Ruissalon Telakan upea miljöö kiinnostaa hääpareja. Kuva: Ruissalon Telakka
Uutiset

Häät 2022: niittymäisiä hääkimppuja, monikäyttöisiä pukuja, runsas buffet ja näyttävä timanttisormus

Sekä hääparit että hääalan yritykset ovat sinnitelleet viimeiset pari vuotta muutosten, peruutusten ja epävarmuuden keskellä. Häitä on vietetty korona-aikaan supistetuin vierasmäärin, mutta nyt näyttää pitkästä aikaa valoisammalta.


1) Mitä yrityksellesi kuuluu juuri nyt?
2) Millainen häävuosi vuodesta 2022 tulee?
3) Millaisista tuotteistasi asiakkaat ovat kiinnostuneita juuri nyt?
4) Oletko alkanut tarjota koronan myötä uusi tuotteita tai palveluita?

Kukka Fiorin yrittäjä Janni Grönfors kertoo, että nyt halutaan luonnollisia, rönsyileviä kukkia. Kuva: Kukka Fiori

Kukka Fiori: Kimpuissa suositaan niittymäisyyttä

  1. Todella hyvää! Korona on koetellut alaamme, mutta nyt odotamme tulevaa kesää ja sitä, että ihmiset saisivat taas kokoontua ja pitää juhlia. Rajoituksia on jo kohta kolmatta vuotta, joten kaikki odottavat jo pääsevänsä tapaamaan toisiaan ja juhlimaan.
  2. Häitä toteutetaan nyt supistetuin vierasmäärin ja pienempinä kuin aiemmin. Tulevalle kesälle ja syksylle sovittuja häitä ei kuitenkaan ole peruttu, joten toivon, että kaikki ne saadaan pitää ilman rajoituksia.
  3. Morsiusparit haluavat nyt luonnollisia, rönsyileviä, niittymäisiä kukkia. Morsianten suosikkeja ovat erilaiset kukista tehdyt hiuskorut ja kukkakorvikset. Niitä molempia toteutetaan sekä tuoreista kukista että kuivakukista.
  4. Olemme tavanneet asiakkaita henkilökohtaisesti, joskin toki maskit päällä koko korona-ajan, sillä on ihan eri asia esitellä kukkasia livenä kuin ruudun välityksellä. Hääasiat eivät ole muuttuneet, mutta muussa toiminnassa olemme tarjonneet asiakkaille uutuutena maksutonta kotiinkuljetusta, kun ihmiset ovat halunneet muistaa läheisiään esimerkiksi juhlapyhinä.

Kysymyksiin vastasi Kukka Fiorin yrittäjä Janni Grönfors.

Nuorekas buffet-pöytä pienellä twistillä on hääparien mieleen. Kuva: Crema Catering

Crema Catering: Runsas buffet-pöytä on ykkönen

1) Yritykselle kuuluu ihan hyvää. Kustannustukien ansiosta olemme selvinneet pahimpien aikojen yli. Kesä oli melko vauhdikas häiden ja rippijuhlien suhteen, mutta toki melkein kaikkien yritystilaisuuksien poisjääminen lähes kahdeksi vuodeksi vaikuttaa toimintaan.

2) Vuoteen 2022 on jo mukavasti häävarauksia. Mukana on sekä isompia että pienempiä häätilaisuuksia. Toivotaan, että korona ei enää häiritsisi ja päästään toteuttamaan ikimuistoisia juhlia. Asiakkailla on kova halu päästä järjestämään juhlia, etenkin sellaisia, joita on jo useamman kerran siirretty. Tämä on kyllä hääpareille todella stressaavaa aikaa, kun ei voi olla varma mitä ensi viikolla tapahtuu. Häät ovat kuitenkin juhlatyyppinä sellainen, jota suunnitellaan todella pitkään ja hartaasti. Häiden suunnittelu voi olla normaalitilanteessakin joillekin stressaavaa. Me pyrimme olemaan asiakkaan tukena ja mahdollisimman joustavia kaiken suhteen. Odotamme innolla tulevaa häävuotta, vaikka se sisältäisikin paljon viime hetken muutoksia ja hieman epävarmuutta.

