Havainnekuva Kärsämäentieltä Bryggerin alueesta. Kuva Casagrande Oy
Uutiset

Historiallisen olutpanimon kiinteistö herää henkiin Vason uudiskohteena

Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy (Vaso) rakennuttaa Kärsämäkeen, Leaf Areenaa vastapäätä, uutta asumisoikeusasuntokohdetta nimeltään Villa Gardberg. Kiinteistön sijainti on mielenkiintoinen, sillä kyseessä on entinen Amalienborg Ab panimon kiinteistö ja sittemmin Hellas Ab:n kiinteistö. Rakennusliikkeenä toimii turkulainen Aura Rakennus Oy.

Kyseinen alue saa nyt uuden tarinan Bryggerin alueena. Alueelle rakentuu Vason asumisoikeusasuntoja uudiskohde Villa Gardbergiin ja lisäksi kaksi omistusasunto- osakeyhtiötä (As Oy Amalienborg ja As Oy Amalienborg II) Aura Rakennuksen toimesta. Alueella tullaan säilyttämään myös vanhoja rakennuksia uusien lomassa.

As Oy Amalienborgit ovat saaneet nimensä panimosta ja Villa Gardberg kunnioittaa nimellään Hellaksen tehtaan perustajaa ja myös panimoa tiloissa johtanutta Rudolf Gardbergia.

Turkulainen olut on kelvannut kuninkaillekin

Turun seudulla on vanhat perinteet panimoalalla sillä juuret johtavat ainakin 1500-luvulle, Kustaa Vaasan ja Juhana Herttuan aikaan, jolloin molemmat antoivat käskyn toimittaa nimenomaan turkulaista olutta pitoihinsa.

Turussa toimi 1800-luvun loppupuolella jo kolme olutpanimoa, joista yksi oli Amalienborgs Ab. Panimo toimi Kärsämäessä vuosina 1855 -1913 ja tuotteina olivat muun muassa Porter ja Bayerska öl. 1900-luvun alkuvuosina tuotantoon tulivat limonadit sekä muut virvoitusjuomat ja oluen tuotanto väheni vuosi vuodelta. Amalienborgsin limonadit sijoittuivatkin Turun teollisuusnäyttelyssä vuonna 1907 toiselle sijalle. Viimeiset oluet myytiin asiakkaille vuoden 1912 puolella. Tämän jälkeen virvoitusjuomia valmistettiin vielä jonkin aikaa mutta Amalienborgs Ab yhtiönä kirjattiin lakkautetuksi vuonna 1916.

Hellas Osakeyhtiö taas perustettiin v. 1919 Amalienborgsin entisiin tiloihin ja kauppias Rudolf Gardberg jatkoi makeistuotantoa panimon kiinteistössä. Turkulainen makeistuotanto pääsi vauhtiin ja Rudolf Gardbergin pojan johdolla kehitettiin useita klassikkomakuja, mm. kaikkien tuntemat Budapest-suklaakonvehdit.

Tiloissa toimi hänen alaisuudessaan muutaman vuoden myös Hellas Osakepanimo, joka kuitenkin lakkautettiin vuonna 1926.

”Kärsämäen alueelle rakennetaan harvoin tällaisia kokonaisuuksia”

”Olemme erittäin tyytyväisiä mahdollisuudesta rakentaa laadukkaita asumisoikeuskoteja Kärsämäkeen”, Vason toimitusjohtaja Maria Aspala kertoo. ”Tälle alueelle rakennetaan harvoin mitään uutta ja kiinteistön pitkä historia tekee uudiskohteestamme vielä kiinnostavamman.”

Asumisoikeuskotien rakentaminen on jo alkanut ja kodit valmistuvat kesäkuussa 2022. Kohteen myynti alkaa marraskuun 2021 lopulla. Kiinteistöön tulee kaksi rivitaloa, kaksi luhtitaloa ja yksi paritalo. Asuntoja on yhteensä 24 kpl ja koot vaihtelevat yksiöistä isoihin perheasuntoihin.

Kiinteistöt lämpiävät ilmavesilämpöpumpuilla ja huoneistoihin asennetaan älykäs huoneistoautomaatiojärjestelmä. Osaan autopaikoista tulee 22kw lataus sähkö- ja hybridiautoille.

Aura Rakennuksen toimitusjohtaja Mikko Kilpi kertoo, että alueelle suunnitellaan valmistuvan yhteensä 44 uutta asuntoa.

“Olemme iloisia siitä, että myös vapaarahoitteisia tulevia omistusasuntojamme kohtaan on kohdistunut jo nyt erittäin suuri kysyntä, vaikka emme ole vielä mitään virallista markkinointia aloittaneet näiden kanssa”.