Tipitek odottaa tästä vuodesta vähintään yhtä hyvää kuin edellisistä.
Uutiset

Lämpöpumppujen kysyntä jatkuu hurjana, yrittäjä odottaa jopa 40 prosentin kasvua

Suomalaiset panostavat nyt lämpöpumppuihin. Viime vuonna lämpöpumppujen myynti kasvoi Suomessa yli 25 prosenttia, ja tämä vuosi näyttää vähintään yhtä hyvältä. Turkulaisessa Tipitek-yrityksessä on varauduttu 20-40 prosentin kasvuun.

Ilmalämpöpumppujen asennusmäärä puhkaisi viime vuonna jo 100 000 kappaleen rajan. Jäähdytys yleistyy myös kerrostaloissa, mutta valtaosa ilmalämpöpumpuista menee kuitenkin pientaloihin ja vapaa-ajan asuntoihin.

–Ilmalämpöpumppujen myynti jäähdytyskäyttöön alkoi kasvaa voimakkaasti noin neljä vuotta sitten, kun oli erittäin kuuma kesä. Lämpöpumput olivat kiinnostaneet asiakkaita aikaisemminkin, mutta sen kesän aikana niiden suosio suorastaan räjähti. Kaikki laitteet mitä koko Suomessa oli, myytiin loppuun, ja asentajat olivat täystyöllistettyjä, muistelee turkulaisen Tipitek-yrityksen toimitusjohtaja Kalle Jaakola-Siimes

Vuonna 2005 perustettu Tipitek on pitkän linjan LVIS- ja energia-asiantuntija, joka palvelee sekä yrityksiä että yksityisasiakkaita Varsinais-Suomen alueella ja työllistää 18 henkilöä. Yrityksen valikoimaan kuuluvat erilaiset ilmalämpöpumput ja lämpöpumppujärjestelmät omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin.

Korona-aika sai monet satsaamaan kotiin

Yksi syy ilmalämpöpumppujen yleistymiseen kodeissa on ollut korona-aika, joka on tuonut ihmiset etätöihin kotiin. Ylipäätään kotona on muutenkin oleskeltu enemmän, joten moni on halunnut satsata kotiinsa enemmän. Prosessia ovat vauhdittaneet kuumat kesät.

Tästä vuodesta Jaakola-Siimes ennustaa vähintään yhtä hyvää kuin edellisistä. Laitteita on tilattu varastoon reilusti, jotta homma ei kaadu rahtia viime aikoina vaivanneisiin mahdollisiin toimitusten viivästymisiin.

–Odotamme tälle vuodelle radikaalia kasvua. Uskon, että ilmalämpöpumppujen myyntimme kasvaa 20-40 prosenttia. Suurin kasvu näyttäisi tulevan kerrostalon asuntojen jäähdytyksestä.

Kesäkauden sähkölasku ilmalämpöpumpusta oli 17 euroa

Ilmalämpöpumppuja myydään erityisen paljon kesäisin. Heti ensimmäinen helleviikko saa alan yritysten linjat kuumaksi, mutta silloin on yleensä jo myöhäistä kysellä tuotteita ja asennuksia, liikkeellä pitäisi olla jo aiemmin.

Sähkön hinnan nousu sen ei vielä ole näkynyt ilmalämpöpumppujen myynnissä, eivätkä asiakkaat ole asiasta juurikaan kyselleet. Jaakola-Siimes korostaa, että monella on väärä mielikuva siitä, että jäähdytyskäytöllä ilmalämpöpumpun pitäminen päällä on kallista.

–Tein viime kesänä kotonani mittaukset siitä, paljonko ilmalämpöpumpun käyttö maksoi. Se oli päällä toukokuun alusta elokuun loppuun, ja sen sähkönkulutus koko aikana oli noin 17 euroa. Pumppua ei siis kannata sammuttaa, jos menee päiväksi töihin, ei sillä ole laskun kannalta juurikaan merkitystä.

Viimeaikainen rahdin ja metallien kallistuminen sen sijaan näkyvät ilmalämpöpumppujen hinnoissa. Jaakola-Siimes arvioi, että tuotteiden hinnat nousevat tänä vuonna 4-8 prosenttia.

–Ei se kuluttaja-asiakkaalle pahasti näy, jos muutamia kymppejä tulee hintaan lisää, mutta yrittäjäasiakkaille, jotka ostavat isoja järjestelmiä, korotus toki tuntuu.

Vuonna 2021 asennettiin 130 000 lämpöpumppua

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n tilastojen mukaan vuonna 2021 asennettiin 130 000 lämpöpumppua ja niihin investoitiin 800 miljoonaa euroa. Suurin investoriryhmä olivat pientalojen ja kerrostalojen asukkaat.

Osittain öljykattiloiden vaihtotuen siivittämänä suurimmat kasvuluvut saavutettiin ilma-vesilämpöpumpuille, peräti yli 50 %. Vuonna 2021 niitä myytiin 12 500 kappaletta.

Myös maalämpöpumppumarkkina kasvoi ripeästi lähes 10 000 pumppuun. Maalämpöjärjestelmien euromääräinen kasvu oli 20 % luokkaa. 

Hukkalämpöjen talteenotto lisääntyi paitsi isoissa teollisuuden ja jätevesien talteenottokohteissa, myös kerrostalojen poistoilman talteenotossa. Reilut 500 kerrostaloa alkoi säästää jopa 50 % kaukolämpöä poistoilmalämpöpumpulla ja hyvin monet niistä siirtyivät kokonaan pois kaukolämmöstä joko maalämmön tai yhdistetyn poistoilma- ja maalämpöpumpun käyttäjiksi.

Ostoskeskuksien, palvelurakennusten, logistiikkakeskusten lämmitys ja jäähdytys hoidetaan yhä useammin kiinteistökohtaisilla megawattiluokan lämpöpumpuilla.

Suomen kaikkiaan reilun 1,2 miljoonan lämpöpumpun investoinnin kokonaisarvo on jo 7 miljardia euroa.