"Joulua kannattaa viettää rauhallisesti ja tavata ihmisiä vain terveenä."
Uutiset

“Joulua kannattaa viettää pienessä piirissä”

Omikronvariantti on asettanut suomalaiset uuteen tilanteeseen, jossa kahden rokotteen lisäksi tarvitaan lisätehoa. Vaikka kahden rokotteen tuoma suoja erityisesti vaikealta taudilta on edelleen hyvä, kolmansia rokotteita halutaan Varsinais-Suomessa edistää kaikin keinoin. Sen lisäksi turhien kontaktien määrä täytyy saada minimiin.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä teki ylimääräisessä kokouksessaan sunnuntaina 19.12.2021 vahvoja uusia suosituksia. Tänään tiistaina 21.12.2021 ryhmä otti kantaa joulunviettoon ja matkustussuositukseen.

– Joulua kannattaa viettää rauhallisesti ja tavata ihmisiä vain terveenä. Juhlia pitää järjestää harkiten ja terveysturvallisesti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee kaikkia kotimaahan palaavia matkustajia tekemään paluunsa jälkeen koronakotitestin huolimatta aiemmin saaduista rokotteista tai sairastetusta taudista. Mikäli kotitesti osoittautuu positiiviseksi, on syytä hakeutua viralliseen testiin tuloksen varmistamiseksi.

Koronakotitesti olisi myös hyvä tehdä, ennen kuin tapaa ystäviä ja sukulaisia jouluna.

Rokotuksia pitäisi edistää rajoitusten aikana

Ryhmän sunnuntaina antamat suositukset yleisötilaisuuksien kieltämisestä johti aluehallintoviraston päätökseen asiasta maanantaina 20.12.2021. Nyt olisi tärkeätä saada rokotuskattavuus nopeasti parannettua.

– Me tiedämme erilaisista mallinnuslaskelmista sen, että mikäli mitään toimenpiteitä ei tehdä rajoitusten aikana, hyvin helposti käy niin, että epidemia lähtee taas liikkeelle samasta tilanteesta, jossa olimme ennen rajoituksia. Eli ongelmia lykätään siinä tapauksessa vaan eteenpäin. Sen takia on hyvin keskeistä, että tämä aika käytetään hyväksi nimenomaan rokotusaktiviteetin lisäämiseksi, Pietilä sanoo.

Pieni otos omikronin tilastoiduista tapauksista osoittaa, että omikronia esiintyy kaikenikäisillä ihmisillä, kuitenkaan tapauksia ei vielä ole Varsinais-Suomessa ollut yli 70-vuotiailla.

Suuri osa heistä, jotka ovat saaneet omikronvariantin, ovat kahdesti rokotettuja.

– Valitettavasti muunnos kiertää osittain kahden rokotuskerran antaman suojan ja nyt olisi tärkeätä, että varsinaissuomalaiset käyvät ottamassa kolmannen rokotteen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kolmannen koronarokoteannoksen voi antaa 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on pyytänyt kunnilta yhteyshenkilöitä, jotta voidaan koordinoida rokotuksia. Rokottamiseen osallistuisi vapaaehtoisia ja eläkeläisiä, jotka ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kerää STM:lle näitä tietoja parhaillaan.