Uutiset

Turku tarjoaa monipuolista tekemistä kaikenikäisille syyslomalaisille

Koululaisten syyslomaviikolla Turussa on tarjolla lapsille, nuorille ja perheille taiteilua, pelailua, leikkiä, liikuntaa, teatteria, opastettuja kierroksia, työpajoja, musiikkia ja paljon muuta.

Museoissa tarinoita, askartelua, kuvataiteilua ja leikkejä 

Nyt ei tekemistä puutu! Kylämäessä lomapäiviä vietetään ulkoillen, askarrellen ja leikkien 50-luvun malliin. Turun linnassa pienemmät lapset pääsevät etsimään aarteita Pikkuritarikierroksilla ja vähän isommat kuulemaan hurjempia tarinoita Historian kauheuksia -kierroksilla. Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa voi nähdä, miten elettiin 200 vuotta sitten ja miten apteekkari työskenteli. WAMissa puolestaan kuvataiteillaan. 

Seikkiksessä taidepajoja, jännittäviä hahmoja ja nukketeatteria 

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa on syyslomalla monipuolista ohjelmaa lapsille ja perheille 13. –15.10.  

Taidepajoissa tehdään rekvisiittaa syksyn erilaisiin juhliin. Keskiviikkona 13.10. rakennetaan värikkäitä lyhtyjä, torstaina 14.10. taiteillaan luurankoaiheisia koristeita ja perjantaina 15.10. painetaan luisevia kuvia kangaskasseihin. Taidepajoihin osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen nettisivujen kautta.  

Seikkailupuiston leikkipuistoalueella kohtaa päivittäin jännittäviä hahmoja, jotka kutsuvat lapsia hauskanpitoon. Osallistuminen on maksutonta. 

Yllätyksellinen Siiran Sirkusmatka -esitys vie vierailulle Ötökkämetsään perjantaina 15.10. Timantti-teatterissa. Nukketeatteriesitys kertoo arasta Siirasta, joka uskaltautuu ulos vasta kuultuaan, että Ötökkämetsään saapuu sirkus. Matkasta kasvaa hauska ja koskettava tarina ujon olennon rohkaistumisesta ja siitä, miten maailmasta voi löytää itselleen jotakin aivan muuta kuin mitä muut pitävät tavoittelemisen arvoisena. Teatterilippujen varaus ennakkoon nettisivujen kautta.  

Vimmassa vihkojen sidontaa, taidegrafiikkaa ja pelitoimintaa 

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa on tiistaina ja keskiviikkona 12.–13.10. maksuton syyslomatapahtuma 9–18-vuotiaille. Tapahtumapäivät on jaettu kahteen jaksoon: klo 11–13.30 ja 14.30–17. 

Kädentaitopajoissa teemoina ovat vihkojen sidonta ja taidegrafiikan painaminen. Taidegrafiikkapajassa painetaan paperille kuvia erilaisin painomenetelmin. Vihkojen sidontapajassa voi painamistaan papereista ommella uniikin kansilehden. Pajoihin voi osallistua myös erikseen. 

Turku Game Academy järjestää tapahtumassa oman peliluolansa, jossa peliohjaimille voi antaa kyytiä suosituimmissa kilpapeleissä. Turvallisessa peliympäristössä ohjaajat ovat pelaajien tukena ja valvovat pelien ikärajoja.  

  • Lisätiedot Vimman syyslomaohjelmasta ja ennakkoilmoittautuminen: turku.fi/vimma 

Nuorisotiloissa monenlaista kivaa 

Nuorisotilat ovat syyslomalla avoinna normaalisti maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13–20 ja perjantaina klo 15–22. Luvassa on paljon kivaa toimintaa, kuten ruoanlaittoa, kädentaitoja sekä erilaisia haasteita ja peliturnauksia. Katso tilojen omista sosiaalisen median kanavista, mitä missäkin tapahtuu! 

