Uutiset

Lauri Reuter Shiftissä: Ruuantuotannon muutos on nopeampi ja dramaattisempi kuin uskotaan

Business-festivaali Shift alkoi Turun Kakolanmäellä keskiviikkona sateisissa merkeissä, mutta sää onneksi kirkastui, kun aamun ensimmäiset puhujat aloittelivat puheenvuorojaan.

Tapahtuman avausta Hotel Kakolan takapihalla seurannut Shift Events Oy:n toimitusjohtaja Sini Toivonen iloitsi siitä, että Shiftin lipunmyynti veti loppuun asti, ja kaikkiaan tapahtumaan on ostettu noin 900 lippua. Osa kävijöistä osallistuu tapahtumaan striimin kautta, mutta Toivosen arvion mukaan kumpanakin päivänä itse tapahtuma-alueelle saapuu noin 500 ihmistä. Toivonen kertoi myös, että tapahtuma-alueena tänä vuonna olevat Hotel Kakola on loppuunvarattu tapahtuman ajaksi.

–Saimme viime vuonna hyviä kokemuksia tapahtuman järjestämisestä virtuaalisesti, mutta halusimme nyt järjestää fyysisen tapahtuman ja tehdä voimakkaan statementin sen puolesta, että nyt on taas aika järjestää turvallisia kohtaamisia, Toivonen sanoo.

Hän kertoo, että turvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota, ja tapahtuma on tehnyt asian tiimoilta tiivistä yhteistyötä muun muassa Kesärauhan ja Paavo Nurmi Gamesin kanssa. Toivonen kehui myös sitä, miten sujuvaa yhteistyö Turun alueen viranomaistahojen kanssa on ollut.

Lauri Reuter painotti, etteivät nyt kehitellyt ja kehiteltävät lihan ja juuston korvikkeet ole tarkoitettu kasvissyöjille tai vegaaneille, vaan aivan kaikille.

Onko kohta tekosyitä jäljellä?

Shiftin yhtenä pääteemana tänä vuonna on ruoka, ja keskiviikkoaamuna lavalle asteli biotekniikan tohtori ja sijoitusjohtaja Lauri Reuter. Inspiroivana puhujana tunnettu Reuter on tullut suurelle yleisölle tutuksi yhdessä Henri Alenin kanssa tekemästään tv-sarjasta Voiko tätä syödä?

Myös Shiftissä Reuter puhui syömisen ja ruuantuotannon suuresta muutoksesta.

–Muutos tulee olemaan suurempi kuin kukaan uskoo ja se tulee olemaan nopeampi kuin kukaan uskoo. Ei ole kyse siitä, halutaanko tätä muutosta – se on välttämättömyys. Ympäristömme ei kestä ruuantuotantoa tällä nykyisellä tyylillä. Meidän on siirryttävä nopeasti ei-eläinperäiseen ruokavalioon, Reuter sanoo.

Vaikka ajatus radikaalista ruokavalion muutoksesta voi olla monelle vaikea, parhaillaan kehitettävät vaihtoehdot tekevät muutoksesta helpompaa, sanoo Reuter.

–Meille ihmisille on vaikea luopua siitä, mihin olemme tottuneet, mutta tulevaisuudessa esimerkiksi lihalle ja juustolle tulee olemaan niin hyviä vaihtoehtoja, ettei niitä pysty enää erottamaan tavallisesta, eläinperäisesti tuotetusta lihasta ja juustosta. Onko silloin enää mitään tekosyitä jäljellä?

Vielä esimerkiksi vegaanisissa juustoissa ei ole samanlaista makua ja rakennetta kuin tavallisessa juustossa, mutta uusia tuotteita tulee markkinoille koko ajan.

–Maku on se kingi! Kun se saadaan kohdilleen, muutos tapahtuu! Jatkossa syömme ruokaa, joka on sekä ympäristöystävällistä että maistuu hyvältä, Reuter sanoo. Hän itse odottaa muutosta hyvin mielin.

–En ajattele asiaa niin, että minun pitää luopua jostain, vaan että saan enemmän vaihtoehtoja, joista valita.

Osa puhujista mukana striimin kautta

Kaksipäiväinen Shift kokoaa tänäkin vuonna Turkuun paljon kiinnostavia puhujia. Shiftin ohjelmapäällikkö Elsa Ervasti sanoo, että puhujien saaminen tapahtumaan on verrattain helppoa, sillä Shiftin maine on hyvä, ja striimauksen avulla entistä laajempi joukko ihmisiä pääsee seuraamaan puheenvuoroja. Tänä vuonna myös osa puhujista liittyy tapahtumaan striimin välityksellä.

Ervasti pitää tärkeänä sitä, että tapahtuman puhujakattaus on monipuolinen, ja ääneen pääsevät tasapuolisesti sekä miehet että naiset.

–Olemme tarkkoja siitä, että puhujista puolet on naisia, ja että naisia on mukana keskustelijoina myös kaikissa paneeleissa. Tämä ei ole mikään miesten pönötysfestivaali!

Shiftissä esittäytyy iso joukko alueen toimijoita ja yrityksiä, muun muassa Turun Teknologiakiinteistöt. Asiakkuuspäällikkö Carita Varjonen esitteli Shifin kävijöille Biz-lehteä.