Hankkeen kick off -tilaisuus järjestettiin Turussa 9.6.2022. Tilaisuuden vetäjänä toimi Luovien alojen agentit ja managerit ry (Agma).
Uutiset

Turussa valmistellaan uniikkia kulttuuri- ja elämysteollisuuden yritysten kasvuohjelmaa

Kulttuurikampus Turku, kulttuurin kärkihanke, useat infrahankkeet kuten Musiikkitalo ja Historian ja tulevaisuuden museo, sekä juuri auennut Taiteen talo viestittävät Turun satsauksista ja uskosta kulttuuri- ja elämysteollisuuden veto- ja pitovoimaan. Nyt Turku panostaa lisää myös kulttuuri- ja elämysteollisuuden yrityspalveluiden kehittämiseen. 

Turku Science Park Oy yhdessä Kulttuurikampus Turku -toimijoiden kanssa on luomassa uudenlaista yritys- ja innovaatiopalvelua, joka tukee kulttuuri- ja elämysteollisuuden yritysten nopeaa kasvua ja kansainvälistymistä. Turussa valmisteltava kulttuuri- ja elämysteollisuuden kasvuohjelma on kansallisesti ensimmäinen laatuaan. Mielenkiintoiseksi sen tekee myös se, että palveluja tarjoavat Kulttuurikampus Turku -verkoston jäsenet, ei pelkästään kehittämisyhtiö. 

”Yrityskehittämisessä tarvitaan monialaisen yhteistyön ja -toiminnan lisäämistä”, toteaa Experience Turku -kärkialan johtaja Teija Raninen Turku Science Parkista. 

Kulttuuri ja luovat alat ovat Euroopan kasvavimpia toimialoja muodostaen 4,4 % EU:n bruttokansantuotteesta 643 miljardin euron liikevaihdolla. Kulttuurin ja luovan alan taloudellinen vaikutus on näin ollen suurempi kuin tietoliikenteellä, teknologialla, lääketeollisuudella tai autoteollisuudella. 

Kasvuohjelma tukee hallitusohjelman tavoitteita 

Uusi kasvuohjelma tukee Suomen hallitusohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä luovien alojen työpaikkoja ja nostaa luovien alojen osuutta bruttokansantuotteesta. Toimenpiteiksi hallitusohjelmassa on mainittu toimialojen kasvuhakuisuuden vauhdittaminen ja rohkea uudistuminen. Samalla mainitaan myös luovien alojen palvelukokonaisuuden uudistaminen. Turku on ollut aktiivisesti mukana luovan talouden ja av-alan tiekarttatyössä sekä nyt valmisteltavassa luovan talouden ensimmäisessä kasvusopimuksessa, jota tehdään av-alalle. 

Tulevan kasvuohjelman pääkohderyhmä on kulttuuri- ja elämysteollisuuden kentällä toimivat kasvua ja kansainvälistymistä tavoittelevat yritykset, joilla on skaalautuvan elementin sisältävä liikeidea, palvelu tai tuote. Kasvuohjelman tärkeä tehtävä on verkottaa yrityksiä toimialarajattomasti. Kasvuohjelma on alusta alkaen kansainvälinen ja sen kieli on englanti. 

Ohjelma alkaa näillä näkymin alkuvuonna 2023. 

Kulttuuri- ja elämysteollisuuden kasvuohjelman suunnitteluhanketta (1.3.2022–28.2.2023) koordinoi Turku Science Park Oy ja sen rahoitus tulee Varsinais-Suomen liitolta Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta.