Kuva: Annika Haapman
Uutiset

Paratiisin porteista aistien valtakuntaan

Chateau Nagun kasvihuoneeseen kuin astuu, vastaan lyö lähes sisilialainen lämpö. Lattian hiekasta ponnistaa hentoja viiniköynnöksiä – rieslingiä, cabernet sauvignonia, merlota ja pinot noiria.

Olemme Suomen ensimmäisen aidon viinitilan tiluksilla Nauvossa. 1 700 neliön kasvihuoneessa kasvatetaan kaikkia niitä lajikkeita, joita olemme tottuneet viinipullojen etiketeistä tavaamaan.

Viinitila on Herman ja Annika Haapmanin yhteinen hanke. Ensimmäinen, sadan numeroidun pullon sato korjattiin viime syksynä, mutta kapasiteettia tilalla on jopa 10 000 pulloon, Herman Haapman kertoo.

– Köynnöksiä on jo 3 500, lähes se mitä tilalle mahtuu.

Viinien lisäksi pariskunta tuottaa yrttejä sekä puutarhakukkia myyntiin. Kasvihuoneiden kyljessä on kahvila ja pieni saaristolaistuotteita myyvä kauppa. Tarkoitus on aloittaa lounasmyynti myöhemmin kesällä.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme meille tärkeitä makuja lähituottajilta, mutta myös kauempaa esimerkiksi Sisiliasta, jossa vietimme koko viime talven, Annika Haapman kertoo.

Suomen suurin taidekeskus

Tila tarjoaa viinikulttuurin lisäksi kävijöilleen taide-elämyksen. Suureen kasvihuoneeseen ripustetaan juhannukseen mennessä laaja taidenäyttely.

– Viinitilamme on siten myös Suomen suurin taidekeskus, Herman Haapman kertoo.

Näyttelyn teemana on tänä vuonna keskuksen nimenkin mukaisesti Paratiisi. Siihen osallistuvat taiteilijat on valittu hakemusten perusteella talvella.

– Saimme ihan valtavasti yhteydenottoa, monta sataa. Olemme valinneet näyttelyyn 15 maalaus-, valokuva-, veistos- sekä installaatiotaiteen huippuammattilaista, Annika Haapman kertoo.

Yksi kesän taiteilijoista on Manuela Bosco, jolta näyttelyyn on tulossa suuria öljy- ja akryylitöitä sekä pienempiä akvarelleja. Boscon mukaan luvassa on paljon värejä.

– En ole vielä itse käynyt Nauvon Paratiisissa, mutta ei ollut kahta sanaa siitä, ettenkö lähtisi mukaan näyttelyyn. Elämässä kuljetaan intuitiolla ja tästä innostuin heti. Oloni on erittäin inspiroitunut. Olen todella fiiliksissä siitä, että teokseni pääsevät kesällä saaristoon!

Aisteja hiveleviä elämyksiä

Haapmanien taidekeskus tavoittelee kokonaisvaltaista, kaikkia aisteja hivelevää elämystä.

Lämpö ja valo tuovat mieleen Välimeren auringon, jota lempeästi viilentää pöytien ylle kaartuvat vehreät köynnökset. Näyttelytilan keskelle on rakenteilla luonnonkivistä vesi-installaatio, jonka solina rauhoittaa mieltä.

– Vesi on tärkeä elementti rauhoittumisen ja hiljentymisen kannalta, Herman Haapman sanoo.

Oman viinin lisäksi illallisvieraille on tilauksesta tarjolla italialaisia herkkuja.

– Sisilia on meille todella tärkeä paikka, Annika Haapman sanoo. – Haluamme Paratiisissamme tuoda siitä palasen myös tänne saariston syleilyyn asiakkaidemme iloksi.