Turun Ammatti-instituutti
Turun ammatti-instituutin kilpailijoita ovat Carmen Sadiku (vas. ylhäällä), lajina hotellin asiakaspalvelu, Oskari Takkinen, kondiittori, Jesse Eskelinen, tietokoneet ja -verkot, ja Leila Karhunen (oik. alhaalla), ravintolapalvelut.
Uutiset

Turun ammatti-instituutista lähtee WorldSkills-kisaan neljä opiskelijaa

Turun ammatti-instituutin neljä opiskelijaa osallistuvat ravintolapalveluiden, tietokoneitten ja -verkkojen, hotellin asiakaspalvelun ja kondiittorin kisoihin. Kilpailijat ovat alun perin kisanneet ammattitaidon SM-tasolla Taitaja-kilpailussa.

WorldSkills on kansainvälinen kilpailu, jossa nuoret kilpailevat ammattitaidoista. Se järjestetään joka toinen vuosi. Vuoden 2022 kilpailu piti alun perin järjestää Shanghaissa, mutta koronatilanteen vuoksi kisat hajautettiin viiteentoista eri maahan. Myös Suomessa järjestetään neljän lajin kilpailut lokakuun lopulla. 

Turun ammatti-instituutin kilpailijoita ovat Carmen Sadiku, lajina hotellin asiakaspalvelu, Oskari Takkinen, kondiittori, Jesse Eskelinen, tietokoneet ja -verkot, ja Leila Karhunen, ravintolapalvelut. 

Suurimmat syyt kisoihin lähtemiseen ovat itsensä haastaminen ja verkostoituminen. 

– On hienoa päästä tapaamaan oman ikäisiä alan huippuja. Lisäksi kisoissa oppii erilaisia tapoja tehdä asioita, mitä sitten voi ottaa mukaan omaan työhön, Leila Karhunen kertoo.

Voittoon tähdätään

Ammattikoululaisille Taitaja- ja WorldSkills-kisat ovat hieno mahdollisuus näyttää osaamistaan, ja kaikki osallistujat ovat alansa huippuammattilaisia. Tieto kilpailuista leviää myös alan yrityksiin, kun kisoissa jo menestyneet kilpailijat siirtyvät työelämään. 

Kilpailusta on paljon hyötyä niin opiskelijalle kuin opettajalle: opiskelija saa hyvää kokemusta, ja opettaja kehittyy valmentajan roolissa.

– Toki voittoon tähdätään, mutta valmentajan näkökulmasta on jo voitto päästä edustamaan Suomea. Joka maasta on huipputyyppejä edustamassa, ja taso on tosi kova, kertoo Marianna Virtanen, joka toimii Jesse Eskelisen valmentajana. 

TAIn edustajien kilpailuaikataulu:

  • Hotellin asiakaspalvelu 6.–9.10.2022, Montreauz, Sveitsi
  • Kondiittorit 10.–15.10.2022, Lucerne, Sveitsi
  • Tietokoneet ja -verkot 13.–16.10.2022, Goyang, Korea
  • Ravintolapalvelut 23.–26.10.2022, Lucerne, Sveitsi 

Suomen oma neljän kilpailulajin tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 20.–23.10.2022. Lajeina ovat floristiikka, hiusmuotoilu, kauneudenhoito sekä muoti ja vaatetus. 

Katso tästä Suomen joukkue