Uutiset

Kalustealalla riittää töitä, mutta haasteitakin on: “Mikä tahansa tuote voi olla yllättäen loppu”

Yritysten toimitilat suunnitellaan ja rakennetaan nykyisin joustaviksi ja muunneltaviksi, ja myös kalusteille on paljon vaatimuksia.
–Jatkossa tilojen toiminnallisuus ja muokattavuus erikokoisille ryhmille on todella tärkeää, ja siihen kiinnitetään huomiota jo suunnitteluvaiheessa, kertoo toimitusjohtaja Kati Pesonen turkulaisesta Prafit Oy:stä.

Prafit on pitkän linjan perheyritys, joka on keskittynyt erikoiskalustamiseen, ja sen asiakkaita ovat rakennusliikkeet, arkkitehdit, julkinen hallinto ja erikoismyymälät. Kalusteet tehdään asiakkaille tilauksesta.

Prafit on perheyritys, joka on keskittynyt erikoiskalustamiseen. Kuvat: Prafit.

Monissa yrityksissä on tehty etätöitä koko korona-aika, ja nyt edessä on paluu toimistoille. Aika näyttää, miten jatkossa työt jaetaan toimiston ja kotikonttorin välillä. Pesonen sanoo, että muutos näkyy jo suunnittelussa asti, ja nimenomaan tilojen muunneltavuus on päivän sana. Yritysten hankinnoissa korostuvat nykyisin myös vastuullisuus, kestävä kehitys ja ympäristöystävällisesti valmistetut tuotteet. Pesonen sanoo, että yritykset ovat nykyisin myös hyvin laatutietoisia hankinnoissaan, ja suosivat mielellään kotimaisia ja paikallisia toimijoita.

Korona-ajasta huolimatta Prafitilla riitti hyvin töitä, ja nyt tulevaisuuskin näyttää kalusteprojektien suhteen vauhdikkaalta.

–Monilla aloilla on sama tilanne, että kun markkinatilanne on muuttunut ja osa toimijoista lopettanut toimintansa, jäljellä jääneille on jopa ylikysyntää – kaikkiin tarjouspyyntöihin ei meinaa ehtiä vastaamaan. Se on toki positiivinen ongelma, Pesonen sanoo.

Tällä hetkellä haasteita tuovat myös raaka-aineiden hinnannoususta johtuvat hinnankorotuspaineet ja erityisesti pidentyneet toimitusajat.

–Tuotteilla, joiden toimitusaika on ennen ollut 4-5 viikkoa, onkin nyt 11 viikon toimitusaika! Se aiheuttaa paljon haasteita, kun jatkuvasti törmätään siihen, että mikä tahansa tuote voi olla yllättäen loppu. Myös erilaisten pienten tarvikkeiden, kuten helojen toimitus on hidasta ja niiden hinnat ovat nousseet, Pesonen kertoo.

–Mutta eiköhän asiat tästä tasaannu. Maailma muuttuu ja me sen mukana, hän summaa.

Tämä juttu on osa Y-lehden Rakentaminen ja toimitilat -teemaliitettä.
Voit lukea liitteen kokonaisuudessaan Y-lehden näköislehdestä.