Suomalaisten sähköposteihin lähetetään nyt ennätysmäärin huijausviestejä Applen ja Microsoftin nimissä. Samalla liikenteessä on lukuisia muita huijausyrityksiä tekstiviestitse, puhelimitse ja sähköpostitse.
Suomen Telemarkkinointiliitto ry kehottaa suomalaisia varovaisuuteen, sillä huijausviestien määrä on ollut alkuvuonna selvässä kasvussa. Viime viikkoina myös Applen ja Microsoftin nimissä liikkuvat sähköpostihuijaukset ovat nousseet esiin Kilpi-sovelluksessa tehdyissä ilmoituksissa.
Nämä viestit voivat kertoa esimerkiksi epäilyttävästä kirjautumisyrityksestä, tilin sulkemisesta tai uusista turvallisuuspäivityksistä. Todellisuudessa kyse on tietojenkalastelusta ja viestien linkit johtavat huijareiden sivustoille, jotka yrittävät saada haltuunsa käyttäjätietoja.
Myös tekstiviestitse tapahtuvat huijaukset ovat jatkaneet kasvuaan. Esimerkiksi ”Keskuskanta” ja ”THL Tiedote” -nimillä lähetetyt viestit vaikuttavat virallisilta, mutta ohjaavat tietojenkalastelusivustoille.
Pankkien nimissä, tällä hetkellä erityisesti S-Pankin ja Nordean, esiintyvät viestit ovat myös olleet erittäin aktiivisia. Tällaiset viestit voivat olla hämäävän uskottavia ja niissä pyritään aiheuttamaan vastaanottajassa kiireen ja hädän tunne, jotta hän reagoi liikoja miettimättä. Niissä saatetaan pyytää asiakasta tunnistautumaan tai vahvistamaan maksutapahtuma, jolloin pankkitiedot päätyvät huijareiden käsiin.
Uusia huijauspuheluiden numeroita ulkomailta
Ulkomailta tulevat huijauspuhelut ovat edelleen merkittävä riesa monille suomalaisille. Näissä huijaussoitoissa soittaja esiintyy usein viranomaisena, teknisenä tukena tai muun luotettavan tahon edustajana. Tavoitteena on saada vastaanottaja toimimaan nopeasti ja luovuttamaan henkilö- tai maksutietoja tai avaamaan haitallisia linkkejä. Soittojen sisällöt voivat vaihdella, mutta niissä pyritään aina herättämään kiireen tunne ja ohittamaan järkevä harkinta.
Uusimpien Kilpi-sovelluksen raporttien mukaan huijaussoittoja tehdään yhä enemmän numeroista, joiden suuntanumerot viittaavat esimerkiksi Sloveniaan (+386), Kroatiaan (+385), Italiaan (+39), Viroon (+372), Belgiaan (+32), Hollantiin (+31), Kanadaan (+1), Puolaan (+48), Norjaan (+47), Irlantiin (+353), Luxemburgiin (+352), Espanjaan (+34) ja Ranskaan (+33).
Ei-toivotut yhteydenotot kuormittavat arkea
Kilpi-sovellukseen on tullut myös runsaasti raportteja tekstiviestinä tulevista laittomista kasinomainoksista. Viesteissä saatetaan luvata jopa 500 euron hyvityksiä ja useita ilmaiskierroksia, mutta tällainen mainonta ei ole sallittua Suomessa muilta toimijoilta kuin Veikkaukselta. Lisäksi monilla herättää ärtymystä jatkuva puhelinmyynti esimerkiksi sähkösopimuksiin liittyen. Soitot ovat usein painostavia ja toistuvia.
Ei-toivottujen viestien ja puheluiden määrä kertoo siitä, että huijarit jatkavat toimintansa kehittämistä ja etsivät yhä ovelampia tapoja hämätä vastaanottajaa. Jos saat epäilyttävän viestin tai puhelun, älä vastaa tai klikkaa linkkejä. Tarkista lähettäjän sähköpostiosoite tai puhelinnumero Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa. Kilpi-sovellus tarjoaa tehokkaan suojan huijausviestejä, -puheluita ja -sähköposteja vastaan. Sovellus tunnistaa ja estää epäilyttävät yhteydenotot jo ennen kuin ne ehtivät häiritä käyttäjää. Kilpi on saatavilla älypuhelimiin Google Playstä ja App Storesta. Sovellus päivittyy jatkuvasti käyttäjien ilmoitusten perusteella ja sen on ladannut jo yli 100 000 suomalaista.