On tärkeää, että yrittäjyydestä kiinnostuneet saavat tietoa vaihtoehdosta, jossa yritystoimintaa ei tarvitse rakentaa nollasta.
Uutiset

Opiskelijasta omistajaksi?

Opiskelijoille tarjotaan nyt mahdollisuutta hypätä toimivien yritysten ruoriin. Uusi pilottihanke valmentaa molemmat osapuolet kohti onnistunutta yrityskauppaa.

Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä Raseko ovat käynnistäneet pilottikokeilun, jonka tarkoituksena on vastata luopuvan yrittäjän ja jatkajan löytämisen kohtaanto-ongelmaan.

Hankkeen suuntaviivat ja toimintamallit luotiin yhteistyössä palvelumuotoilijan kanssa syksyn 2021 aikana.

Mukana on 15 yritystä, jotka etsivät toiminnalleen jatkajaa ja yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelijoita eri aloilta. Yritykset edustavat toimialoja, joiden opiskelijoita Rasekosta löytyy.

Yritysten toiveet kartoitettiin viime syksyn aikana, ja alkuvuoden aikana pyritään yhdistämään sopivat yritykset ja opiskelijat toisiinsa.

– Tammi-helmikuun aikana järjestetään kaksi ”matching-tilaisuutta” joissa opiskelijat ja yrittäjät pääsevät kohtaamaan. Vaihtoehtoja omistajanvaihdoksen toteuttamiselle on paljon, joten eteneminen sovitaan aina tapauskohtaisesti. Tavoitteena on luotsata osapuolet kohti juuri heille sopivaa yksilöllistä ratkaisua, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Jutta Wirén.

Wirén muistuttaa, että nyt luotu toimintamalli vastaa yrittäjien ja opiskelijoiden todellisiin tarpeisiin.

–On tärkeää, että yrittäjyydestä kiinnostuneet saavat tietoa vaihtoehdosta, jossa yritystoimintaa ei tarvitse rakentaa nollasta. Osapuolille jää osallistumisesta aina jotain käteen, vaikkei yrityskauppaa syystä tai toisesta syntyisi. Opiskelija saa valmiin tutkinnon tai osan siitä ja arvokasta käytännönläheistä oppia yrittäjyydestä. Yrittäjä puolestaan ottaa konkreettisia askeleita kohti omistajanvaihdosta ja saa tilaisuuden kehittää omaa liiketoimintaansa myyntikuntoon.

Tavoitteena on, että toimintamalli jäisi pysyväksi ja sitä laajennettaisiin muihin toisen asteen oppilaitoksiin. Wirén kertoo, että malliin on ollut paljon kiinnostusta eri puolilta Suomea.

Opiskelijasta omistajaksi -hankkeen taustalla on Jatkajakoulu-malli, joka on toiminut Turun ammattikorkeakoulussa jo yli kymmenen vuotta. Varsinais-Suomen Yrittäjät on ollut mukana toiminnassa alusta asti. Nyt vastaavaa mallia ollaan laajentamassa myös ammatilliseen koulutukseen.

Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt vuoden pituiselle hankkeelle rahoituksen. Hankkeen kokonaisrahoitus on reilut 60 000 euroa.

Yrittäjien omistajanvaihdosaikeet Varsinais-Suomessa
valtakunnallista tasoa korkeammat

Valtakunnallisen Omistajanvaihdosbarometrin mukaan puolet yli 55-vuotiaista yrittäjistä haluaa luopua yrityksestään nopealla aikataululla, viimeistään vuonna 2024.
Varsinais-Suomessa luopumisaikeet ovat valtakunnallista tasoa korkeampia, sillä yli 55-vuotiasta yrittäjävastaajista jopa 64 prosenttia suunnittelee yrityksestään luopumista seuraavan kolmen vuoden aikana.
Barometrin mukaan lopettamista suunnittelevien yrityksien määrä on suurempi ja omistajanvaihdokseen tähtäävien määrä pienempi kuin aiemmin.
Varsinaissuomalaisista vastaajista 44 prosenttia valmistautuu myymään yrityksen ulkopuolelle, 14 prosenttia suunnittelee sukupolvenvaihdosta perheen sisällä ja 13 prosenttia varsinaissuomalaista vastaajista uskoo jatkajan löytyvän yrityksen muiden omistajien joukosta.
Jopa 29 prosenttia valmistautuu yritystoiminnan loppumiseen nykyisen omistajan luopuessa päävastuustaan. Omistajanvaihdosbarometrin tuottaa alan keskeisistä toimijoista koostuva Omistajanvaihdosfoorumi joka toinen vuosi.