Kirjastossa sirkusta, lavarunoutta ja lohikäärmetyöpajaa 

Syyslomalla Saagassa vietetään sirkusmaista teemaviikkoa! Viikon aikana voi osallistua Sirkuksen arvoitus -mysteerisuunnistukseen tai etsiä kadonneita jonglööripalloja kirjaston käytävillä. Luvassa on myös kaksi sirkusaiheista työpajaa 13.10. ja 15.10. Työpajoihin ilmoittaudutaan etukäteen. 

Nuortenalue Stoorissa on Susinukke Kosolan vetämä luovankirjoittamisen paja 12.10. sekä lavarunopaja 14.10. Instagramissa Stoorin IG-livessä vierailee 13.10. kirjailija Anne-Maija Aalto.   

Runosmäen kirjasto tarjoaa syyslomalaisille Kepler62-tapahtuman 12.10. Lisäksi 14.10. on lohikäärmetyöpaja alakoululaisille ja taidetyöpaja kirjastotaiteilijan kanssa.    

Liikunnan iloa 

Syyslomalla voi nauttia liikunnan riemusta uimahalleissa, yleisöluistelu- ja jalkapallovuoroilla ja muilla ulkoliikuntapaikoilla. Perheen pienimmät voivat peuhata Lasten liikunnan ihmemaassa sunnuntaisin ja nuoret voivat kokeilla uusia taitoja Mihi-vuoroilla. Syksyn monipuoliset ulkoilumahdollisuudet kannattaa hyödyntää ja viettää aikaa ulkona perheen kesken kuntoilureiteillä, suunnistusrasteilla tai frisbeegolfradoilla.  

Romanttista sinfoniaa 

Turun filharmonisen orkesterin konsertissa 14.–15.10. klo 19 Turun konserttitalossa on luvassa taiteellisen johtajan Olli Mustosen suunnittelema ohjelmisto. Romanttista ja modernia -konsertti säväyttää Pjotr Tšaikovskin romanttisella viulukonsertolla, joka on yksi maailman kuuluisimmista. Teoksen tulkitsee Karen Gomyo. Ilta on sävelten ilotulitusta alusta loppuun, ja konserttoa täydentävät Aaron Coplandin, Einojuhani Rautavaaran sekä Bohuslav Martinun teokset. 

Teatteria lastenesityksestä tieteen tarinoihin 

Turun Kaupunginteatterin kolme näyttämöä täyttyvät esityksistä, vaikka katsomossa pidetään yhä turvavälejä. Syyslomaviikolla ohjelmistossa ovat muun muassa lastenesitys Töivrih – hirviöT (13.10. ja 14.10.), naisten elämänvaiheet parrasvaloihin nostava Kysy siskoilta (11.10.), Suomen suurimman yritystarinan kertova viihdyttävä draama Nokia (14.10.), psykedeelinen trilleri Nainen katoaa (15.10. ja 16.10.), komiikkaklubi Stand up, Teatteri! (14.10., 15.10. ja 16.10.) sekä tarinoita tieteestä näyttämölle tuova Akateeminen vartti (16.10.). 

Kivaloma kokoaa syysloman menot 

Kivaloma-nettisivut kokoavat jälleen koululaisten loma-aikojen tapahtumat ja harrastukset lapsille, nuorille ja perheille Turussa ja Turun seudulla. Tänä vuonna sivuille kootaan tietoa eri puolilla Turkua järjestettävästä maksuttomasta ja maksullisesta, Turun kaupungin ja muiden järjestäjätahojen toteuttamasta syyslomatoiminnasta Kiva syysloma -otsikon alle.   

Tarkemmat tiedot ja lisää syyslomavinkkejä myös Turun seudun tapahtumakalenterista osoitteesta turkukalenteri.fi (hakusanalla syysloma).  

Syyslomatapahtumiin osallistuvia pyydetään huomioimaan ajankohtaiset ohjeistukset kasvomaskin käytöstä ja turvaväleistä. Osaan tiloista otetaan kerrallaan aikaisempaa rajatumpi määrä kävijöitä. 

Turussa syyslomaa vietetään viikolla 41. Muutokset tapahtumatietoihin ovat mahdollisia.