Joulumarkkinat
Torin jouluinen kokonaisuus lisää keskustan ympärivuotista houkuttelevuutta sekä kaupallista elinvoimaa ja edistää kaupungin tavoitetta elävästä kohtaamisten keskustasta.
Uutiset

Turun uuden Kauppatorin joulua vietetään 26. marraskuuta alkaen aina jouluaattoon saakka

Turun uuden Kauppatorin alueelle rakentuu jouluksi keskustaa elävöittävä upea ja vetovoimainen kokonaisuus kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi. Joulutorin vetonaulana toimii näyttävä lumisadepallo, josta tulee Kauppatorin joulun jokavuotinen elementti. Torin jouluinen kokonaisuus lisää keskustan ympärivuotista houkuttelevuutta sekä kaupallista elinvoimaa ja edistää kaupungin tavoitetta elävästä kohtaamisten keskustasta.

Kauppatorin ja sen ympäristön vuosia kestäneen remontin yhtenä tavoitteena on ollut palauttaa alue kaupungin eläväksi keskipisteeksi, parantaa viihtyisyyttä, lisätä kaupankäyntiä sekä luoda kokonaan uusia julkisen tilan käyttömahdollisuuksia.

Meneillään olevan kehittämisvaiheen aikana edistetään kaupunkikulttuuria ja kaupallista elinvoimaa palveluiden, tapahtumien ja kampanjoiden avulla. Upea joulutori elämyksellisine elementteineen houkuttelee kaupunkilaisia ja matkailijoita Turun keskustaan viihtymään.

Elämyksellinen joulu uudestisyntyneellä Kauppatorilla

Jouluinen ohjelma ja elämykselliset elementit luovat houkuttelevan kokonaisuuden, jota tullaan katsomaan koko Varsinais-Suomen alueelta, ja torin upeissa paviljonkirakennuksissa toimivat tunnelmalliset ravintolat kutsuvat viihtymään. Kauppatorin joulua vietetään 26. marraskuuta alkaen aina jouluaattoon saakka.

– Pitkän remontin jälkeen avattu Kauppatori on itseoikeutetusti Turun joulun sydän. Kaupunkilaiset ja matkailijat ovat ottaneet torin omakseen, kävijämäärät ovat hienossa kasvussa, ja uskomme, että Kauppatorin upea joulukokonaisuus lisää kiinnostusta entisestään, kauppapaikkapäällikkö Hanna Sjöbring Turun kaupungilta iloitsee.

Pallonmuotoinen taideinstallaatio kerää katseet keskustaan

Ortodoksisen kirkon eteen, Kauppatorin esiintymislavan yhteyteen luodaan suomalaisena käsityönä valmistettu pallonmuotoinen taideinstallaatio, jonka inspiraationa on käytetty monelle lapsuudesta tuttua, ravistettavaa lumisadepalloa.

Turun Kauppatorille räätälöity palloelementti valaistuksineen toistuu myös tulevina jouluina, aina uudistuvin sisällöin. Lumisadepallosta tulee toivottavasti turkulaisille uusi, vuosittain muuntuva jouluperinne ja vetonaula.

Taideinstallaation tekijä on Sami Ylikahri, joka tunnetaan visuaalisesti näyttävien lavastusten rakentajana muun muassa useista eri televisio-ohjelmista.

– Kyse on ennemminkin taideinstallaatiosta kuin lavasteesta. Osat on suunniteltu siten, että pallon voi purkaa ja kasata. Taiteellisena elementtinä lopullinen vaikutus syntyy jokaisessa katsojassa ja vuosittain muuntuvat osat pitävät installaation vuoropuhelun käynnissä taiteen ja sen kokijan välillä, Ylikahri kuvailee.  

Näyttävän, akryylistä valmistettavan pallon halkaisija on noin kaksi metriä. Lumisadepallo ja sen sisältö paljastetaan Turun suurena joulunavauspäivänä, lauantaina 26.11.2022.

Jouluvalot luovat tunnelmaa

Turun Kauppatorin kulmiin rakennetaan joulunajaksi näyttävät valoportit, joiden läpi torille kuljetaan. Kauppatori valaistaan diagonaalisesti torin kulmasta kulmaan ulottuvilla LED-valoköysillä, jotka kuluttavat vain vähän energiaa.

Myös torin iso joulukuusi valoineen luo jouluista tunnelmaa. Tunnelmallisen valaistuksen avulla Turun keskeisin kohtaamispaikka halutaan tehdä turvalliseksi ja myös houkuttelevaksi pitkän toriremontin jälkeen.

Kauppatorin uusien tapahtumien ja elementtien rinnalle on haluttu jättää myös perinteitä. Turun kaupunki ja Lions Club Ilpoinen järjestävät yhteistyössä torille ison joulukuusen valoineen. Tänä vuonna joulukuusen avulla kerätään varoja yrityslahjoituksina Itämeren suojeluun.

Joululauluja kuullaan kuorojen esittämänä, ja suloiset pienet mökit täyttyvät käsityöläisten tuotteista.

Joulupukki vierailee Kauppatorin infopisteellä Eerikinkadun paviljongissa tervehtimässä kaupunkilaisia 10. ja 17. joulukuuta.