Sahkomuseo. lr mammaj
Uutiset

Paimio 700 -juhlavuosi jatkuu vilkkaana kesäkuussakin

Vuonna 2025 vietettävä Paimio 700 -juhlavuosi on tarjonnut runsaasti koettavaa alkuvuoden aikana – eikä tahti hiljene kesäkuussakaan.

Erilaisia näkökulmia Paimion historiaan

Kesäkuun ensimmäisenä täytenä viikonloppuna tarjotaan historian ystäville ensin lauantaina 7.6. Vanhan Paimion kierros, jossa noin kolmen ja puolen tunnin ajan kuljetaan opastetulla kävelykierroksella Paimionjokilaakson länsipuolella, Moision, Räpälän ja Pappilan kylissä. Kierrokselle lähdetään Jokelan koulun parkkipaikalta (Vanha Turuntie 4, Paimio) klo 13.
Matkan varrella kuullaan historiaa ja muisteluksia pysähdyspaikoista, mutta nautitaan myös kauemmista näkymistä, kuten Nakolinnasta. Paimion tarinaa luodataan menneistä vuosikymmenistä jopa tuhannen vuoden taakse Kahvi- ja mehutarjoilukin kuuluu ohjelmaan, samoin oheisvihko teksteineen ja vanhoine valokuvineen.
Julkaisun painatukseen on saatu kaupungin juhlavuositukea. Kävely, jonka järjestää Paimio-Seura ry, on kaikille avoin ja maksuton

Sunnuntain 8.6. historiapainotteinen ohjelma keskittyy Museomäelle (Sähköyhtiöntie 198). Talot kertovat -sarjan ohjelmaaan kuuluvan tapahtuman otsikko on Elämää ja ihmisiä Spurilassa. Kello 13 alkavassa tapahtumassa kuullaan ensin puheenvuoroja, kuten filosofian tohtori Janne Haikarin puhe Suomen aateliston historiaa. Väliajan jälkeen Museomäen näyttämöllä muistellaan Spurilan omistajia, tapahtumia ja henkilöitä 1400-luvulta 1900-luvulle.
Sekä ennen että jälkeen Museomäellä järjestettävän ohjelmaosuuden järjestetään lyhyita bussikierroksia Spurilan kartanolle. Bussikierrokset ovat täyteen varattuja. Syksyllä on luvassa kuitenkin uusia kierrosia kartanon alueelle.

Sähkömuseon 30-vuotistapahtumia

Lähihistoriaan on mahdollista perehtyä myös seuraavana lauantaina 14.6., kun Paimion Sähkömuseo (Vistantie 24a) 30-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi järjestää museolla Avoimet ovet klo 12 – 16. Päivän aikana kunnioitetaan myös ”sähköisen Paimion” yhtä merkittävää henkilöä ”Iso-Iivari” Lähteenmäkeä, jonka syntymästä 14.6. tulee 125 vuotta.
Sähkömuseo on järjestämässä myös kesäkuun viimeiseen lauantaihin tapahtumaa Askalaan, jossa on mahdollista tutustua niin Askalan voimalaitokseen että viereiseen Askalan Ketotaloon, joka vuosikymmeniä sitten toimi myös voimalanhoitajan kotina.

Internointileirin elämä esillä Museomäellä


Kuun lopussa starttaa myös Paimion Kesäteatterin lähes neliviikkoinen esityskausi. Siinäkin katsotaan vahvasti Paimion historiaan, sillä kantaesitys Leiri N:o 5 kertoo elämästä Paimion internointileirissä, joka toimi vuosina 1945 – 1946 aivan Kesäteatterin esityspaikan eli Museomäen kupeessa. Musiikkinäytelmän on käsikirjoittanut ja ohjannut Pekka Saaristo ja uutta musiikkia säveltänyt Outi Ollila. Näytelmä on osa virallista juhlavuoden ohjelmaa, sillä kaupunki on osallistunut näytelmän käsikirjoitus- ohjaus- ja sävellyskuluihin.

Internointileiri on esillä myös Museomäellä kotiseutumuseon lainamakasiinin alakerran näyttelytilassa. Myös lainamakasiinin yläkerran perusnäyttelyä on uudistettu.
Niin teatterin kuin kotiseutumuseonkin toimintakusi ajoittuu välille 27.6. – 23.7.

Muu juhlavuosiohjelma kesäkuussa

Kesäkuun muuhun juhlavuosiohjelmaan kuuluvat kuun ensimmäisenä lauantaina 7.6. viiden kylän (Koskela, Kyysilä, Kaleva, Oinila ja Taatila) alueella järjestettävä Kirppisralli, kesäiset yhteislauluillat Iskun talolla torstaina 12.6. ja 26.6. sekä Juha
Botanical garden -installaatio/nykyvalokuva -näyttely kaupungintalon näyttelyparvella