Johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. Kuva: Johanna Erjonsalo
Uutiset

Yrittäjät: Työntekijä saa tehdä lakosta huolimatta töitä

Jokaisella työntekijällä on halutessaan oikeus tehdä työtä, eikä ammattiliitto voi sitä estää, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. Yrittäjät kannustaa järjestäytymättömiä työnantajia lopettamaan ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän.

– Ei ole lain vastaista, jos ei osallistu lakkoon. Suomessa on lakko-oikeus, mutta työntekijällä ei ole velvoitetta osallistua lakkoon, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Jos työntekijät haluavat tulla töihin, työpaikoilla voidaan tehdä työtä aivan normaalisti, vaikka ammattiliitto olisi lakon julistanut. 

Jos ammattiliittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa lakkoa, voi tällä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia eli esimerkiksi ammattiliitosta erottaminen. Liittoon kuulumattomalle työntekijälle ammattiliitto ei voi antaa mitään seuraamuksia. 

Yrittäjät korjaa ay-liikkeen väitettä siitä, ettei työnantaja saisi kysyä, kuka osallistuu lakkoon. 

– Totta kai työnantaja saa tiedustella, onko työntekijä tulossa töihin, koska sillä voi olla vaikutusta yritystoiminnan järjestämiseen ja siihen, miten tuotantoa pystytään pitämään pystyssä. Työnantajan on tiedettävä myös poissaolon peruste, Makkula sanoo. 

“Kannustamme työnantajia lopettamaan ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän” 

Monet kovilla ja epävarmuudessa olevat yrittäjät ovat tällä hetkellä hyvin pettyneitä ay-liikkeen toimintaan, kun lakonuhkat lisäävät epävarmuutta. Yrittäjät kannustaa työnantajaliittoon kuulumattomia luopumaan jäsenmaksun perinnästä. 

– Kannustamme työnantajia lopettamaan ammattiliittojen jäsenmaksujen perinnän, koska työnantajien tehtävä ei ole organisoida ammattiyhdistysliikkeen rahoituksen keräämistä. Ammattiliitot voivat kerätä jäsenmaksunsa suoraan jäseniltään, Makkula jatkaa. 

Työnantajaliittoihin kuuluvat yritykset voivat olla velvollisia perimään ay-liittojen jäsenmaksut tehtyjen sopimusten vuoksi. Jos ei kuulu työnantajaliittoon, myöskään ay-jäsenmaksuja ei tarvitse periä. 

Keskitetystä sopimisesta paikalliseen 

Monet työmarkkinaneuvottelut seisovat nyt odottamassa teknologia-alan ratkaisua.  

– Yrityskohtaisuudesta ei ole tietoakaan. Suomen työmarkkinajärjestelmä ei enää toimi. Meidän pitää päästä keskitetystä mallista hajautettuun yritys- ja työpaikkatason sopimiseen, jolloin syntyy tilaa paikallisille ratkaisuille”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.