Yrittäjä ja parturi-kampaaja Aira Ehrlund sai Suomen Leijonan ansioristin. Kuva: Pauli Reinikainen/Suomen Yrittäjät
Uutiset

Yrittäjä Aira Ehrlundille Suomen Leijonan ansioristi

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt yrittäjä ja parturi-kampaaja Aira Ehrlundille Suomen Leijonan ansioristin itsenäisyyspäivänä. Kunniamerkkiä Ehrlundille ehdotti Varsinais-Suomen Yrittäjät.

Ehrlundin parturi-kampaamo yritys perustettiin vuonna 1940. Tuolloin Aira ei itse ollut vielä täysi-ikäinen, joten yritys perustettiin alun perin hänen äitinsä nimiin. Kolmen vuoden kuluttua, kun Ehrlund täytti 21 vuotta, siirtyi yritys hänen nimiinsä.

Ehrlundin yritystoiminta on jatkunut katkeamattomana 1940-luvulta lähtien. Yrityksen toimitilat ovat muuttuneet vain kerran, ja vuodesta 1962 lähtien on parturi-kampaamo sijainnut Turun Kaskenkadulla. Vaikka yrittäjälle on kertynyt jo ikää, ensi helmikuussa jo 100 vuotta, työskentelee Ehrlund edelleen omassa parturi-kampaamossaan viisi päivää viikossa n. neljän tunnin ajan päivittäin.

– Kun olen täällä parturissa, kaikki tuttavat tulevat käymään. En varmasti eläisi yhä, jos en olisi välillä täällä. Tulen parturiin, vaikka ei olisi yhtään asiakasta. Tämä on henkireikä ja toinen koti, kertoi Aira Suomen Yrittäjille heinäkuussa tehdyssä jutussa.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter kuvailee Ehrlundin yrittäjäuraa poikkeukselliseksi sekä kannustavaksi esimerkiksi suomalaisesta yrittäjyydestä ja sisukkuudesta.

– Hänen jo sota-aikana alkanutta yrittäjäuraansa ei ole pystynyt niin 90-luvun lama-aika kuin tämän päivän pandemiatilannekaan lannistamaan. Tasavallan presidentin myöntämä ansioristi on suuri kunnianosoitus niin Ehrlundin elämäntyötä kuin koko suomalaista työtä ja yrittäjyyttä kohtaan, toteaa Munter.