vahva ja ostovoimaa tulee osa-aikaisista asukkaista. Esimerkiksi täällä toimii yhdeksän ruokakauppaa 6600 asukkaan kunnassa”, kertoo kunnanjohtaja Erika Strandberg

Taalintehtaalla purettiin viime vuonna vanha hallintorakennus, jonka tontti sijaitsee aivan keskeisellä paikalla vierasvenesataman vieressä. Kemiönsaaren kunta etsii aktiivisesti siihen kumppania kehittämään toimintaa ja haluaa myydä tontin valmiiseen kokonaiskonseptiin. Kunnan toiveissa olisi ympärivuotista toimintaa, mahdollisesti liiketiloja ja asuinhuoneistoja. 

Ihmiset ja ilmapiiri 

Yrittäjän on hyvä yrittää ja palvelut ovat todella kattavat. Merta on joka puolella ja suunnassa sekä ympärillä olevista asuinkunnista on helppo tehdä työmatkaa Kemiönsaareen. 

”Sopivan lähellä, mutta samalla riittävän pitkä varsinkin kotiin ajettaessa, että pääsee perhemoodiin”, kertoo Kemiönsaaren venekeskuksen toimitusjohtaja Anders Vahtola

Ensimmäisen kerran hän on ollut saarella opiskelijana, sittemmin oppilaitoksen rehtorina ja nyt työmatka taittuu Kaarinasta veneilyn pariin Kemiöön. 

Veneilykulttuurin hän kokee hyvänä ja lämminhenkisenä. Ala on kehittynyt positiivisesti, se on sosiaalisesti kestävää. Veneily on koko perheen harrastus. 

”Venekeskuksen menestystarinan takana on rohkeus rekrytoida. Ihmiset ovat tärkein resurssi venemyynnissä ja heidän kauttaan kasvetaan. Ja meneillään oleva kaupan jälleenrakentaminen Kemiön keskustaan on nyt tärkeää. Pelkästään venemyyntiin keskittyvä kauppa on pohjoismaisessakin mittakaavassa merkittävä.” 

Saaren uudet yrittäjätulokkaat Laura Ullman ja Janne Ollila avaavat majoitus- ja ravintolapalvelunsa tänä keväänä. Ullman’s Villa avaa ovensa vanhassa Wärtsilän edustushuvilassa kymmenen hotellihuoneen, kahvilan, ravintolan ja kakkulinnan voimin. Heidät on otettu tosi hyvin vastaan. 

”Täällä on semmoinen mahdollistava ilmapiiri. Kaikki saavat mahdollisuuden yrittää ja toimia omalla tavallaan. Ja luontohan on aivan käsittämättömän hieno.” 

Uniikki matkakohde 

Kemiönsaari on uskomaton runsauden aitta matkailijalle. 

Siellä on paljon erilaisia vierailukohteita sekä kulttuuri- ja henkilöhistoriaa veneilykulttuurista puhumattakaan. Löytyypä sieltä 18-reikäinen golfkenttäkin. 

Rannikkoreitti ja sen sivureitit pyöräilijöille kulkevat henkeäsalpaavissa maisemissa ja Bengtskärin majakka, Örön linnakesaari, Taalintehtaan ruukkikylä, Kasnäs, Högsåra ja moni muu lumoavat vierailijansa kerta toisensa jälkeen. 

www.visitkimitoon.fi