Ruokahuoltovarmuus
Elintarvikealan yritykset turvaavat elintärkeää huoltovarmuuttamme, vastaavat elintarviketuotannon jatkuvuudesta ja huolehtivat osaltaan suomalaisten hyvinvoinnista.  
Uutiset

Vaalit lähestyvät: ETL haluaa päättäjiltä kestäviä ratkaisuja elintarviketeollisuuden tulevaisuudelle

Elintarviketeollisuusliitto järjestää marraskuun 2022 ja helmikuun 2023 välisenä aikana sarjan maakunnallisia keskustelutilaisuuksia, joissa Suomen ruoka-alan tulevaisuus nostetaan huomion keskipisteeksi. Turkuun kiertue rantautuu 5.12. maanantaina.

Jokaisessa manner-Suomen vaalipiirissä pidettävässä tilaisuudessa haetaan ratkaisuja, miten elintarvikeyrityksille varmistetaan kestävä ja innovatiivinen tulevaisuus. Ajatuksia aiheesta vaihtavat alan yritykset, tulevat päättäjät, media sekä muut alueelliset vaikuttajat.  

Elintarviketeollisuutta toimii Suomen kaikissa maakunnissa, ja ala on huomattava työllistäjä myös välillisesti. Ruokayritykset tunnetaan vakaina investoijina ja innovaatioiden kehittäjinä. Yritykset turvaavat elintärkeää huoltovarmuuttamme, vastaavat elintarviketuotannon jatkuvuudesta ja huolehtivat osaltaan suomalaisten hyvinvoinnista.  

Kiertue toteutetaan yhdessä paikallisten elintarvikeyritysten kanssa

Tilaisuuksissa kuullaan konkreettisten esimerkkien kautta, mitä ruoka-ala tarkoittaa yhteiskunnassamme, millainen merkitys sillä on alueellisesti ja mitä epävarma tulevaisuus voi yrityksille merkitä.  

– Ruoka kiinnostaa ihmisiä laajasti. Huoltovarmuus, ruuan hinnan nousu ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset lisäävät entisestään tarvetta käydä ruokakeskustelua, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä sanoo. 

–  Yritykset rakentavat tulevaisuuden menestystään maailmassa, joka muuttuu vauhdilla. Kestävän ja kehittyvän tulevaisuuden turvaaminen on tärkeää alueiden elinvoimaisuudelle kaikkialla Suomessa. Ruoka-alan vaikutukset ulottuvat laajasti koko yhteiskuntaan, kansantalouteen sekä ihmisten työmahdollisuuksiin ja valintoihin kaupan hyllyllä, Käkelä muistuttaa. 

 
Maakuntakiertueen ajat ja paikat: 

Ma 14.11.  Häme | Lahti 
Ma 21.11.  Helsinki   
Ma 28.11.  Pirkanmaa | Tampere  
Ma 5.12.  Varsinais-Suomi | Turku 
Ma 12.12.  Savo-Karjala | Kuopio  
Ma 9.1.  Keski-Suomi | paikkakunta tarkentuu  
Ma 16.1.  Satakunta | Säkylä 
Ma 23.1.  Vaasa | Seinäjoki  
Ma 30.1.  Uusimaa | Vantaa  
Ma 6.2.  Oulu | paikka tarkentuu
Ma 13.2.  Lappi | paikkakunta tarkentuu 

 
Media on tervetullut keskustelutilaisuuksiin! Lähetämme alueiden medialle tarkemman kutsun lähempänä tilaisuuden ajankohtaa. 

Tutustu ETL:n hallitusohjelmatavoitteisiin

Elintarviketeollisuusliitto edustaa ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä työmarkkina- ja elinkeinopolitiikassa. Vahvistamme alan liiketoiminnan edellytyksiä ja rakennamme Suomeen kilpailukykyistä toimintaympäristöä yritysten kannattavalle kasvulle. Toimintamme piiriin kuuluvat noin 600 yritystä kattavat lähes koko elintarviketeollisuuden tuotannon Suomesta.

Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala. Sen liikevaihto on 11,8 miljardia euroa. Ala työllistää 40 000 henkeä. Koko ruokaketju työllistää Suomessa suoraan ja välillisesti noin 340 000 henkeä eli 13 prosenttia työllisestä työvoimasta. Elintarvikeviennin arvo on 1,8 miljardia euroa ja tuonnin 4,8 miljardia euroa.