3) Jos häitä mietitään, on edelleen runsas buffet-pöytä suosiossa. Perinteistä ruokaa toivotaan, mutta nuorekkaasti ja pienellä twistillä. Myös Välimeren maut ovat suosittuja ja kasvisvaihtoehtoja toivotaan yhä enemmän. Kakuissa suklaa ja raikkaat maut ovat etusijalla. Juustokakkujen ja täytekakkujen lisäksi toivotaan simppeleitä kerroskakkuja. Aidot kukat, yrtit ja tuoreet marjat ovat koristelutoiveissa etusijalla.

4) Koronan myötä emme ole kovinkaan paljon muuttaneet konseptiamme, sillä toimintaamme kuuluu joustava palvelu niin yksityisille kuin yrityksille. Me myös räätälöimme kaiken aina yksilöidysti jokaisen asiakkaan kanssa ruokalajeista lähtien.

Kysymyksiin vastasivat Crema Cateringin yrittäjät Jenni Alho ja Jenna Kaskinen.

Boutique Minnestä tilataan keveitä, täydellisesti istuvia pukuja. Kuva: Katri Haavisto

Boutique Minne: Hääpuku ei ole kertakäyttöinen

1) Yritykseni on sinnitellyt korona-ajan läpi sinnikkyydellä, joustavuudella ja yhteistyökyvyllä. Tällä hetkellä luotan positiivisesti tulevaisuuteen ja juhlien palautumiseen. Töitä on kivasti, keväästä näyttää tulevan kiireinen. Yksinyrittäjänä pystyn säätämään aikatauluani ja toimimaan todella ripeästikin. Kiireen käydessä liian kovaksi työllistän avuksi taitavia kollegoitani.

2) Häitä vietetään, suurempia ja pienempiä. Monet ovat kyllästyneet siirtämään häitä. Juhlat pidetään, vaikka sitten aiemmista suunnitelmista supistamalla. Tällä hetkellä huomaa, että asiakkaat keskittyvät olennaiseen, eli naimisiinmenoon. Pienemmät juhlat voivat olla todella tunnelmalliset! 

3) Minulta tilataan erityisesti keveitä ja täydellisesti istuvia pukuja, joissa on kaikkea tarpeeksi, muttei mitään liikaa. Entistä vahvemmin olen panostanut luonnonmateriaalien käyttöön ja etsinyt ylellisiä kankaita, jotka laskeutuvat ja liikkuvat upeasti ja tuntuvat miellyttäviltä ja hengittäviltä yllä. Asiakkaat ovat entistä enemmän laatutietoisia ja kun he huomaavat, että käsityönä tehty luonnonkuituisen puvun saa lähes samalla hinnalla kuin tekokuituisen valmispuku, valinta on ollut helppo. Puku tehdään kerralla istuvaksi, joten istuvuusmuokkauksista ei tule lisähintaa. Panostan suunnittelussa ajatukseen, että puku ei ole vain kertakäyttöinen, vaan että muokkaamalla sen saa myös jatkokäyttöön. Olen erikoistunut myös liukuvärjäyksiin ja myös pukujen maalaaminen onnistuu. 

4) Olen kehitellyt omaa pienmallistoa, joissa osasia yhdistämällä saa omannäköisen kokonaisuuden. Lisäpalveluna olen tarjonnut myös pukujen käsinpesua ja huoltoa käytön jälkeen. 
Olen myös korona-aikana kuvannut parit häät. Asiakkaat ovat lähestyneet minua Instagram-kuvieni miellyttäessä silmää. Nautin kuvaamisesta ja kuvausjärjestelyistä. Se on mukava lisä työhön. 

Kysymyksiin vastasi Boutique Minnen yrittäjä Marjo Haapasalo.

