Yrittäjät
Turun kentän kehitys ei myöskään saa jäädä muiden liikennehankkeiden varjoon maakunnan edunvalvonnassa tai seuraavien eduskuntavaalien jälkeisessä hallitusohjelmatyössä. Alueen elinkeinoelämä on hyvin yksimielinen, mitä tulee lentoaseman merkitykseen, Jyrki Hakkarainen toteaa.
Uutiset

Varsinais-Suomen Yrittäjät: Turun lentoaseman toiminta on turvattava

Yritykset tarvitsevat nopeita yhteyksiä maailmalle, Varsinais-Suomen Yrittäjät muistuttaa. Suomessa juuri Turusta on lyhin lentoreitti muualle Eurooppaan. Yritysten kansainvälisille yhteyksille merkitys on iso, ja lisää suoria reittejä tarvittaisiin. Kenttä on pidettävä jatkossakin auki vuorokauden ympäri.

Turun lentoasema on maan toiseksi suurin kansainvälisen liikenteen matkamäärissä mitattuna. Lentoaseman infra on verrattain hyvässä kunnossa ja kenttä auki vuorokauden ympäri. Varsinais-Suomen Yrittäjien hallitus tutustui Turun lentoaseman toimintaan keskiviikkoiltana.

Aluejärjestö painottaa, että Turun lentoaseman toimintaedellytykset on pystyttävä pitämään vähintään nykytasolla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi, että kenttä on jatkossakin auki vuorokauden ympäri. Finavian kenttien verkostoperiaatteesta on pidettävä kiinni. Tämä on lounaisen Suomen talousalueen saavutettavuuden edellytys.

– On selvää, että Turun lentokentän merkitys koko alueen elinkeinoelämälle ja yritysten kansainvälisille yhteyksille on erittäin iso. Suorat ja toimivat kansainväliset yhteydet muihin Pohjoismaihin ja manner-Eurooppaan ovat koko maakunnan elinvoimalle erittäin tärkeät. Lisää suoria reittejä tarvittaisiin, Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Hakkarainen sanoo.

Turun lentoaseman matkustajamäärät ja rahtiliikenteen volyymi ovat viime aikoina kohentuneet rajun koronapudotuksen jälkeen, vaikkei lähellä huippuvuoden 2019 tasoa vielä olla.

Tänä vuonna on avattu uusia kaivattuja lentoreittejä

Wizzair aloitti syyskuussa suorat lennot Turusta Roomaan ja SAS lokakuussa Turusta Tukholmaan. Turusta pääsee suorilla lennoilla myös Latvian Riikaan, Pohjois-Makedonian Skopjeen ja Puolan Gdanskiin. Lisäksi lennetään matkanjärjestäjien suoria lomalentoja sekä kotimaan lentoja.

Osana lentoasema-alueen toimintaedellytysten turvaamista on Varsinais-Suomen Yrittäjien mielestä ensiarvoisen tärkeää, että Rajavartiolaitoksen vartiolentue pysyy Turussa.

– Turun kentän kehitys ei myöskään saa jäädä muiden liikennehankkeiden varjoon maakunnan edunvalvonnassa tai seuraavien eduskuntavaalien jälkeisessä hallitusohjelmatyössä. Alueen elinkeinoelämä on hyvin yksimielinen, mitä tulee lentoaseman merkitykseen, Hakkarainen toteaa.

Hyvä saavutettavuus parantaa talouden suorituskykyä ja vauhdittaa myös työvoiman liikkuvuutta Varsinais-Suomessa. Turun lentoasemalla on iso merkitys myös rahtilentoliikenteen sekä turismin kannalta.

– Kompakti kenttä on erittäin toimiva ja rutiinit hoituvat nopeasti. Matkailun ja turismin näkökulmasta on tärkeää imagollisestikin, että Keski-Euroopasta Turkuun saapuvat turistit pääsevät kohteeseen lentoasemalta Turusta, eikä bussilla Helsingin kautta. Hyvä saavutettavuus ja kasvava turismi lisäävät koko Varsinais-Suomen vetovoimaa. On myös tärkeää, että alueen yritykset ja asukkaat tekevät oman osuutensa ja pyrkivät suosimaan kotikenttäänsä. Lentoyhtiöt suunnittelevat reittejä kysynnän mukaan, Hakkarainen sanoo.