Amanda Parerin Intrude-teoksen suuret jänishahmot levittäytyvät Vartiovuorelle.
Uutiset

Turun Valon polku täydentyy näyttävällä valotapahtumalla

Viime vuonna suureen suosioon noussut Valon polku tuo jälleen piristystä pitkään pimeään talvikauteen. Tänä vuonna Valon polku toteutetaan laajana kokonaisuutena, johon kuuluvat sekä pitkäaikaiset valoinstallaatiot että suuri valotapahtumaviikonloppu oheisohjelmineen.

Valon polku on saanut inspiraationsa Turusta itsestään: sen tarinoista, tunnelmasta ja kaupunkimaisemasta. Tapahtuma kutsuu kävijät näkemään ja kokemaan tutut reitit ja paikat uudella tavalla.

Valon polku alkaa Turun ydinkeskustan ja Vanhankaupungin alueelle 3.–6.12.2021 levittyvästä tapahtumaviikonlopusta. Tuolloin esillä on peräti 14 erilaista valoteosta useilta kansainvälisestikin tunnetuilta tekijöiltä.

Turun upeat puistot toimivat tapahtumassa useiden teosten näyttämönä. Flowers of Life rakentaa värikkään uv-maailman Tuomaanpuistoon. Amanda Parerin Intrude-teoksen suuret jänishahmot levittäytyvät Vartiovuorelle. Australialainen taiteilija haluaa töissään nostaa esille ihmisen luontosuhteen käyttämällä teosten aiheina uhanalaisia sekä ihmisen istuttamia vieraslajeja. Puolalanpuistossa esillä olevat Alexander Reichsteinin herkät ihmishahmot tuovat tuulahduksen menneiltä ajoilta. Taiteilija uskoo, että menneiden aikojen ihmiset eivät katoa täysin koskaan, sillä jokainen meistä jättää jäljen tähän maailmaan.

Ydinkeskustan alueelle toteutetaan kaksi valoteosta yhteistyössä keskustan yritysten kanssa. Torin yllä hohtava Blue atmosphere näkyy kauas keskustan ulkopuolelle ja johdattaa valon avulla kohti tapahtumaa. Hollantilaisen valotaiteilija Ivo Schoofsin Red Project -teoksen punaisia suuria valopalloja voi bongata ympäri keskustaa ja sen liiketiloja.

Kari Kola luo Tuomiokirkkosillan ja Tuomaansillan välisestä alueesta maagisen äänen ja valon ihmemaan.

Monet teokset esillä ensimmäistä kertaa

Turun tapahtumassa nähdään myös uusia teoksia, joita ei ole nähty vielä missään muualla. Laajoihin ulkoilmainstallaatioihin erikoistunut valotaiteilija Kari Kola luo Tuomiokirkkosillan ja Tuomaansillan välisestä alueesta maagisen äänen ja valon ihmemaan. Nuutajärven lasikylän uniikit käsityönä jätelasista valmistetut perhoset leijailevat Aurajoen yllä luoden heijastuksia veden pinnasta. Antti Kulmalan suomalaisesta kansanperinteestä ja luonnosta innoituksensa saanut Tapion sali -teos valaisee kaupungintalon puistikon. Lasten Planeetta pääkirjaston sisäpihalla nostaa esille lasten ja nuorten itsetekemää taidetta ja kirjaston seinään heijastettavassa valomuraalissa nähdään turkulaisten sarjakuvataiteilijoiden töitä. Matka Turun historiaan -valoteos Brinkkalan pihalla esittelee Turun historian merkittäviä aikakausia. Kävijät pääsevät vaikuttamaan teokseen suorittamalla siihen liittyvän valosuunnistusreitin. Suunnistuksen ja teoksen toteuttavat yhteistyössä Know your Hoods ja Jokojo.

Valotaiteen ohella tapahtumaviikonloppu tarjoaa paljon oheisohjelmaa. Tulitaide, sirkus ja nukketeatteri ilahduttavat kaupungin kaduilla. Kauppahallin kujalla pääsee seuraamaan päivittäin muuttuvaa Kontiaisten joulukuu -tarinaikkunaa.

Valon polun reitin pituus on 10 000 askelta. Sen pystyy halutessaan kiertämään yhdellä kertaa, mutta katsottavaa riittää useammallekin päivälle. Koko Valon polku tapahtumineen on maksuton sekä esteetön ja suurin osa teoksista on nähtävissä vapaasti aina pimeän aikaan.

Valon polku toteutetaan osana Keskustan kehittäminen -kärkihanketta ja se on osa kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden Turku 2021 -ohjelmaa. Kaikki teokset ja ohjelmatiedot päivittyvät sivuille www.turku.fi/valonpolku

Puolalanpuistossa esillä olevat Alexander Reichsteinin herkät ihmishahmot tuovat tuulahduksen menneiltä ajoilta.