Ruissalon Telakan häävuodesta on tulossa vilkas. Kuva: Ruissalon Telakka

Ruissalon Telakka: Uniikki miljöö kiinnostaa hääpareja

1) Meillä on perheyrityksen alla niin monta toimintoa, että ihan tyhjentävää vastausta on vaikea löytää. Mutta kyllä meillä on täysi höyry päällä. Ruissalon Telakka valmistautuu monen muun tavoin parempiin aikoihin. Odotamme ravintolarajoitusten poistumista, jolloin saamme ympärivuotisen Tenlén-ravintolamme taas avattua. Rakennamme Tenlénin noutoruokakonseptia sekä toivomme yritystilaisuuksien ja juhlien paluuta tiloihimme. Iloitsemme tietysti myös Turun kaupungin meille osoittamasta Matkailun Oskarista, kova työ ja mittava panostus on onneksi huomattu! Häitä on koronan aikana jouduttu siirtämään paljon, ja jo muutenkin suositut hääjuhlatilamme ovat tulevaisuudessa erityisen kovan kysynnän kohteena. Vielä emme ole onnistuneet lanseeraamaan arkihäitä perinteisen lauantaijuhlan rinnalle, mutta ehkä sekin aika vielä koittaa.

2) Tarjouspyyntöjä tulee tällä hetkellä paljon, niin vuodelle 2022 kuin 2023. Häävuodesta on tulossa lupaavan vilkas, ja meillä Ruissalossa kesä on tietysti aina myös aurinkoinen!

3) Hääparit ovat kiinnostuneet upeasta miljööstämme, kauniista ja ilmavista tiloistamme, laadukkaasta ja laajasta juomatarjonnastamme sekä yksilöllisestä ja tasokkaasta palvelustamme.


4) Kuuntelemme asiakkaitamme ja muokkaamme palveluitamme sekä tuotteitamme vastaamaan tätä aikaa. Esimerkiksi peruutusehtojamme on muutettu joustavammiksi. Olemme tuoneet juhlatiloihin maskeja, käsidesiä ja ohjeistuksia sekä tehostaneet siivousta. Järjestelemme myös asiakkaille koronapassin tarkastukseen liittyviä asioita.

Kysymyksiin vastasi Ruissalon Telakan markkinoinnista vastaava Eero Lehtinen

Osa asiakkaista haluaa minimalistisen sormuksen, osa taas näyttävän kokonaisuuden sivusormuksineen, kertoo yrittäjä Petri Holmberg. Kuva: Midas Kultasepät

Midas Kultasepät: Minimalismia ja näyttäviä kokonaisuuksia

  1. Pitkät ovat olleet nämä kaksi vuotta meillekin, niin kuin kaikille yrittäjille. Onneksi ainakin tällä hetkellä häärintamalla alkaa taas tapahtua, ja ihmiset uskaltavat järjestää häitä tulevana kesänä. Joten nyt tällä hetkellä valmistellaan uusia malleja kovaa vauhtia ja odotellaan ensi kesän pareja.
  2. Erittäin vaikea sanoa etukäteen, mutta oma mielipiteeni kuitenkin on, että vuodesta pitäisi tulla hyvä, sillä sen verran kauan ihmiset ovat häitään pantanneet.
  3. Sormuspuolella mennään hiukan kaksijakoisesti tällä hetkellä. Osa asiakkaista haluavat hyvin minimalistista ja kevyttä sormusta. Tuon vastapainona ovat sitten erittäin näyttävät sormuskokonaisuudet, joissa on sivusormukset tai sitten halosormuksen eri variaatiot. Metallin väri on edelleen vahvasti vaalea eli valkokulta tai platina pitävät pintansa.
  4. Koronan myötä kokeilimme pop up -myymälää jouluna kauppakeskus Myllyssä. Kokeilu oli mielenkiintoinen, varsinkin kun Turun keskusta on edelleen hyvin hiljainen koronan ja rakennustöiden takia. Myös jonkin verran olemme tehneet kotikäyntejä, kun asiakas ei ole syystä tai toisesta päässyt tulemaan kivijalkaliikkeeseen. Ehkä selkein uusi tuote on vintage-korujen myynnin aloittaminen.

Kysymyksiin vastasi Midas Kultasepät yrittäjä Petri Holmberg.