Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, palkittu Rasmus Nurminen ja Ammattina Sankari kampanjan koordinaattori Jussi Huhta.
Uutiset

Ammattina Sankari -kampanja palkitsi turkulaisen linja-autonkuljettaja Rasmus Nurmisen

Ammattiautoilijoiden joukosta vuosittain jo 11:nnen kerran valittu Ammattina Sankari -kampanjan sankari on tänä vuonna linja-autonkuljettaja Rasmus Nurminen. Nurminen palkittiin torstaina 18.11.

Turun seudulla Linjaliikenne Nyholm Oy:n linja-autonkuljettajana toimiva Nurminen oli viime tammikuun lopulla ajovuorossa. Sää Turussa oli talvinen, pakkasta kymmenkunta astetta ja luntakin oli runsaasti. Länsikeskuksen pysäkillä Nurminen kiinnitti huomiota iäkkääseen naishenkilöön, joka ei muiden matkustajien tapaan noussutkaan autoon vaan istui pysäkillä liikkumatta kauppakasseineen. Muita linjoja ei lauantaisin tältä pysäkiltä kulje, joten Nurmisella kävi heti mielessä, ettei kaikki ole kunnossa.

Vaikka Nurmisen ajama linja oli tässä vaiheessa huonon ajokelin vuoksi jo noin vartin verran aikataulusta jäljessä, ajatus ei jättänyt Nurmista rauhaan. Hän huolestui, sillä penkillä yhä istuva rouva ei vaikuttanut reagoivan mitenkään bussin saapumiseen. Nurminen nousi paikaltaan ja meni naisen luokse tarkistamaan vointia. Tällöin hän havaitsi, ettei rouva myöskään reagoinut puheeseen ja kysymyksiin.

Rasmus Nurminen soitti välittömästi 112-hätänumeroon, ja haki myös takkinsa pysäkillä istuvan rouvan suojaksi. Hätäkeskuksen ohjeiden mukaisesti Nurminen varmisti, että naisen hengitys ei lakkaa. Ambulanssi saapui hetken odottelun jälkeen, ja rouva vietiin jatkohoitoon sairaalaan.

18.11.2021 Helsingissä järjestetyssä Ammattina Sankari 2021 -gaalassa palkittu Rasmus Nurminen kertoo tehneensä sen, mitä jokaisen muunkin olisi tullut tehdä: auttaa.

-Ihmettelen muiden ihmisten välinpitämättömyyttä. Myöhemmin selvisi, että rouva oli jo aikaisemmin pysäkillä valitellut huonoa oloaan ja verenpainettaan sekä ollut kalpea. Silti kukaan ei tehnyt mitään auttaakseen, Nurminen kertoo. Hän toteaakin, ettei kenellekään pitäisi olla vaikeaa kysyä toisen vointia ja soittaa tarvittaessa apua.

Ammattina Sankari -tuomaristo perustelikin tämänkertaista valintaa erityisesti sillä, että Nurmisen teko osoitti tavanomaista enemmän reagointikykyä, ja omien, juuri sillä hetkellä painaneiden vastuiden ja tehtävien asettamista taka-alalle.

Tuomariston yhteisissä kommenteissa todettiin, että vaikka paikalla oli jo jonkin aikaa ollut muitakin potentiaalisia auttajia, vasta linjallaan myöhässä olleen ja ikään kuin ulkopuolelta tilanteeseen saapuneen Rasmus Nurmisen toiminta mahdollisti iäkkään, heikkokuntoisen ja tiedottoman henkilön saamisen hoitoon tilanteessa, jossa aikaa ei ollut hukattavaksi. 

Ammattina Sankari -kampanja palkitsi Rasmus Nurmisen 5000 euron shekillä, josta puolet, 2500 euroa, Nurminen lahjoitti valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen eli Syöpäsäätiölle.

Ammattina Sankari -kampanja on vuosien aikana lahjoittanut eri hyväntekeväisyyskohteisiin yhteensä 44 857 euroa, ja tänä vuonna palkittu Rasmus Nurminen on Suomessa vuodesta 2011 järjestetyssä kampanjassa jo 11. palkittu sankarikuljettaja.

Ammattina Sankari -kampanjan yhteistyökumppaneita ovat Bridgestone Europe, Rahtarit ry, Raskas Kalusto –lehti, Scania Suomi, Milcoa ja Örum.