Ukko.fi palveluiden kautta laskuttaa tuhansia rakennusalan ammattilaisia.
Uutiset

Ukko.fi vaatii rakennusalan kevytyrittäjyyteen yhteisiä pelisääntöjä

Media on viime aikoina nostanut esiin rakennusalan kevytyrittäjyyteen liittyviä epäkohtia. Tämä langettaa varjon myös alalla eettisesti toimivien yrityksien ja toimijoiden päälle. Ukko.fi ei hyväksy minkäänlaista hyväksikäyttöä tai kevytyrittäjien epäeettistä kohtelua oli kyseessä palkkion maksu tai työturvallisuus.

Ukko.fi on yrityksen koko kymmenvuotisen toimintansa ajan panostanut vahvasti käyttäjiensä ja samalla kaikkien itsenäisten yrittäjien etujen ajamiseen. Lisäksi kevytyrittäjyydellä on tärkeä rooli harmaan talouden torjunnassa.

 – On erittäin hyvä, että aiheesta keskustellaan ja ihmisten tietoisuus tätä kautta parantuu. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että kevytyrittäjyys ei ole ongelman ydin, vaan työntarjoajien piittaamattomuus, tietämättömyys tai tahalliset väärinkäytökset. Rakennusalalle tarvitaan pikaisesti selkeät pelisäännöt ja kaikkien toimijoiden on sitouduttava niiden noudattamiseen, kertoo Ukko-konsernin toimitusjohtaja Lauri Timgren.

Ukko.fi palveluiden kautta laskuttaa tuhansia rakennusalan ammattilaisia. Ukko.fi kannustaa Rakennusliittoa valistamaan toimeksiantajia sekä vaatimaan heitä vastuulliseen toimintaan kaikkien työtä tekevien henkilöiden kanssa. 

– Kevytyrittäminen on tullut jäädäkseen ja on monelle työntekijälle sopiva tapa omalla työllä ansaitsemiseen. Toimimalla tunnettujen ja vastuunsa kantavien laskutuspalveluiden kanssa toimeksiantaja kantaa oman vastuunsa ja varmistaa, että ei ole tietämättään tukemassa harmaata taloutta, ihmiskauppaa ja nyt esille tulleen tapauksen kaltaista räikeää riistoa, lisää Lauri Timgren.

Ukko.fi on muiden Uusi työ ry:n jäsenyritysten tavoin sitoutunut noudattamaan toiminnassaan yhdistyksen eettisen toiminnan periaatteita https://www.ukko.fi/yrittajyyskoulu/ukko-fi-on-vastuullinen-toimija/

Käytännön tasolla näiden eettisten periaatteiden noudattaminen näkyy Ukko.fin toiminnassa esimerkiksi siten, että käyttäjältä vaaditaan luotettava vahva tunnistautuminen ennen kuin hän voi aloittaa laskuttamisen Ukko Kevytyrittäjänä. Tämän myötä on mahdotonta rekisteröidä henkilöä kevytyrittäjäksi ilman hänen suostumustaan. Lisäksi Ukko.fi on vakuuttanut kevytyrittäjät YEL-, tapaturma- ja vastuuvakuutuksin ja opastamme heitä tunnistamaan työ- ja toimeksiantosuhteen erot.

– Me olemme yhteiskunnallisesti vastuullinen toimija. Asiakkaidemme taustasta riippumatta neuvomme heitä oman työn hinnoittelussa, veroasioissa ja eläkevakuutuksissa ja kauttamme saa myös esimerkiksi Valttikortin rakennustyömaille, Lauri Timgren.