Turku saa valtiolta avustusta pyöräpysäköinnin parantamiseen
Uutiset

Turku saa valtiolta avustusta pyöräpysäköinnin parantamiseen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt avustusta kuntien 61 eri hankkeelle yhteensä 15,4 M€ kävely- ja pyöräilyolosuhteiden parantamiseen. Turulle myönnettiin avustusta kahdelle hankkeelle, keskustan pyöräpysäköinnin kehittämiseen sekä Hämeentullin saneeraushankkeelle. Avustukset ovat yhteensä 378 569 €.

Keskustaan uusia telineitä

Turun keskustaan rakennetaan 281 pyörätelinettä, eli yhteensä 562 uutta pysäköintipaikkaa. Telinemallina on turkulaisille entuudestaan tuttu harmaa kaariteline. Telineiden lisäys painottuu neljälle alueelle; Ydinkeskustaan, Yliopistonmäelle, Kupittaalle ja Urheilupuistoon. Olavinpuiston telineet korvataan uusilla.

Pyöräpysäköintitelineiden lisäykset tehdään vuoden 2023 aikana. Traficom maksaa kustannuksista puolet.

Hämeentulliin uutuutena pyöräpesupiste osana alueen uudistamista

Hämeentullin nykyinen pysäköinti- ja nurmialue Ylioppilastalojen edustalla Hämeenkadun ja Rehtorinpellonkadun risteyksen vieressä uudistetaan aukiomaisemmaksi. Alueelle tulee uusia penkkejä ja roskiksia sekä pensasistutuksia ja puita. Alueen valaistus uusitaan.

Alueelle asennetaan 60 uutta pyörätelinettä yhteensä 120 pyörälle. Alueelta poistetaan viisi autopaikkaa. Puolet uusista telineistä sijoitetaan katokseen suojaan sateelta ja lumelta. Aukiolle sijoitetaan myös Turun ensimmäinen julkinen pyöräpesupiste, johon tulee käytettäviksi yleisimmät pyörän huoltoon tarvittavat työkalut. Pyöräpesupiste on ensimmäinen julkinen kunnan ylläpitämä pyörien pesupaikka Turussa, ja kenties koko Suomessa.

Alue uudistetaan vuoden 2023 aikana. Traficom maksaa kustannuksista puolet.

Valtion avustuksilla parannetaan kävelyn ja pyöräliikenteen infrastruktuuria

Avustettavissa hankkeissa kävelyn ja pyöräliikenteen infrastruktuuria parannetaan hankkeissa esimerkiksi rakentamalla jalankulkualueita, pyöräteitä, pyöräkatuja ja jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön tarkoitettuja siltayhteyksiä. Lisäksi kehitetään pyöräliikenteen opastusta ja pyöräpysäköintimahdollisuuksia sekä liityntäpysäköintikohteissa että päivittäisen liikkumisen kannalta keskeisissä kohteissa.

https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/avustusta-kavelyn-ja-pyoraliikenteen-olosuhteiden-parantamiseen-38-kunnalle-61

Turku parantaa jatkuvasti kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä

Turulla on tavoitteena lisätä kävelyn ja pyöräilyn osuutta liikkumisessa. Merkittävänä keinona tavoitteen saavuttamisessa on kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä parantavan ympäristön kehittäminen. Turussa on viime vuosina panostettu pyöräilyreittien jatkuvuuteen ja mm. talvikunnossapitoon. Pyöräpysäköinnin parantaminen lisää pyöräilyn helppoutta, sujuvuutta ja houkuttelevuutta.

Liitteet