Arki on kaikilla, mutta fiilis ruoanlaittoon pitää löytää itse!
Uutiset

Kape Aihinen: Suomalaisten syömisessä mättää ”kaksi ässää”

–Suomalaisten syömisessä ongelmana on ”kaksi kovaa ässää”: suunnittelemattomuus ja syömättömyys, toteaa yrittäjä ja keittiömestari Kari ”Kape” Aihinen.

Ruoanlaittoa ei suunnitella, eikä sille varata tarpeeksi aikaa. Toisaalta syödään liian vähän ja liian harvoin. Syöminen on yksipuolista, vaikka tarjontaa ja mahdollisuuksia on enemmän kuin koskaan aiemmin.

Miksi ruoanlaittoa sitten ei pidetä innostavana ja inspiroivana?
Aihisen mukaan asia johtuu kunnollisen suomalaisen ruokakulttuurin puuttumisesta. Siksi inspiraatiota on etsittävä itse ja sen eteen on nähtävä vaivaa. Aihisen mielestä ruoanlaittoon panostaminen on päätös, siinä missä vaikka kuntoilunkin aloittaminen.

–­-Arki on kaikilla, mutta fiilis ruoanlaittoon pitää löytää itse! Aihinen tuumaa.

Hän toivoo, että suomalaiset söisivät tasaisesti, värikkäästi ja ennen kaikkea itsetehtyä ruokaa. Ei ole olennaista keskittyä yksittäisiin ruoka-aineisiin ja niiden terveellisyyteen, vaan kohtuullisuuteen, monipuolisuuteen ja järkevyyteen.

Arjen pienillä valinnoilla on helppo vaikuttaa oman terveytensä edistämiseen, mutta pelkkä terveellisyys edellä meneminen voi johtaa siihen, ettei syöminen ole enää nautinto, jota sen pitäisi olla, sanoo Aihinen.

Sovi kokkaushetkestä ystävien kanssa

Miten suomalaisten ruoanlaittoon saataisiin lisää iloa ja innostusta?

Aihinen vinkkaa, että inspiraatiota voi hakea esimerkiksi sopimalla perheen tai ystävien kanssa yhteisestä kokkaushetkestä. Suunnittelun, työnjaon ja yhdessäolon kautta ruoanlaittoon on helpompi löytää uutta intoa, ja näin ruoka ei ole vain polttoainetta, vaan nautinto.

– Saa tulla virheitä, tee virheitä, kunhan sulla on fiilaria. Jos menee pieleen, mitä sitten, Aihinen toteaa.

Kiireisen yrittäjän arjen ja syömisen yhdistäminen ei kuitenkaan ole helppoa edes ammattilaiselle. Aihinen myöntääkin, että tasapainon löytäminen työn, arjen ja vapaa-ajan välillä voi olla jokapäiväistä taistelua.

– Pyrin syömään kaksi lämmintä ateriaa päivässä, mutta erityisesti aamupalan syöntiä olisi varaa parantaa. Päivät ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Sanoisin, että omat syömiseni ovat semi-ok: seiska miikka, Aihinen naurahtaa.

Hän on huomannut, että keho ja mieli reagoivat, jos syöminen ei ole kunnossa.

–Silloin sanon itselleni, että Kape, ei näin. Syömiset ovat olleet päin seiniä jo kolme päivää. Nyt tehdään hyvää, kunnollista, itsetehtyä ruokaa.

Kapen vinkit:

1 Suunnittele ruokailut etukäteen – päätä, että panostat hyvään ja monipuoliseen syömiseen.

2 Syö säännöllisesti, värikästä ja mieluiten itse tehtyä ruokaa.

3 Älä tuijota yksittäisiä ruoka-aineita, keskity kohtuullisuuteen ja ruokavalion monipuolisuuteen.

4 Pelkkä terveellisyys ei ole ainoa ruuan kriteeri – syömisen pitää olla ilo ja nautinto!

5 Hae uutta inspiraatiota arkeen: sovi kokkaushetkistä ystävien kanssa.

6 Älä pelkää virheitä. Jos jokin menee vikaan, niin mitä sitten?

7 Jo pienet muutokset vaikuttavat paljon siihen, miten kroppa ja mieli voivat.


Teksti: Miia-Maria Hemminki