Kuva: pixabay
Uutiset

Uudessa EU-hankkeessa kehitetään eurooppalaista identiteettilompakkoa ja rakennetaan parempaa turvallisuusteknologiaa

Turun yliopisto on yksi seitsemästä kansainvälisestä kumppanista uudessa Horisontti Eurooppa -rahoitetussa PRIVIDEMA-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on edistää tietoturvaa edistäviä teknologioita kyberuhkien selvittämisen, yksityisyyden suojan sekä identiteetinhallinnan aloilla.

PRIVIDEMA-hanke sai Euroopan komission Horisontti Eurooppa -ohjelmasta viime marraskuussa yli 3 miljoonan euron rahoituksen kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Turun yliopiston osuus rahoituksesta on yli 450 000 euroa.  

PRIVIDEMA-hankkeen tavoitteena on ottaa käyttöön vahvempia, käyttäjäystävällisempiä ja paremmin skaalautuvia kyberturvallisuusratkaisuja eurooppalaisessa ekosysteemissä, edistää turvallista digitalisaatiota ja auttaa datataloutta kasvamaan Euroopassa. Hankkeessa pyritään parantamaan yksityisyyden suojaa, tietojen ja verkkojen suojausta sekä rakentamaan vahvoja digitaalisia infrastruktuureja.

– Eurooppalaisen digitaalista identiteettiä koskevan EUDI-asetuksen myötä kansalaisilla pitäisi olla mahdollisuus käyttää digitaalisia lompakoita vuoden 2026 loppuun mennessä. Kun otetaan käyttöön tällaisia uusia palveluja, korkeatasoisen tietoturvan ja yksityisyyden suojan varmistaminen on olennaista luottamuksen rakentamisen kannalta, sanoo professori Tapio Pahikkala.

PRIVIDEMA linkittyykin useisiin eurooppalaisiin strategisiin aloitteisiin. Yrityslähtöinen hanke keskittyy todellisiin ja markkinakelpoisiin sovelluksiin, jotka parantavat olemassa olevia ratkaisuja.

Hanke tuottaa avoimen lähdekoodin työkaluja, edistää teknologian saatavuutta, kouluttaa kyberturvallisuuden ammattilaisia ja parantaa homomorfisen salauksen käytettävyyttä. Lisäksi hanke pyrkii luomaan prototyypit eurooppalaiselle identiteettilompakolle sekä yksityisyyttä kunnioittavalle kyberuhkatiedon käsittelyjärjestelmälle.

Turun yliopisto johtaa tutkimusta yksityisyyttä suojaavan koneoppimisen osa-alueella.

– Sovellamme uusimpia menetelmiä, kuten differentiaalista yksityisyyttä, arkaluonteisten tietojen suojaamiseksi. Jatkamme myös työtämme yksityisyyttä suojaavien koneoppimismallien kehittämiseksi. Tavoitteena on tehdä datasta käyttökelpoista paljastamatta luottamuksellista tietoa, Pahikkala sanoo.

Turun yliopiston tutkimusryhmä on erikoistunut koneoppimismallien kouluttamiseen, optimointiin ja validointiin suojaten samalla arkaluonteisia tietoja. Tiimillä on laaja kokemus yksityisyyden turvaamisen ja tietojen hyödynnettävyyden asettamista kompromisseista, mikä tukee PRIVIDEMA:n todellisia sovelluskohteita. Turun yliopisto täydentää myös konsortion asiantuntemusta federoidusta koneppimisesta ja tarjoaa innovatiivisia lähestymistapoja yksityisyyttä turvaaviin teknologioihin.

– Panoksemme varmistavat, että hanke perustuu huippututkimukseen ja tuottaa käytännöllisiä ja vaikuttavia ratkaisuja.