Uutiset

Yrittäjät toistensa vertaistukena korona-ajassa – tuloksia ja onnistumisia

Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Varsinais-Suomen Yrittäjät järjestivät alkuvuonna verkossa toteutettavan eKollega-vertaismentorointiohjelman Varsinais-Suomen pien- ja yksinyrittäjille. Ohjelman suoritti onnistuneesti 20 yrittäjää. ”On ollut mielenkiintoista huomata, että ei ole vain yhtä oikeaa tapaa olla yrittäjänä, vaan on monia erilaisia tapoja. Ja jokaisen pitää löytää se oma tapa ja uskoa siihen. Mukana olevien yrittäjien joustavuus ja luovuus on innostanut.” kuten eräs tapaamisiin osallistunut yrittäjä kiteyttää.

Tavoitteena oli tarjota kanssayrittäjille vertaistukea ja keskustelua teemoista, jotka olivat yrittäjien itsensä valitsemia. Teemoiksi valikoitui mm. tavoitteiden asettaminen, itsensä johtaminen ja toimintaympäristöjen muutosten tunnistaminen. Kevään 2021 aikana yrittäjät kokoontuivat kahdessa eri ryhmässä kumpikin viiteen verkkotapaamiseen keskustelemaan ja jakamaan omia kokemuksiaan ja käytäntöjään päivän teemasta.

Vertaistuen merkitys on toiminnan myötä vain korostunut ja yrittäjien tarpeeseen halutaan vastata myös tulevaisuudessa: ”Olen huomannut, että usein ne pienet asiat ovat loppujen lopuksi niitä tosi tärkeitä asioita. Ja on ollut hienoa huomata, että me eri alojen yrittäjät koemme asioita ihan samalla tavalla. Tämä on ollut ehdottomasti hyvä satsaus Varsinais-Suomen Yrittäjiltä ja Humakilta.”

Tilaisuuksista muodostui avoimen keskustelevia, joissa aidosti jaettiin omia käytäntöjä luottamuksellisessa ilmapiirissä. Kiitosta sai mm. se, että yrittäjät olivat laajasti eri toimialoilta, jolloin ei tarvinnut pelätä suoraa kilpailutilannetta muihin oman toimialan yrittäjiin. Ryhmissä havaittiin, että haasteet ovat hyvin samankaltaisia toimialasta riippumatta. Korona oli tuonut omat haasteensa kaikille yrittäjille, ja tästäkin riitti paljon keskusteltavaa: ”Kun tapaa jonkun toisen, voi 10 minuutin keskustelu viedä asioita ihan älyttömän paljon eteenpäin. Asioiden pukeminen sanoiksi edistää omaa ajattelua. ”

eKollega-ohjelman päätöswebinaari järjestetään verkossa perjantaina 27.8. klo 9-10.30. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja yrittäjien hyvinvoinnista ja vertaistuesta sekä ajatuksia ohjelmaan osallistuneelta yrittäjältä. Lisäksi esitellään hankkeessa kehitetty vertaismentoroinnin työkalu. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, lisätietoja ja ilmoittautuminen tästä linkistä!