Uutiset

Munaxin innovaatio synnytti uudenlaisen proteiinivälipalan

Suomessa syödään mittava määrä lusikoitavia tuotteita. Munax Oy tuo syyskuussa kauppoihin nyt uutuuden PURE Snack -välipalan. Tuote on suomalainen innovaatio, jolle on haettu myös patenttia.

– Lähestyin viisi vuotta sitten Business Finlandia ja kerroin ajatuksesta lähteä kehittämään markkinoille fermentoitua eli hapatettua kananmunatuotetta. Moni muu raaka-aine on tässä onnistunut, joten miksei myös kananmuna. Tässä nyt ollaan uuden lusikoitavan tuotteen kanssa.  Meillä on todella hyvä oma tuotekehitystiimi, joka toteutti hankkeen menestyksekkäästi ja uusi tuote Pure Snack on nyt valmis lanseerattavaksi, valaisee Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.

Pääraaka-aine on kananmunan valkuainen. Fermentointi mahdollistaa tuotteen valmistamisen ilman säilöntäaineita.

Fermentointi tunnetaan ikivanhana, säilyvyyttä parantavana menetelmänä. Siihen tarvitaan oikein valitut mikrobikannat eli hapate ja hiilihydraatteja eli sokereita mikrobikasvun mahdollistamiseksi.

– Kananmuna tuo prosessiin proteiinin, jota mikrobit sopivalla tavalla pilkkovat ja muokkaavat. Näin muodostuu tuotteelle oikea rakenne, maku ja samalla lisääntyvän happamuuden ansiosta säilyvyys, vieläpä ilman säilöntäaineita, kertoo elintarviketieteiden dosentti Jukka Kaitaranta. Jukka Kaitaranta on tehnyt merkittävän uran elintarvikkeiden tuotekehityksen parissa. Kaitaranta tunnetaan mm. Benecolin ja heti käyttövalmiin, patentoidun Laitilan Kanatarhan munavoin kehittämisestä.

Munax Oy on jo vuodesta 2015 asti panostanut merkittävästi omaan tuotekehitykseen. Munaxin strategia on ollut pitää tuotekehitys Suomessa ja sitä kautta nostaa kotimaisen raaka-aineen jalostusarvoa. Tämä on mahdollistanut myös viennin kasvun ja yrityksen kansainvälistymisen.

– Meillä on koko olemassaolon ajan, vuodesta 2003 alkaen ollut halu viedä kananmunaa uudelle tasolle. Olemme halunneet tehdä kuluttajille tuotteita, jossa tämä upea raaka-aine on heti nautittavassa herkullisessa muodossa, sanoo Torikka.