Asuntomessut järjestetään upealla Luonnonmaan saarella, joka on monille tuttu siellä sijaitsevan Suomen tasavallan presidentin kesäasunnon Kultarannan vuoksi. Kuva: Asuntomessut
Uutiset

Naantalin Asuntomessut houkuttelee Luonnonmaalle kesällä 100 000 kävijää

Tämän vuoden Asuntomessut järjestetään Naantalissa, upealla Luonnonmaan saarella. Lounatuuleksi nimetylle alueelle nousee kiinnostavia, erilaisia pientaloja, jotka on toteutettu ympäröivää luontoa kunnioittaen.

Naantalin Luonnonmaalle rakentuva asuntomessualue alkaa olla jo pitkällä: rakennukset ovat jo ulkoa valmiit, ja työt ovat siirtyneet sisätöihin.
Pian päästään tekemään jo ensimmäisiä kuvauksia kesän messuluetteloita varten. Pihojen viimeistellyssä päästään tällä kertaa helpommalla kuin monesti muuten, sillä pihat saavat jäädä luonnollisiksi ja metsäisiksi.
Luonnonmaalle toteutettava messualue on haluttu toteuttaa pitkälti ympäröivän luonnon ehdolla, ja jo rakentamistapaohjeissa rakentajat ohjeistettiin kaatamaan tonteilta niin vähän puita kuin mahdollista ja välttämään kallioiden tarpeetonta louhintaa.

Messualue on luonnonläheinen.

Luonnomaasta uusi keihäänkärki

Asuntomessut ovat suurin Suomessa vuosittain järjestettävä tapahtuma, ja Naantaliin odotetaan tänä vuonna 100 000 kävijää.
Messuja ei ole pidetty Varsinais-Suomessa vuosikymmeniin, sillä edellisen kerran Asuntomessut toteutettiin Raisiossa vuonna 1997.
–Naantali halusi messut, koska tämä on lähtölaukaus Luonnonmaan rakentamiselle. Siitä tulee Naantalin uusi keihäänkärki ja suunta, jonne kaupunki jatkossa laajenee, Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman projektipäällikkö Timo Tirri kertoo.
Asuntomessuilla on nähtävissä 35 kohdetta, mutta kaikkiaan alueelle nousee 70 taloa, joista puolet on vuokra-asuntoja, puolet omistusasuntoja. Kaikki kohteet ovat pientaloja, kerrostaloja ei tehty alueella lainkaan.
–Mukana on tänä vuonna 12 talotehdasta ja alueella nähdään useampi arkkitehdin suunnittelema uniikkitalo.  Pientalorakentamiseen pääse tutustumaan poikkeuksellisen laajalla skaalalla, Tirri kertoo.
Mukana on niin hirsitaloja, puutaloja kuin kivitalojakin. Alueen energiaratkaisut viitoittavat tietä tulevaan. Rantapuiston oma aurinkovoimala tuottaa optimaalisissa olosuhteissa sähköä yli alueen oman tarpeen. Älymuuntamo vastaa sähkönvarastointitarpeisiin ja monessa kodissa nautitaan myös maalämmöstä ja maaviilennyksestä.

Tummat keittiöt kasvattavat suosiotaan edelleen.

Grafiitinmusta vai mustikansininen keittiö?

Asuntomessukohteissa kävijöitä kiinnostavat usein sisustukselliset ratkaisut, ja erityistä huomiota saavat aina keittiöratkaisut.
Turkulainen Silkkitimpurit-yritys on kalustanut messuille kaksi kohdetta. Torppa Rauhala -nimisen kohteen keittiön, kaapistot, komerot, wc-kalusteet ja eteiskalusteet ovat kaikki Silkkitimpureiden toimittamia. Koti Neulanen -kohteessa löytyy yrityksen asentama Noblessa-keittiö.
Molemmat messukeittiöt ovat sävyltään hyvin tummia: Rauhalassa keittiö on mustikansininen ja Koti Neulasessa grafiitinmusta.
–Mustat keittiöt ovat olleet hyvin suosittuja viimeiset kolme vuotta, ja ihmiset ovat todella mieltyneet niihin. Uskon, että grafiitinmusta voittaa jatkossa perinteisen mustan, ja myös mustikansininen ja sammalenvihreä nousevat suosituiksi, kertoo Silkkitimpureiden toimitusjohtaja Ari Soiniitty.
Silkkitimpurien kesäkausi näyttää kiireiseltä, sillä yritys täyttää kesällä 40 vuotta ja tekee samalla brändiuudistuksen.
Päälle tulevat vielä messut.
–Olemme Luonnonmaalta lähtöisin, joten oli luontevaa lähteä mukaan messuille. Messut ovat aina iso satsaus, mutta onneksi niitä ei ole kovin usein, naurahtaa Soiniitty.
Yritys oli aikoinaan mukana Raision Asuntomessuilla, ja vaikka prosessi oli paikoin työläskin, se kannatti.
–Messuilta saa paljon hyötyä, silla seuraavan kahden vuoden aikana tulee paljon asiakkaita, jotka ovat nähneet tuotteet messuilla ja asiakkaiden hankinnat konkretisoituvat.

Yrittäjät odottavat superkesää

Naantalin Asuntomessuja on suunniteltu jo usean vuoden ajan, ja ne ovat työllistäneet ja työllistävät paljon naantalilaisia ja myös varsinaissuomalaisia yrityksiä.
Naantalin alueen yrittäjät uskovat messujen tuovan Naantaliin todellisen superkesän, ja messujen odotetaan antavan valtavasti buustia sekä matkailuun että esimerkiksi ravintoloihin ja keskustan kivijalkaliikkeisiin.
–Uskon, että Naantali on niin houkutteleva kohde, että Asuntomessujen kävijät tutustuvat samalla reissulla myös muihin kohteisiin ja yöpyvät joko Naantalissa tai Turussa. Jaamme messuilla flyereita, esitteitä ja karttoja, joissa kerromme kattavasti Naantalin palveluja tarjoavista yrityksistä, sanoo Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen.
Asuntomessujen aikana Naantalissa toteutetaan valtava määrä tapahtumia, kuten Unikeonpäivä, Smaku, Sunfest ja uusi Sukkasillaan-tapahtuma. Rautiainen muistuttaa, että Kultarannan puutarha on avoinna viimeistä kesää nykyisessä muodossaan. Se sulkeutuu uudistusten takia ja avautuu uudelleen 2025.
Rautiainen vinkkaa, että Asuntomessuille kannattaa tulla myös ryhmänä ja hyödyntää ryhmälippuun kuuluva asiantuntijaesittely. Kaikki ryhmävaraukset hoituvat Visit Naantalin kautta.
–Kun Naantalista jää mukavia muistoja, tänne palataan uudelleen. Uskon, että messut lisäävät matkailijoiden määrää merkittävästi myös tulevina vuosina, Rautiainen sanoo.

Asuntomessut 2022 järjestetään Naantalin Luonnomaalla 15.7-14.8.